Læsetid: 2 min.

Abstrakt godhedsdyrkelse fik magten

5. juli 2007

Bent Melchior deltog sammen med mig i den konference om indfødsret, som blev afholdt på Christianshavn den 14.juni, og han har i en artikel den 3.juli en række indvendinger imod mit syn på, hvad indfødsret er. Jeg er uenig i hans betragtninger. Og jeg vil gerne udtrykke uenigheden i 4 punkter.

1. Bent Melchior anfægter min påstand om, at dansk indfødsret er Danmarks gave til fremmede, ikke en ret, som fremmede kan påberåbe sig, idet han siger, at rettigheder betyder, at tilfældet ikke skal herske. Men dette er at springe over grundforholdet: at ingen fremmed kan kræve dansk indfødsret som en ret, eftersom Danmark suverænt bestemmer betingelserne - sådan som tilfældet er med en gave. Folketinget opstiller betingelserne på Danmarks vegne. De, der opfylder de opstillede betingelser, giver vi indfødsret. Men det er Danmarks frie gave - udtrykt i ordene fra den første indfødsret af 1776: "Landets børn skal nyde landets brød".

2. Det er et krav til alle, der vil opnå dansk indfødsret, at de taler dansk, men Bent Melchior indvender, at der må "tages højde for forskelle i evnen til at lære, hvis man vil stille alle lige for loven". Men det er denne formelle lighed, indfødsretten ikke vil vide af. Det er stadigvæk en gave, ikke en rettighed, baseret på en lov. Forudsætningen for indfødsret er, at man opfylder de af Folketinget stillede betingelser, og som noget selvfølgeligt hører her et ordentligt dansk hjemme. Det stiller ganske rigtigt f.eks. psykisk syge dårligere, men psykisk sygdom medfører et behov for behandling, ikke et krav om indfødsret. Denne sondring er ikke blot indlysende, men også afgørende.

3. Bent Melchior anfægter min kritik af Dansk Flygtningehjælp, som han roser. Jeg betragter Dansk Flygtningehjælp som et landsskadeligt foretagende, der systematisk har søgt at forøge sin egen magt under 'godhedens' mærke. Dansk Flygtningeadministration 1945-49 under Johs. Kjærbøls ledelse var helt anderledes ansvarlig og realistisk. Da Dansk Flygtningehjælp blev stiftet i 1956, fik en abstrakt godhedsdyrkelse magten, kulminerende med den katastrofale udlændingelov af 1983, som Dansk Flygtningehjælp under Hans Gammeltoft-Hansens ledelse var initiativtager til. Og på Bent Melchiors spørgsmål om, hvor længe en flygtning skal vente på indfødsret, svarer jeg med et modspørgsmål: Er en flygtning da en indvandrer?

4. Bent Melchior siger, at Dansk Flygtningehjælp skal have lov til at tale med om indfødsret og spørger, om jeg er modstander af ytringsfriheden. Nej, men Dansk Flygtningehjælp skal deltage i debatten på reelle vilkår og ikke præsentere sig som den humanitære og højere godheds repræsentant, men stå ved sin multikulturelle og anti-danske ideologi. Denne reelle debat er folkestyrets og ytringsfrihedens salt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her