Læsetid: 4 min.

Æ å

28. februar 1998

Vælgerne er ikke et sekund i tvivl. "De fremmede" er det vigtigste tema i valgkampen. Og det blev det så i en let forståelig udgave, da Vejles socialdemokrater torsdag aften mødte talstærkt frem bag de traditionsrige socialdemokratiske vægge i Bygningen i Vejle. Her havde vejlenserne deres eget mikro-valg med "de fremmede" som hovedtema. Det var valget om, hvorvidt den lokale Karen Klint eller sjællandske Lene Jensen skulle være de vejlensiske socialdemokraters kandidat ved det kommende folketingsvalg. I de landsdækkende aviser blev det fredag betegnet som en overraskelse, at den lokale Karen Klint vandt valget. Men for de fleste vejlensere er det næppe nogen overraskelse, at Karen Klint fik 165 stemmer mod 147 til den socialdemokratiske næstformand. Så mange stemmer til Lene Jensen var ikke noget nederlag, selv om det blev udlagt sådan i medierne. Tværtimod var der tale om et stort skulderklap til
S-næstformanden, som har god grund til at være stolt over opbakning fra så mange lokale socialdemokrater.
Det er nemlig ikke så ligetil at komme "udefra" og få tildelt posten som de vejlensiske socialdemokraters mand/kvinde på Christiansborg. Blandt de vejlenSere der stemte på Karen Klint, var der sådan set stor respekt for Lene Jensen. En gæv pige, som ligeud fortalte, at hun ikke havde tænkt sig at henlægge postadressen til 7100 Vejle. Ærlig snak, kaldes det på de kanter. Men dermed sagde Lene Jensen samtidig - formentlig uden at vide det - at hun ville repræsentere Vejle i Folketinget sådan som en anden sjællænder Kaj Lindberg gjorde det i halvtredserne. Med ankomst på banegården et par gange om året - eksempelvis for at deltage i den årlige lokale S-generalforsamling - og med indlogering på Park Hotel i bekvem gå-afstand til Bygningen.
Men den går ikke i Vejle. Og slet ikke, når en anden socialdemokrat har rodet med planer om nærmest at udslette Vejle banegård, som netop nu er under ombygning. Karen Klint kan passende starte med at takke trafikminister Bjørn Westh for en hjælpende hånd. Hans planlagte hurtigtog som fra Århus med ekspresfart skulle passere Vejle via en ny jernbanebro over Vejle fjord har absolut været et godt argument for at stemme lokalt. Det er en selvfølge for vejlenserne, at toget stopper i Vejle og Bjørn Wesths nu skrinlagte tog-planer var klart medvirkende til at Lene Jensen endte på et sidespor.

Arbejderbevægelsen har stolte traditioner i Vejle. Bevægelsen er bygget op omkring arbejderne fra Windfeld Hansens bomuldsspinderier, De Danske Bomuldspinderier, C. M. Hess og Warning og Petersens sæbefabrik som blandt andet producerede xeroform - det husker de stadig i vejle. Det var arbejderne i denne vejlensiske industri, som organiserede sig og skabte byens socialdemokratiske sammenhold. Med eksempelvis fagforeningernes årlige juletræsfester i Bygningen, hvor torsdagens kampvalg mellem Lene Jensen og Karen Klint foregik. Lene Jensen har ikke haft en anelse om, at tekstilarbejdernes juletræsfester dengang var så store, at fagforeningen måtte tage begge sale i Bygningen i brug. Men det husker mange af de fremmødte. For dem var juletræsfesterne i Bygningen et oplivende element fra hverdagen i baggården i Staldgårdsgade, Tønnesgade osv. Et andet socialdemokratisk fortidslevn fra Vejle var det årlige traditionsrige grundlovsmøde, som startede om morgenen i netop Bygningen med efterfølgende optog gennem byen ud til Skyttehuset, hvor festen fortsatte med bal og først sluttede ved midnat. Det husker en del af de fremmødte også. Og så husker de Kaj Lindberg og hans efterfølger Ole Thomsen, der heller ikke var vejlenser og som frivilligt valgte at trække sig til fordel for en lokal kandidat. Det banede vejen for først Karl Johan Mortensen og derefter Torben Lund.

Det er arbejderbevægelsen som har bygget boligerne i Vejle. C. M. Hess byggede til sine egne arbejdere i Gormsgade. Vestbyen, Søndermarken og Nørremarken er bygget op af Arbejdernes Andels Boligforening (AAB). Det er såmænd også vejlensisk-socialdemokratisk tankegang som ligger bag opbygningen af byens fodboldhold. Selv i dag, hvor professionalismen ellers har holdt sit indtog i superligaen. Men ikke helt i Vejle. Her satses der på princippet "tæring efter næring" og udvikling af lokale talenter hos "de røde."
For udenforstående virker det måske ulogisk, at Vejle kan være en socialdemokratisk højborg, når borgmester Flemming Christensen kommer fra SF. Men den slags har såmænd også sin egen indre logik i Vejle. Socialdemokratiet har været konge i byrådet. Der var lille Peter skæv, derefter Villy Sørensen og så Karl Johan Mortensen. Alle urørlige socialdemokrater. Men efter Karl Johan Mortensen kom Finn Bjerg - Torben Lund ville ikke. Dermed røg socialdemokraternes absolutte flertal i byrådet og de borgerlige og SF havde ingen problemer med at rotte sig sammen efter årtier med socialdemokratiske by-konger og udelukkelse fra enhver indflydelse.
Sognepræsten Flemming Christensen gjorde det godt som borgmester - og så blev han genvalgt. Længere er den ikke i Vejle. Sådan var det også med valget mellem Karen Klint og Lene Jensen. Partiforeningerne i Hover og Hornstrup havde efter central opfordringer foreslået Lene Jensen. Den var de ikke meget for i centrum. For nu var der jo skabt en slags tradition for en lokal kandidat med Karl Johan Mortensen og Torben Lund. Og traditioner må man ikke rokke for meget med i Vejle.
Det er landposten der kører i Munkebjerg som næsten hvert år finder den først udsprungne bøg. Vejle Boldklub skal helst have en pæn portion lokale talenter på holdet. Toget skal afgå fra banegården hver time mod både Horsens og Fredericia. Socialdemokraterne skal holde deres møder i Bygningen og deltagerne skal vide hvorfor. Sådan er det i Vejle og det ser vejlenserne ikke nogen grund til at lave om på. Æ å, som de ville have sagt på de kanter. ryb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her