Læsetid: 2 min.

Ældre ønsker aktiv alderdom

Danskerne sætter pris på en ældretilværelse fyldt med frihed, aktivitet og tætte bånd til familien, viser ny forskning blandt nutidens og fremtiden...
19. april 2006

Danskerne sætter pris på en ældretilværelse fyldt med frihed, aktivitet og tætte bånd til familien, viser ny forskning blandt nutidens og fremtidens ældre

Stavgang, svømning eller cykelture med børnebørnene.

Den gode alderdom er for mange danskere en fortsat aktiv tid sammen med familien frem for en fast plads i stolen ved køkkenvinduet. Det viser en forskningsrapport, hvor 33 danskere i alderen 19 til 99 år er blevet spurgt om deres ønsker til livets efterår.

"Livet er godt, hvis man er et aktivt menneske, der ikke oplever stagnation eller stilstand. Der er et opgør med rollen som den tilbagetrukne ældre, der vender ryggen til verden. Den ungdommelige ældre er blevet rollemodel," siger rapportens forfatter, tidligere adjunkt ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet Marie Konge Nielsen, til Ritzau.

Undersøgelsen peger på, at danskerne sætter pris på, at de kan klare sig selv både fysisk og økonomisk, så de ikke bliver en byrde for samfundet. Dermed skal ældretilværelsen ikke ses som et helt nyt kapitel i livet.

"Vi ser på livet som noget sammenhængende, der udvikler sig stille og roligt. Det, som man har fornøjelse med nu, ønsker man skal fortsætte. Og hvorfor skal man pensioneres som 65-årig, hvis man stadig har meget at bidrage med på arbejdsmarkedet, og man synes, det er fornøjeligt?," siger Marie Konge Nielsen.

Hun konkluderer, at faste aldersgrænser som pensionsalder deler livet op i kunstige faser og skaber en forventning om en bestemt levemåde, der ikke nødvendigvis passer til befolkningens ønsker til et godt liv som gammel.

Regeringen er opmærksom på problemet med samfundets forventning til, at livet absolut ændrer sig, når vi bliver ældre, mener socialminister Eva Kjer Hansen (V).

"Det handler om, at vi bryder de faste aldersgrænser op og sørger for, at der er plads til mere fleksibilitet. Både til, at man langsomt kan trappe ned i forhold til arbejdsmarkedet og til at få belønningen i form af en højere pension, hvis man venter med at blive folkepensionist. Jeg tror, det kan fastholde kontakten til arbejdsmarkedet," siger Eva Kjer Hansen.

Information@indland.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her