Læsetid: 2 min.

Ældre venter forgæves på hjemmeplejen

Rapport: Borgerne ligger alene uden hjælp, når hjemmeplejen svigter. Ældre Sagen vil have ministeren til at igangsætte registrering af fejl i hjemmeplejen
26. august 2006

Fejl i hjemmeplejen er hyppige, og listen over dem er ikke rar læsning, hvis man er afhængig af den kommunale hjælp.

Gamle og syge ligger flere dage i træk uden hjælp på grund af weekender, fridage og mangelfuld kommunikation.

Hjemmeplejen er fire timer om at dukke op efter at være tilkaldt via et nødopkald, eller maden bliver ikke bragt ud.

"Det er rystende," siger Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, til rapporten fra DSI Institut for Sundhedsvæsen, der som de første har lavet en systematisk undersøgelse af fejl i hjemmesygeplejen.

Mennesker i nød

600 journaler fra to steder i landet er gennemgået for såkaldte utilsigtede hændelser.

Der blev fundet 671 fejl, og 15 procent af dem vedrører en række episoder, som hverken handler om medicin, fald eller sår, men om at plejepersonalet for eksempel ikke dukker op.

"Her er vi inde i noget helt vitalt menneskeligt, om mennesker i nød, som trænger til hjælp og som ikke kan ligge alene, og hvor der kan ske store ulykker, hvis ikke personalet er der. Det viser, at man ikke har fulgt godt nok op på det her område, hvor alle for nogle år siden var enige om at sætte ind," siger Bjarne Hastrup.

For ikke så mange år siden ville en stor del af de gamle, der i dag er afhængige af hjemmeplejen, bo på plejehjem eller ligge på sygehuset.

"Det er udmærket, at man vil spare på sygehusene, men det kræver, at vi har et meget fintmasket sikkerhedsnet i hjemmeplejen. Og det har vi ikke, når svigtet er så omfattende, og det er heller ikke noget effektivt alternativ til at ligge på sygehuset," siger Bjarne Hastrup.

Han ser desuden rapporten som en dokumentation af, at hjemmeplejen er meget hårdt presset med mangel på personale.

Ældre Sagen opfordrer til, at der så hurtigt som muligt bliver etableret en "havarikommission", hvor alle anonymt kan indberette utilsigtede hændelser i hjemmeplejen, ligesom det kendes i sygehusvæsnet.

"Som det er i dag, lærer man ikke af sine fejl, fordi man ikke systematisk samler dem ind," siger Bjarne Has-trup, som opfordrer socialministeren til at komme i gang med en ordning.

Det samme gør senior projektleder Majbritt Christensen fra DSI, der står bag rapporten.

Hun siger, at man endelig ikke må glemme patienternes sikkerhed i hjemmeplejen, hvor der er relativt flere utilsigtede hændelser end på sygehusene.

"Et rapporteringssystem vil give det nødvendige overblik over de utilsigtede hændelser og dermed et godt grundlag for at forbedre patienternes sikkerhed," siger Majbritt Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her