Læsetid: 2 min.

Ændring på vej i lov om kunstig befrugtning

Selv om den borgerlige fløj er splittet, ser det ud til, at otte år i vælten snart er forbi for den omstridte lov om kunstig befrugtning. Sundhedsministeren planlægger en ændring - spørgsmålet er hvor drastisk
1. september 2005

2. SEKTION - STUDIESTART

Lige siden dens tilblivelse i 1997 har ændringsforslagene haglet ned over loven om kunstig befrugtning og især dens bestemmelse om, at læger ikke må behandle enlige og lesbiske kvinder. Men stormen til trods har loven stået fast. Hele 15 forslag har kæmpet forgæves siden lovens vedtagelse.

Det skræmmer dog tilsyneladende ikke indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen, der ifølge hans embedsmænd har planer om at fremsætte endnu et lovforslag, når dørene slås op til et nyt folketingsår den 4. oktober. Det er endnu uvist, hvad lovforslaget kommer til at indeholde - der foregår politiske drøftelser i øjeblikket, forlyder det fra ministerens embedsmænd - men når det drejer sig om lesbiske og enlige kvinders adgang til kunstig befrugtning, står indenrigsministeren i et dilemma. Alt tyder nemlig på, at selv den mindste lempelse af de aktuelle regler vil blive forkastet af såvel regeringspartneren de konservative som Dansk Folkeparti.

"Vi vil ikke være med. Et barn har brug for en mor og en far," har de konservatives politiske ordfører, Pia Christmas-Møller, tidligere udtalt. "Sådan kan det ikke altid lade sig gøre, men vi vil ikke være med til at institutionalisere en livsstil, hvor børn ikke vokser op med en far og en mor."

Samme holdning er kommet fra Dansk Folkeparti.

"Vi tager udgangspunkt i barnet, og ingen børn har bedt om at vokse op på den måde," har sundhedsordfører Birthe Skaarup sagt.

Støtte fra oppositionen

End ikke Venstres forslag om, at lesbiske og enlige kvinder selv skal betale for deres behandling, der ikke må foregå på offentlige sygehuse, rykker ved K og DF's holdninger. Det vil nemlig stadig være en lempelse i forhold til de nuværende regler, der forbyder alle læger, privat som offentligt ansatte, at behandle enlige og lesbiske, hvorfor disse kvinder må søge hjælp hos klinikker drevet af jordemødre, der som sådan ikke er omfattet af loven.

Tidligere på året anbefalede et flertal i Etisk Råd, efter henvendelse fra Indenrigsministeriet, at parforholdskravet blev ophævet. En holdning, oppositionen er begejstret for.

SF's sundheds- og ligestillingsordfører, Kamal Qureshi, er blandt de ivrigste fortalere for en ændring af den nuværende lovgivning.

Han finder det urimeligt, "at to voksne, omsorgsfulde mennesker, som betaler skat, ikke har de samme rettigheder som andre par bare på grund af deres seksualitet" og tilføjer, at "det kan vi ikke leve med i et land, der bryster sig af at behandle alle mennesker lige". Ifølge Kamal Qureshi er der stort set ingen i oppositionen, der ville stemme imod en sådan ligestilling af enlige og lesbiske.

Men han tvivler på, at Lars Løkke Rasmussen vil fremsætte et lovforslag, der i så høj grad går imod regeringspartneren og DF's synspunkter. Så er der større sandsynlighed for, at lovforslaget bliver en mellemting, der ophæver parforholdskravet, men kræver brugerbetaling for enlige og lesbiske.

"Vi vil nok lægge stemmer til sådan et forslag, for det er trods alt en forbedring. Men vi vil fortsat arbejde for at blive helt fri for forskelsbehandlingen og undersøge om, det er i strid med diskriminationslovgivningen," siger Kamal Qureshi, der forudser at partierne fritstiller deres medlemmer, eftersom lovforslaget omhandler en etisk problemstilling.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra indenrigs- og sundhedsministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her