Læsetid: 3 min.

Afbud til jordens undergang

I en næsten tom folketingssal drøftede medlemmerne klodens kritiske tilstand
24. november 2006

Fra Folketingets talerstol fyger ord som: "miljøteknologisk innovation" og "økologisk fodaftryk".

Der er debat om regeringens indsats for 'bæredygtig udvikling'. Debatten er sat på af SF.

SF's Steen Gade forklarer hvorfor: "Vi har haft fem spildte år under Fogh."

Gade sigter hermed til, at Fogh-regeringen efter sin tiltræden i 2001 ændrede i den forudgående SR-regerings miljøstrategi:

"Målsætninger, tidsfrister og virkemidler blev fjernet eller forringet."

"Nu drejer det sig om at sætte ambitiøse, men realistiske mål frem mod år 2010," siger Steen Gade.

Det er der ikke mange, der hører.

Godt nok var folketingssalen stuvende fuld for syv minutter siden. 110 medlemmer deltog i en afstemning om global frihandel, men ved starten på debatten om jordens økologiske undergang bortvandrede de 100 mod vigtigere gøremål.

Blandt de tilbageværende er miljøminister Connie Hedegaard (K).

Hun erklærer fra talerstolen, at hun ikke kan bidrage med ret meget i dagens debat, for: "Regeringen sidder i en proces, der i løbet af fire-fem måneder gerne skulle resultere i et oplæg. Det skal så følges op af en dialog, som skal munde ud i en strategi," forklarer Hedegaard.

Hun oplyser supplerende:

"Næste nordiske konference om bæredygtighed vil blive holdt i Odense i 2008. Det vil blive en lejlighed til at vise eksempler på energieffektivitet og partnerskaber omkring teknologi."

Mange ord, nye ord

Ministerens tale stiller ikke Steen Gade tilfreds:

"Der var mange ord - og nye ord, vi er enige om og har været enige om siden Rio-konferencen i 1992. Men sagen er jo, at Danmark bruger ikke så mange penge på ministerens område, som vi gjorde før denne regering. Vi er det land i verden, der har skåret mest på ulandsbistanden. Og regeringen har nægtet at bruge EU-muligheden for 1,4 milliarder på naturpleje og har stedet hældt dem i landbrugsstøtten."

Steen Gade stiller på vegne af S, SF, Radikale og Enhedslisten en dagsorden, der opfordrer regeringen til at stramme sig gevaldigt an.

Det harmer den konservative ordfører, Chr. Wedell-Neergaard. Han spørger:

"Vil hr. Steen Gade ikke anerkende, at regeringen nu har ændret kurs?"

"Jo, når hr. Wedell-Neergaard holder op med at være taljonglør," svarer Steen Gade: "Jeg anerkender, at miljøministeren og De Konservative vil ændre regeringens kurs, og det er jo det, vi vil hjælpe med denne forespørgsel."

Denne hjælpsomhed misfornøjer Venstres ordfører, Eyvind Vesselbo:

"Jeg havde troet, at der kunne komme en god debat om bæredygtighed, baseret på facts, men det er startet dårligt med hr. Steen Gades indlæg."

Steen Gade svarer imødekommende: "Vi vil hjælpe Venstre på vej ud af det hul, partiet har lagt sig i."

Ny debatretning

Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti drejer debatten i en ny retning:

"Vil hr. Steen Gade ikke anerkende, at det er muligt for borgerne at give frivillige bidrag til bæredygtig udvikling i ulandene?"

Steen Gade svarer ved at minde om, at Dansk Folkepartis Søren Krarup har talt hårde ord mod folk, der samler ind til ulandene."

Jørn Dohrmann gensvarer:

"Jamen, det er jo netop det personlige ansvar, jeg synes, man skal henholde sig til."

Dette forskånes miljøministeren for at høre, for hun har sat sig hen på stolen ved siden af SF's Anne Grete Holmsgaard og fordybet sig i samtale. Da også Anne Grete Holmsgaard forlader folketingssalen, sætter ministeren sig over til sin partifælle Neergaard og fortsætter samtalen med ham.

I den højttalerbårne debat udfritter Enhedslistens Per Clausen Venstres ordfører Vesselbo om "det skift i regeringens strategi, som den Konservative ordfører omtalte".

Eyvind Vesselbo svarer: "Jeg tror ikke, det er muligt at så splid mellem Venstre og Konservative. Hverken generelt eller i denne sag."

Også dette forskånes miljøministen for at høre, for hun er opslugt af samtalen med Wedell-Neergaard.

Da Wedell-Neergaard senere går på talerstolen, beder De Radikales Johs. Poulsen ham om at bekræfte, at regeringens såkaldte 'miljø-milliard' i 2007 og 2008 er et sammenlagt beløb og kun udgør en halv milliard og i øvrigt svarer til en tilsvarende besparelse på naturpleje i landdistriktmidlerne.

"Der er altså kun tale om en overførsel fra det ene ministerium til det andet?"

Wedell-Neergaard svarer:

"Hvis det forholder sig som den radikale ordfører siger, må pengene flyttes tilbage til miljøet - men nok på et senere tidspunkt."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her