Læsetid: 3 min.

Afghanistan plyndres mens vesten ser på

De internationale styrker gør intet for at forhindre den systematiske udplyndring af Afghanistans kulturarv. I Danmark slipper smuglere uden straf
22. juni 2006

Afghanistan bliver systematisk plyndret for kulturelle værdigenstande. Hver dag lander årtusindgamle bud-dhafigurer, sjældne græsk-inspirerede skulpturer og fine gamle guldmønter fra før vores tidsregning på det internationale kunstmarked, uden at nogen tilsyneladende gør noget effektivt for at standse udplyndringen.

De internationale styrker i Afghanistan er hverken i stand til at bevogte grænsen eller standse den organiserede handel med kulturgenstande. Selv når Afghanistans stjålne kulturarv dukker op i Kastrup Lufthavn, slipper smuglerne for straf.

Lukker øjnene

Den franske arkæologiprofessor Osmund Bopearachchi er specialist i afghansk kulturarv og er dybt bekymret over den systematiske lænsning af et helt lands fortid: "På ganske få år er Afghanistans kulturarv blevet spredt ud over hele verden," siger han og anslår, at 95 procent af de afghanske kulturgenstande, der findes på markedet i dag, er smuglet ud af landet.

Afghanistans ambassadør i Skandinavien Yahya Maroofi er ligeså bekymret og betragter udplyndringen som en af de største forhindringer for en succesfuld genopbygning af af det etnisk og religøst splittede Afghanistan.

"Vi bliver simpelthen berøvet vores nationale identitet," siger han.

Projektleder og folkeretsjurist Malek Mohammed Sitez fra Institut for Menneskerettigheder understreger, at ansvaret for at bevare resterne af Afghanistans kulturværdier formelt ligger hos den afghanske stat.

"Men lad os være realistiske. Det er ikke en opgave, de afghanske myndigheder i øjeblikket kan løfte. Derfor er det op til det internationale samfund at hjælpe - også på dette område," siger han.

Det har ikke været muligt at få ISAF eller det danske forsvar til at svare på, om de internationale styrker i Af-ghanistan har ordre til at beskytte museer og arkæologiske værdier.

Men Forsvarsakademiets Afghanistan-ekspert Peter Thruelsen lægger ikke skjul på, at beskyttelsen af kulturelle værdier ikke har topprioritet.

"Problemet er bl.a. grænsekontrollen, som er helt fantastisk ringe. Store dele af grænsen er helt ubevogtet," siger han og peger på, at ISAF har store problemer med at holde øje med al-Qaeda, Taliban og narkohandlen. "Beskyttelsen af nationale værdier står givetvis ikke højt på prioritetslisten," siger han.

Slipper for straf

Det seneste år er afghanske smuglere to gange blevet stoppet i tolden i Kastrup Lufthavn. I det ene tilfælde opdagede tolderne hele 80 kilo antikke afghanske mønter. I et andet tilfælde lød fangsten på 16,8 kilo kulturarv - heraf en del meget kostbare "baktriske" mønter, som ifølge eksperter kun kan stamme fra illegale udgravninger i det nordlige Afghanistan.

Trods visheden om mønternes ophav er ingen af de to smuglere indtil videre blevet tiltalt. Den første smugler slap med en toldbøde, og ifølge vicepolitiinspektør Johnny Lundberg fra Københavns Politi ser også den næste smugler ud til at slippe for straf.

"Vi arbejder på en mindelig løsning. Afghanistan vil gerne have tingene retur og er indstillet på at betale en vis kompensation," siger Lundberg, der regner med, at sagen kan afsluttes inden for et par uger.

Udfaldet af de to sager forarger imidlertid både danske og udenlandske arkæologer, der peger på, at Danmark har tiltrådt en UNESCO-konvention netop for at bekæmpe denne type handel og udplyndring.

Museumsinspektør Jørgen Steen Jensen fra Nationalmuseets Mønt- og Medaillesamling har fulgt sagen tæt: "Den systematiske tømning af Afghanistan er uden sidestykke i verdenshistorien - måske undtaget Romerrigets opløsning. Det kan ikke være rigtigt, at man ikke kan gribe ind," siger han.

Det samme mener professor Bopearachchi:

"Hvis det ikke kan lade sig gøre at ramme smuglerne i sager af denne størrelsesorden, så er loven ikke meget værd", siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kulturminister Brian Mikkelsen (K), der er langtidssygemeldt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu