Læsetid: 5 min.

Afghanistan skærper indsats mod narkobønder

En udryddelsespatrulje på 300 mand fra den afghanske centralregering i Kabul skal ødelægge en tredjedel af afgrøderne i den urolige Helmand-provins. De britiske og danske NATO-styrker risikerer at blive inddraget i tilfælde af væbnet modstand
24. januar 2007

Britiske tropper i det sydlige Afghanistans Helmand-provins, der i forvejen jævnligt udkæmper hårde kampe med Taleban, må konstatere, at trusselsbilledet nu vil undergå en yderligere forværring, efter at centralregeringen i Kabul har lanceret en ny kampagne mod landets omfattende og vildtvoksende narkoindustri.

The Independent erfarer, at fra begyndelsen af denne uge og 10 dage frem vil 300 medlemmer af Afghanistans narkoudryddelsesenhed (AEF) bistået af et tilsvarende antal politisoldater begynde at ødelægge opiumafgrøder i den centrale del af Helmand-provinsen, hvor Storbritannien har omkring 4.000 soldater (og Danmark en mindre enhed, red.). Skønt de britiske styrker ikke er tænkt at skulle involveres direkte i denne operation, medgiver de officerer, der har kommandoen, at de vil blive nødsaget til at bistå udryddelsesholdene, hvis disse løber ind i væbnet modstand.

"En kraftig modreaktion er bestemt en mulighed, man må regne med," siger en højtstående officer.

Valmuemarkerne, der vil være mål for operationen, ligger langs Helmand-floden nær provinshovedstaden Lashkar Gah, der er hovedkvarter for den britiske task force (og den danske enhed, red.) Dette område er blevet udvalgt med overlæg, fordi det ligger i den relativt fredelige 'udviklingszone'.

"Disse mennesker dyrker valmuer, fordi det giver flere penge - ikke fordi de ikke har alternativer. De kunne udmærket finde andre indtægter," siger en britisk narkobekæmpelses-specialist i Laskhar Gah.

Ødelægger en tredjedel

Den afghanske regering har modsat sig, at der tages afløvningsmidler i brug på afgrøderne, og planterne vil i stedet blive revet op med rode ved håndkraft eller blive knust af traktorer, der trækker svære plovjern efter sig. Den britiske specialist oplyser, at der er omkring 22.000 hektar opiumvalmuer i området. Den afghanske regeringsoperation menes at ville ødelægge op til en tredjedel af disse, hvis den ikke møder modstand, men om den undgår dette, "afhænger af sikkerhedssituationen i området".

Kampagnen ses som en afgørende lakmusprøve på den afghanske regerings vilje og evne til at få kontrol over den illegale narkohandel, som ikke kun bidrager til at finansiere Talebans væbnede oprør, men generelt fører til voldelige opgør og korruption, der rækker helt op til de højeste niveauer af præsident Hamid Karzais regering. Afghanistan producerer op til 90 procent af verdens illegale opium ifølge FN's organ til bekæmpelse af narkokriminalitet, UNODC, og langt mere af den afghanske produktion kommer fra Helmand end fra landets 28 øvrige provinser. Over halvdelen af den heroin, der sælges iVesteuropa, har sin oprindelse her.

Trods indsættelsen af de britiske styrker i Helmand sidste år er opiumproduktionen i provinsen vokset med 160 procent - en hurtigere stigningstakt end alle andre steder i Afghanistan. I maj satte høsten ny rekord for næsen af de indrykkende britiske tropper, og det opdyrkede område blev yderligere udvidet under såsæsonen i efteråret.

"Der er valmuemarker, så langt øjet rækker, lige så snart man kommer 5-10 km uden for Laskhar Gah," beretter en kilde, som forlod provinshovedstaden i sidste uge. "Vejret har også været med valmuebønderne - regnen er faldet lige på det rette tidspunkt, og høsten vil kunne indledes hurtigere i år end i 2006."

Så snart de britiske styrker oprettede deres base i Sydafghanistan, forsøgte de ledende britiske officerer at lægge afstand til alle antydninger fra Whitehall (det britiske udenrigsministerium, red.) om, at deres soldater ville medvirke i operationer mod valmuedyrkning - de havde noteret sig, hvordan en uheldigt håndteret udryddelsesoperation i 2002 havde skabt betydelig bitterhed: Storbønder betalte bestikkelse for at redde deres afgrøder, mens småbønder uden anden indtægtskilde blev frataget deres eksistensgrundlag. Midler afsat til at kompensere dem blev enten stjålet, fejl-anvendt eller forsvandt.

Ingen kompensation

Valmuedyrkning er siden blevet forbudt, og ingen kompensation vil blive udbetalt denne gang.

"Målet er at gå efter de store fisk, som dyrker opium på statsejet jord, de har stjålet," siger specialisten. "Det vil gøre stort indtryk på dem at måtte se i øjnene, at de har mistet alle deres afgrøder, selv om det er uundgåeligt, at også mindre bønder vil komme til at lide under dette. Men de befinder sig i områder, hvor bistandsmuligheder er opnåelige, frem for alt gennem 'penge-for-arbejde'-projekter såsom vejanlæggelsesprojekter og kanalrydninger."

Internationalt pres er blevet lagt på Kabul-regeringen for at fjerne myndighedspersoner, som har været involveret i narkohandel, såsom Abdul Rahman Jan, Helmands tidligere politichef. I februar sidste år blev provinsguvernøren fyret og erstattet af Mohammed Daud, engelsktalende ingeniør og tidligere FN-arbejder.

Da han i december blev ofret efter indre politiske rivninger, var der frygt for, at hans næstkommanderende, Amir Muhammad, medlem af en klan, der har nære relationer til narkohandelen i Nord-helmand ville tage over, men også han blev fyret. Denne måneds valmue-udryddelse skal efter planen gennemføres alene af Kabul-regeringens folk, uden at provinsregeringen får mindste indflydelse. De lokale myndigheder forventes også at iværksætte narkobekæmpelsesoperationer, men guvernør Daud, der frygter reaktionen fra narkodyrkerne, har hidtil koncentreret sin indsats om at overtale bønderne til ikke at så valmuer igen. Hans efterfølger, Asadullah Wafa, skal mødes med præsident Karzai i Kabul senere i denne uge for at diskutere yderligere aktioner mod narkoindustrien.

Opkøb mere effektivt

Selv hvis AEF skulle få held til at ødelægge en tredjedel af valmuerne i sin målzone, svarende til 7.000 hektar, vil dette kun udgøre knap en tiendedel af det totale dyrkningsområde i Helmand, der således stadig vil kunne producere en større høst end sidste år. Men den britiske specialist siger, at udryddelse kun er ét led i bekæmpelsesstrategien, hvis hovedmål er at få ram på de store smuglernetværk.

En international tænketank, Senlis-rådet, støtter en radikalt anderledes tilgang til det afghanske narkoproblem. Ifølge Senlis-rådet hersker der i verden knaphed på opiater til medicinsk brug, hvorfor et opkøb af den afghanske valmuehøst til lovlige formål ikke blot vil være mere omkostningseffektiv, men også eliminere behovet for narkosmuglere og føre til markant tilbagefald i volden. Tænketanken anfører, at denne strategi tidligere har virket i Tyrkiet, som var en af hovedkilderne til ulovlig opium og heroin i 1960'erne, før man her skiftede til legal dyrkning.

Men den britiske specia-list afviser denne plan, idet han mener, at den vil lide skibbrud på Helmands "fuldstændige lovløshed". Han tilføjer:

"I Tyrkiet var man i stand til at tvinge dyrkerne til at sælge deres afgrøder til legale opkøbere. Her vil de bare sælge til den højest bydende, og det vil være narkosmuglerne, fordi de ved, at de stadig har store profitter at hente. Økonomien i forslaget hænger ikke sammen."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her