Læsetid: 2 min.

Aforismer i spørgeform

Hvem bryder sig om at blive testet?
21. juni 2007

Midt i en grasserende testtid kommer meget apropos Max Frischs snart gamle Spørgeskemaer på dansk.

Den schweiziske forfatter, der foruroligede sine mange læsere ved at underminere identitetsfølelsen. Tro ikke, du véd, hvem du er! formulerede allerede i Tagebuch fra 1960'erne en serie samvittighedsspørgsmål, der udkom som selvstændig publikation 1992, året efter hans død.

Maja Lee Langvad, der i sine debutdigte Find Holger Danske har lånt af denne spørgeteknik, har stået for den danske gengivelse til forlaget Basilisk fremragende række af småskrifter, 'Babelserien'. Skoleungerne skal testes, værnepligtige skal besvare spørgeskemaer, ansættelsessamtaler vurderer vores viden og moral, sådan at livet på sin vis kan fremstå som en prøvelse. Og denne Max Frisch-undersøgelse vil lokke os frem til en indre domstol, beregnet på at gøre os usikre og måske lokke den lille svinehundehvalp ud af skjulet.

"Er De sikker på, at det virkelig interesserer Dem, om menneskeheden overlever, efter at De og alle Deres bekendte er døde?" lyder det indledende spørgsmål.

Javist, det er jeg skam sikker på. Men hvad gør jeg egentlig for at den kan bestå?

Det opfølgende spørgsmål lyder: "Hvorfor? Stikord er tilstrækkeligt."

Jeg slipper altså ikke så let. Og bedre bliver det ikke, når det som nr. 16 af de første 25 hedder: "Overbeviser Deres selvkritik Dem?"

Insinuerende

Sådanne går det løs i elleve gange fem og tyve spørgsmål inden for kategorierne ægteskabet, bevarelsen af menneskeslægten, kvinden, håbet, humoren, pengene, venskabet, faderskabet, hjemmet, ejendomsretten og døden. Der er åbne spørgsmål, som kræver det meste af en skolestil i besvarelse, eller lukkede, hvor den strenge lærer forlanger korte, entydige svar eller nøjagtige formuleringer. De er indrettet med lumske fælder eller har form som rene insinuationer:

"Er ægteskabet stadig et problem for Dem?" Eller "Vil De gerne forsørges af en kvinde; a) Ved hjælp af hendes arv? b) Ved hjælp af hendes arbejde?" Fulgt op af: "Og hvorfor ikke?"

Af de anførte eksempler fremgår det allerede, at hele molevitten er en test fra mand til mand om mænds problemer, bl.a. med kvinder. Men også med mulige synsvinkelændringer: "Ville De gerne være Deres kone?" Det billede, der generelt tegnes af mandsverdenen, gør det ikke sandsynligt.

Meget afhænger af, om man klarer testen for humoristisk sans, når man er alene og sidder og sveder over den katte- eller hundepine, man stedes i under læsningen, der ikke er så hurtigt overstået. Men måske kan man bruge bogen som selskabsleg, et spil Memory. Genren er både forførende, irriterende og moralistisk. Lad os kalde den dekonstruerede aforismer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her