Læsetid: 2 min.

Afpolitiseret

22. august 2005

Det er 11 måneder siden, at Christian Nissen sagde farvel til DR. Og det er i dag, at afløseren Kenneth Plummer træder til. 11 måneder er jo ingen tid. Men som en forbavsende stille revolution er der alligevel vendt op og ned på mål og midler i de statsejede medier. Regeringsskiftet i 2001 indvarslede nye tider også for mediepolitikken - og to Venstremænd blev gjort til bestyrelsesformænd: Øjenlægen Jørgen Kleener for DR, direktøren Erik Ross Pedersen for TV 2. De udnævnelser førte til farcelignende tilstande: I Odense blev den privatiseringsskeptiske Christina Lage i 2002 mobbet ud af Erik Ross Pedersen, der selv gav op i 2004. I Gyngemosen lykkedes det Jørgen Kleener under påskud af byggerod at fyre Christian Nissen som generaldirektør - kun for kort efter under påskud af inkompetence at fyre sig selv.

Det kan i dag være værd at minde om det galehus, som DR sidste år havde udviklet sig til. Venstremanden Karsten Madsen og Søren Espersen fra Dansk Folkeparti brugte DR's bestyrelse som platform for ublu selvpromovering. Bestyrelsen som helhed var illoyal over for den virksomhed, hvis interesser den egentligt skulle forsvare. Man kunne i aviserne læse detaljerede referater fra lukkede bestyrelsesmøder. Der var en overgang sidste år, hvor man næsten måtte konstatere, at de danske politikere ganske enkelt ikke var voksne og ansvarlige nok til at eje en tv-station.

Galskaben førte til krav om afpolitisering af bestyrelsesarbejdet og til nye navne på snart alle poster i toppen. I TV 2 overtog den privatiseringsivrige Peter Parbo direktørrollen, mens direktøren for Københavns Lufthavn, Niels Boserup, blev udnævnt som formand. I DR blev Christian Nissen og Jørgen Kleener erstattet af to forretningsfolk: Nykredits Mogens Munk Rasmussen og Kenneth Plummer fra Nordisk Film.

Gjorde det så nogen forskel? Tja, først og fremmest gjorde det den forskel, at TV 2 allerede er privatiseret. Ganske vist har regeringen endnu ikke fået lov til at sælge. Men Peter Parbo leder stationen, som om den allerede var solgt, sendefladen er kommerciel fra morgen til aften, og det samme er virksomheden som sådan. Det er svært at forestille sig, at TV 2 skulle vende tilbage til folden af public service-lam. Det ville klæde oppositionen på Christiansborg at anerkende det faktum, så den ikke ekskluderer sig selv fra de vigtige forhandlinger om et nyt medieforlig, som allerede er skudt i gang.

I DR har Kenneth Plummer allerede fået sin første sejr i land blot ved at komme til udefra. Væk er Kleener, Espersen og Madsen. Væk er hørmen af rævekager og underhåndsaftaler. Plummer ankommer i dag til Søborg med, hvad der gudskelov ligner en ny begyndelse i statsradiofonien. Han har lovet åbenhed. Han brugte et interview i fredagens Information til at sende en række tydelige signaler - både til medarbejderne i DR og til Christiansborgpolitikkerne. Medarbejderne fik besked på at arbejde som ét hold. Politikerne fik besked på at sætte rammerne for DR i medieforliget, men holde sig fra den daglige praksis. Måske skulle politikerne give Plummer en tiltrædelsesgave ved at love hinanden, at de i det mindste vil forsøge at te sig som anstændige medieejere. Så kan Plummer meget vel vise sig at blive meget mere end en god begyndelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her