Læsetid: 3 min.

Afrika skriger på reformer

Tony Blairs bistand og gældslettelse til Afrika er meget godt. Men det er vigtigere med reformer i Afrika, der sætter skub i erhvervslivet, mener eksperter
16. juni 2005

På vejen mellem de to vestafrikanske storbyer Lagos og Abidjan er der i gennemsnit en kontrolpost for hver 14. kilometer. Statistisk set varer det 12 dage at slippe gennem tolden i det sydlige Afrika, mens det i Asien tager fem en halv dag. Tolden på varer handlet internt i Afrika udgør ca. 17 procent af en vares pris, mens udgiften på verdensmarkedet ligger på omkring tre-fire procent.

Eksemplerne på toldmure samt sløve papirnussere er ligeså talrige i Afrika, som mennesker, der lever i dyb fattigdom. Derfor skal der voldsomme reformer til, før der kommer en udviklingseffekt af den øgede u-landsbistand og lettelse af gæld, som ventes at blive resultatet af det forestående møde i de allerrigeste landes klub, G8, i juli.

Forsker Michael Friis Jensen fra Dansk Institut for Internationale Studier siger:

"Hvis man vil fremme den økonomiske udvikling i Afrika og anlægger en cost/benefit betragtning, så kommer interne, politiske reformer højere på listen end gældslettelse, bistand og frihandel. Eksempelvis hjælper det ikke meget at fjerne toldmure, hvis samhandel stadig hindres af korruption, dårlige veje og tilladelses-bureaukrati."

Bestyrelsesformanden for den sydafrikanske diamantkoncern De Beers, Nicky Oppenheimer, fastslog tidligere på ugen, at de afrikanske lande er fattigere nu end for 50 år siden på trods af, at de har fået mere end 6.000 mia. kr. i u-landsbistand.

"Bistand er den vare, som Afrika aldrig har manglet, på trods af at den har slået fejl igen og igen. Og ikke nok med det, bistanden kan gøre mere skade end gavn og opmuntre til korruption," sagde Oppenheimer.

I stedet for den megen fokus på bistand og den af G8-landene netop tilbudte gældsafviklingspakke, så vil Oppenheimer hellere have de afrikanske regeringschefer til at se på handelsbarrierer, og deres kolleger i de rige lande til at fjerne landbrugsstøtte.

Katalysator på handel

Behovet for reformer i Afrika fremgår også af en ny rapport fra FN's organisation for handel og udvikling, UNCTAD. Den argumenterer for, at der skal laves en handels-Marshallplan for de 50 fattigste lande i verden, hvoraf hovedparten f.eks. Gambia, Zambia og Sudan er afrikanske. Ifølge UNCTAD's beregninger ville en håndsrækning af Marshall-planens størrelse til de 50 lande i nutidsværdi årligt koste 62,5 mia. dollar. Heraf kunne ca. 40 mia. dollar findes ved primært at give u-landene bedre adgang til de rige landes markeder, lade flere fra Den Tredje Verden arbejde i Nord og forbedre u-landenes erhvervsmæssige infrastruktur.

Populær bekymring

For at opnå effekten på de 40 mia. dollar, skal de rige lande ikke have meget mere end en milliard dollar op af lommen til en fond, der skal støtte udbygning af handels-relateret infrastruktur (f.eks. software og træning af ansatte) i u-landene. En lignende stor gevinst ved øget frihandel og forbedring af handelsstrukturer fandt otte af verdens førende økonomer frem til, da de i fjor sad i København til Lomborgs Copenhagen Consensus konference.

Om udsigterne til reformer til fremme af erhvervsudviklingen i Afrika siger Friis Jensen: "I øjeblikket er det i Vesten populært at være bekymret for Afrika. Men vi er nødt til at væbne os med tålmodighed, for erfaringen viser, at det tager utroligt lang tid at gennemføre reformer på kontinentet. Heldigvis er der eksempler på, at det kan lade sig gøre f.eks. i Uganda og Ghana, som takket være reformer klarer sig bedre end tidligere."

Lakshmi Puri, som er chef for handelsafdelingen i UNCTAD, mener, at EU og USA bør skubbe på i Afrika: "De rige lande kan yde et værdifuldt bidrag til erhvervsudviklingen i Afrika ved f.eks. at støtte centre, som kan certificere, at afrikanske virksomheder lever op til bl.a. EU-krav om kvalitet og hygiejne."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her