Læsetid: 3 min.

Afrikas nye stemme

Efter såvel amerikansk som arabisk forbillede vil afrikanske initiativtagere nu lave en nyhedskanal, der formidler afrikanske nyheder til kontinentets milliardbefolkning
20. januar 2006

NAIROBI - For over 20 år siden stillede Mohammed Amin sit kamera op i støvet i Korem i det nordlige Etiopien og filmede folk, der var ved at dø af sult. Billederne, der blev ledsaget af en reportage af BBC-journalisten Michael Buerk, gjorde uudsletteligt indtryk på de britiske tv-seere.

Nu har Mohammeds søn Salim planer om at give afrikanske journalister større indflydelse på, hvordan kontinentet bliver skildret i verdens medier i kraft af oprettelsen af den første fællesafrikanske nyhedskanal.

"Vi vil vise både succeserne og fiaskoerne og demonstrere, at Afrika drejer sig om meget andet end sult og krig," siger Salim Amin. "Vi skal minde både os selv og andre om, at der lever mennesker i Afrika, som er tilfredse med deres tilværelse. Min far talte altid om, hvor vigtigt det var for afrikanere at få nyheder leveret af andre afrikanere."

Mohammed Amin mistede livet i 1996, da det fly, han rejste med, blev kapret og styrtet i havet. I dag er hans søn fast besluttet på at løfte opgaven med at dække afrikanske begivenheder fra selve kontinentet.

Salim Amin er chef for produktionsselskabet Camerapix i Nairobi, men føler sig overbevist om, at hans egentlige mission i livet er at skabe en afrikansk udgave af den arabiske nyhedskanal al-Jazeera, som skal lave fransk- og engelsksprogede nyhedsudsendelser til både et afrikansk og et internationalt tv-publikum.

"Tanken er at få afrikanere til at tale med hinanden i stedet for at få oplysninger om begivenheder i nabolandene fra udenforstående," forklarer Salim Amin.

Mange af de nuværende afrikanske nyhedsudsendelser lider under problemer med troværdigheden, fordi de enten er statskontrollerede eller produceres af medarbejdere med for ringe uddannelse. Lokale tv-seere foretrækker ofte at lytte til BBC World Service i radioen for at få præcise oplysninger.

Ifølge Salim Amin bliver en afrikansk nyhedskanals første opgave at uddanne lokale journalister, så de når international standard.

"Vi skal ikke til at oprette store, dyre bureauer med kæmpe budgetter, men vi bliver nødt til at investere i uddannelse, så vi kan oprette en kvalitetsstation, der kan konkurrere globalt. Vi ønsker at skabe en kommercielt levedygtig station, og for at det skal lykkes, skal niveauet være tilpas højt," siger Salim Amin.

Engelsksprogede kanaler

Tv-folk over hele verden er begyndt at forstå værdien i at eje en global, engelsksproget nyhedskanal. En statsstøttet, russisk engelsksproget kanal er netop gået i luften, og arabiske al-Jazeera, der holder til i Qatar, har planer om at lancere en engelsksproget udgave til foråret. The Times of India har indgået et samarbejde med nyhedsbureauet Reuters om at oprette en helt engelsksproget kanal for at kunne konkurrere på et stadig stærkere marked. CNN har allerede markeret sig på det indiske marked i kraft af et samarbejde med det lokale IBN.

"Alle de nye kanaler har givet folk mulighed for at høre synspunkter og vinkler, der adskiller sig markant fra CNN og BBC's," siger Salim Amin. "På al-Jazeera har man virkelig gjort sig umage for at give seerne anderledes perspektiver i forhold til begivenheder i området. Vi vil gøre det samme for afrikanerne."

Den nye afrikanske kanal, som efter planen skal kombinere CNN's rækkevidde med al-Jazeeras hurtighed, får små redaktioner med højt uddannet personale i 50 lande over hele Afrika. Til at begynde med sender kanalen seks timer dagligt for derefter langsomt at blive en 24-timerskanal. Efterhånden som priserne på teknologisk udstyr er faldet, er det blevet nemmere at starte en tv-kanal med en overkommelig udgiftsramme.

Pres på Blair

Salim Amin skønner, at han skal bruge omkring 120 millioner kroner for at kunne få kanalen i gang til marts næste år. En række afrikanske tv-selskaber har allerede erklæret sig villige til at støtte projektet, og Salim Amin håber, at han kan skaffe yderligere midler fra Den Afrikanske Union og andre internationale organisationer.

I mellemtiden har al-Jazeera hyret et britisk advokatfirma, der skal lægge pres på den britiske premierminister Tony Blair for at få ham til at udlevere et delvist udskrift af en samtale mellem Blair og George Bush. Under samtalen siger den amerikanske præsident angiveligt, at al-Jazeeras hovedkvarter skal udsættes for et bombeangreb.

Journalisten Yosri Fouda, der er fungerende leder af al-Jazeeras redaktion i London, fortæller, at stationen har hyret advokatfirmaet Finers Stephens Innocent LLP i "et forsøg på at lægge pres på den britiske regering", så den udleverer en del af optagelsen af samtalen.

"Vi vil have sandheden at vide," siger Yosri Fouda.

© Information og The Independent

Oversat af Nina Skyum-Nielsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her