Læsetid: 2 min.

'Alt skal aftales med DF's Langballe'

Forsvarsministeren afgiver 'ikke-svar' på § 20-spørgsmål om nyt terrorforskningscenter. De radikale og Enhedslisten ser det som et klart udtryk for, at Jesper Langballe (DF) får sin vilje
18. november 2006

"Der henvises til besvarelse af S 668."

Sådan lyder forsvarsminister Søren Gades svar på et § 20-spørgsmål fra Enhedslistens forskningspolitiske ordfører, Per Clausen, hvori han vil vide, om forskere som Jørgen Bæk Simonsen og Tim Jensen på forhånd er udelukket fra at biddrage til det planlagte forskningscenter i terror og islamisme.

Men den oplysning får man ikke, for i besvarelsen af S 668 er det nærmeste Søren Gade kommer en indledende redegørelse for udmøntningen af de bevilgede 10 millioner kroner på finansloven:

"...Puljen udmøntes til forskningsprojekter, der fokuserer på radikaliseringsprocesser, herunder Al-Qaida-inspireret terrorisme med udgangspunkt i islamistisk fundamentalisme. Forskningsprojekterne skal bidrage til at identificere, hvilke miljøer og baggrundsfaktorer, der skaber grobund for terrorisme." Og videre hedder det:

DF bestemmer

"Puljen afsættes under forsvarsministeren og udmøntes efter drøftelse mellem partnerne. Den konkrete vurdering af, hvilke forskningsprojekter der kan støttes, kan gennemføres med inddragelse af PET og FE."

Der er ikke et ord om inklusion eller eksklusion. Spørgsmålet er ikke besvaret, mener Charlotte Fischer, forskningsordfører for de radikale.

"Jeg synes, det er rystende. Det, svaret siger, er, at alt skal aftales med Jesper Langballe. Vi er derude, hvor den ansvarlige minister end ikke kan afkræfte, at man politisk vil udelukke forskere," siger Per Clausen.

Parterne, der skal drøfte udmøntningen, er regeringen og Dansk Folkeparti. Dansk Folkepartis sandsynlige forhandler er Jesper Langballe, der har udtalt, at han ikke personligt mener, at Carsten Niebuhr Instituttets forskning er anvendelig, "når det gælder sammenhængen mellem islamismens åndelige grundlag og voldshandlinger som eksempelvis terror".

Netop dette er, hvad Dansk Folkeparti vil have undersøgt. De konservatives ordfører, Per Ørum Jørgensen, har allerede udtalt, at han vil respektere Langballe og DF's ønsker.

Langballe i snor

Charlotte Fischer, mener, det er er "endnu et tegn på en meget usund praksis", der har sneget sig ind hos regeringen og Dansk Folkeparti:

"Vi har et forskningsrådssystem for at blandt andet at undgå risiko og mistanke for politisk styring, og det er meget problematisk, at man blot etablerer et parallelsystem, så snart man har politiske bagtanker," siger Charlotte Fischer. Hun mener samtidig, det tegner et billede af hykleri hos Dansk Folkeparti og Jesper Langballes i forhold til forskningsfrihed i almindelighed.

"Jesper Langballe vil gerne stå vagt om matematikeres ret til grundforskning og lignende, men lige så snart det handler om værdipolitiske emner, der står højt på dagsordenen, er sagen en helt anden. Det er hykleri, og vi kommer til at holde Dansk Folkeparti og Langballe i meget kort snor på dette spørgsmål," siger Charlotte Fischer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her