Læsetid: 3 min.

Afvanding og hul i væggen

Nye bøger og billeder på net eller dvd, om danske havne, spanske huse eller arabiske, inddæmmede vådområder, galerikunst og romersk gadeinventar
17. august 2005

I forsommeren lukkede udstillingsstedet Box 2.0 planmæssigt med et offentligt fodbad.

Ude fra københavnske Vognmagergade kunne man gennem vinduet se sprudlende lyseblå fliser, og på ferniseringsdagen smukke kvinder i abrikosfarvede gevandter poserende rundt om bassinet. Så det varede lidt inden gæsterne selv smed sko og strømper, men så kom der også bølger på vandet.

At kalde det installationskunst ville være for billigt, og bassinet havde heller ikke afløb, men lige som de andre shows i det sponsorerede og kuraterede årsværk Box 2.0 var fodbadet en dans på kanten mellem billedkunst og brugskunst, arkitektur og maleri.

Alle syv udstillinger er levende foto-dokumenteret i en bog redigeret af arrangørerne Ruth Campau, Michael Mørk og arkitekten Gitte Johannesen, som står for den videre kontakt på gitte@box-2.com og www.box-2.com

Bogen rummer også tre essays. I det ene skriver Merete Ahnfeldt-Mollerup om forholdet mellem gaden, Box 2.0-galeriets store udstillingsvinduer og kunsten indenfor.

Hun overvejer lignende motiver med engle der kikker ind i stuen på renæssancemalerier og bebudelsebilleder og ser det som udgangspunkt for dialogen mellem billedkunst og arkitektur. Som mulighed for at opdage noget nyt, noget vi er på tærsklen til, ud over det rent formelle. Det sidste er et stort krav, men selv et formelt samarbejde kan også lette sindet.

Autenticitet

Grethe Grathwols bog om gadeinventar i Rom er en særlig omhyggelig fotobog, fordi klokkeslet og sollys på de beskedne borner eller vandposte er afgørende for, om man overhovedet får øje på dem i de snævre gaderum, understreger Grathwol selv.

Betragtet som selvstændige artefakter i den evige stad er der tale om beskedne brugsskulpturer, men ofte af stor formel kvalitet, nu fint indfanget som foto-objekter.

Arkitekten Jes Vagnbys børnebog om det arabiske hus er ikke illustreret med fotos men med tegninger, som formentlig er baseret på fotos. Men tegninger giver frihed til at følge drengen Haroun i byen og hjemme uden større dramadokumentariske arrangementer. Bogen er stemningsfuld at blade i med korte tekster om leveform og arkitektoniske begreber som rum og lys. Om det fungerer må aldersgruppen, 10-12 år, afgøre efterhånden som den planlagte serie udvikler sig.

Nye spanske huse og elegante restaureringer kan man spadsere ind i på arkitekten Grete Sildings net-udstilling www.silding.dk

Der er korte oplysninger og oversigtlige kvarterplaner, så slentreturen mellem de supermoderne tilføjelser og ældgamle stenmure er en delikat og øjenåbnende oplevelse. Restaurering behøver ikke betyde halm i træskoene og hvisk i øret, der findes dristigere iberiske eksempler end hjemme i autenticitetens og Pia Kjærsgårds fædreland.

Vand

Malene Ravn og Li Vilstrup har udarbejdet en dvd om ny bebyggelse i europæiske havne. Den kan rekvireres hos Dansk Byplanlaboratorium og giver filmede indblik i herlighedsværdierne, når planlægningen tager beliggenheden alvorligt.

Husk at bevare og omfunktionere værdifulde gamle havnebygninger, og lad være med at have for meget hastværk i planproceduren, formaner planlæggerne i Rotterdam, Hamborg, Vancouver og Helsingborg. Den lære kan både større og mindre danske havne godt tage ad notam, hvis det ikke allerede er sevet ind.

Det er vandet, der er attraktionen, også i de inddæmmede områder som adskillige steder i Danmark nu bliver retableret som vådområder.

Tilbage i 1950'erne var der ingen ende på inddæmningsplanerne, både Øresund og Limfjorden skulle inddrages til gulerødder ligesom Lammefjorden. Brakjordspolitiken går i en anden retning, og økologien trækker vand.

Det drilagtige er, at et halvt eller to århundreders inddæmmede områder nu udgør en landskabelig kulturarv.

Både Vildmoserne og Lammefjorden er interessante områder, både æstetisk og som historisk materiale. Kanalsystemer og vandpumper, udsigter og mindesten over foregangsmændene bør registreres og i beskedent mål bevares, når nu åerne igen går over deres bredder - mener blandt andre Morten Stenak, som har skrevet Ph.d om sagen og fået den publiceret.

Hvis man er nysgerrig på topografi og skjulte spor i landskabet, er det en bog, der straks giver lyst til udflugter i det grønne. Så kan man undervejs langs render og damme spekulere over de mærkelige begreber kulturarv og kulturmiljø, som er ok-ord i dette tiår men også rummer kim til en gevaldig gang bagstræb, hvis ikke det står klart, at historie dybest set er en fremtidskonstruktion.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her