Læsetid: 2 min.

AGF, nynazisterne og Søren Krarup

4. september 2006

Lige som man troede, at Dansk Folkeparti griber konsekvent ind over for medlemmer, der sympatiserer med eller byder højreekstreme og nazistiske elementer velkomne i partiet – ja, så melder Søren Krarup således ud i Information:
»Jeg har ondt af de pågældende (de ekskluderede lokalformænd. red). Jeg er valgt i Sønderjylland og kender lokalforeningsformændene i Tønder og Haderslev. Hæderlige, gedigne mennesker, som er blevet taget ved næsen af Ekstra Bladets journalist, der giver sig ud for at være noget andet, end han er, og som især nævner forhold og foreninger, som disse mennesker ikke kender arten af. En sagde som bekendt, at journalisten kunne lige så godt have sagt, at han var medlem af AGF. DNSB – hvad er det for noget? Vi andre svarer, at han skulle selvfølgelig have spurgt og have fået sagen opklaret, før han fortsatte. Ja, selvfølgelig. Men et menneske, der ikke er vant til at tale med listige journalister og blive snakket rundt i en time, er ikke altid så årvågen, som man er i eftertankens stund.« (Information den 29. august.)

Dumhed eller naivitet

Hvad skal man snart sige? At man ikke ved, hvad DNSB er for en størrelse, vidner måske ikke så meget om godtroenhed og hæderlighed, men måske snarere om politisk uvidenhed og dumhed – i bedste fald utilgivelig naivitet. Nu er det måske heller ikke den store samfundsmæssige og politiske paratviden, der præger Dansk Folkepartis mere menige soldater, men alligevel – man skal godt nok have set meget få nyhedsudsendelser og fulgt rigtig dårligt med i samfundsdebatte, for ikke at vide, at DNSB er en nynazistisk bevægelse og ikke et fodboldhold.
Konklusionen på Søren Krarups kommentar bliver – og her bliver tingene virkelig sorte (i forstanden absurde) – at det er Ekstra Bladets journalister og ikke mindst Tøger Seidenfadens (systemet Politikens) skyld, at lokalformændene byder højreekstremister velkomne i partiet, og at hvis ikke Tøger og Systemet havde forgiftet debatklimaet med beskyldninger om racisme etc., så havde der slet ikke været nogen sag.
Underforstået: Så havde der ikke været noget problem i at byde medlemmer af DNSB og Dansk Front velkomne i Dansk Folkeparti?

Eliten ikke racister

Der er sandt, at Krarup og Dansk Folkepartis ledende elite ikke i klassisk forstand er racister.
De er kulturalister og danskhedsfundamentalister. Culture matters!
Grunden til, at ’muslimen’ skal ud af Danmark, er ikke hans race – nej, det er hans kultur og religion, som er ’kulturfremmed’.
Det er her, Dansk Folkeparti adskiller sig fra de højreekstremister, som måske? – måske ikke? – må være medlemmer af Dansk Folkeparti. Dets grund til at smide udlændingene (herunder ’muslimen’) ud af Danmark og overfalde og forulempe dem, når de nu er her, er netop, at de er racefremmede – ikke-ariske. Der er dog tale om et definitionsspørgsmål. Begge grupper konkluderer, at der – med få undtagelser – ikke er plads til andre end danskere i Danmark. Og begge holder fast i et essentialistisk danskhedsbegreb – henholdsvist begrundet i kulturen og racen.
Krarups udmeldinger giver under alle omstændigheder Dansk Folkeparti et troværdighedsproblem – accepterer man ekstremisme, accepterer man bogstavelig racisme? Spørgsmålet står endnu engang åbent. Til trods for Skaarups og Kjærsgaards forsøg på at udøve damage control og fastholde billedet af et stuerent midterparti.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her