Læsetid: 3 min.

Aids-epidemien ude af kontrol

Trods nye behandlingsmetoder og bedre forebyggelse taber verden kampen mod AIDS, advarer FN-organisationen UNAIDS i ny årsrapport. Over 40 millioner er smittede, og mere end tre millioner er døde blot i år
22. november 2005

Afrika er stadig verdens smertensbarn på aids-området med 25,8 millioner smittede i området syd for Sahara, men der er bekymrende tendenser også i Østeuropa, Asien og Latinamerika. Det var konklusionen, da UNAIDS og AIDS-Fondet mandag inviterede til pressemøde i anledning af UNAIDS og verdenssundhedsorganisationen WHO's rapport AIDS - epidemic update 2005.

Henning Mikkelsen, direktør for UNAIDS' Europe Regional Support Team, advarede om, at vi endnu langt fra har set det værste: "Hvis aids-epidemien er en langsom tsunami, så kan man sige, at bølgen endnu ikke er knækket," sagde Henning Mikkelsen.

I lighed med dagens øvrige talere mente han, at løsningen på lang sigt er en egentlig vaccine mod sygdommen, men det kræver en intensiveret forskningsindsats, og indtil da er der nok at gøre med forebyggelse og behandling.

Kortsigtede løsninger

Beredskabet mod hiv og aids er i mange af de udsatte lande aldeles utilstrækkeligt, og omverdenens hjælp har længe i for høj grad været baseret på 'projekter' gennem bl.a. Verdensbanken. Et positivt særtilfælde er hårdt ramte Kenya, hvor man på baggrund af en koordineret indsats fra den lokale regerings side og tæt, veltilrettelagt samarbejde med donorlandene, har nedbragt antallet af nye smittede gennem blandt andet langt flere hiv-test og en øget oplysningsindsats. Kenya er blot det andet tilfælde efter Uganda, hvor man har kunnet konstatere et vedvarende fald i antallet af smittede, og er dermed et eksempel til efterfølgelse, hvad angår planlægning af forebygningsarbejdet:

"Det er bydende nødvendigt, at man går væk fra kortsigtede løsningsmodeller, og i stedet tænker i et langt sejt træk, der, som i Kenya, tager udgangspunkt i de enkelte landes individuelle situation," siger Henning Mikkelsen.

Ét af de instrumenter, der anvendes af USA og den katolske kirke er 'afholdenhedsmodellen'. Men konklusionen er klar: Kondomer virker. Ord om seksuel afholdenhed gør ikke.

Ordstyrer Pia Christmas Møller (K) pointerede, hvordan man fra dansk og europæisk side forsøger at påvirke amerikanerne til at opgive denne kurs, fordi man nødvendigvis må tage udgangspunkt i de konkrete realiteter. Også selv om løsningerne kan medbringe moralske skrupler som bl.a. sterile sprøjter til narkomaner, idet spredningen af aids i høj grad sker blandt misbrugere i Østeuropa, Asien og Latinamerika.

Fanget mellem to stole

Dette ses tydeligt i Rusland og Ukraine, hvor en cocktail at markant øget stofmisbrug, udbredt ubeskyttet sex blandt unge samt prostitution betyder, at man nu har en egentlig epidemi. For Østeuropa i almindelighed gælder, at hjælpeindsatsen er kommet for sent i gang, både fordi Rusland indtil i år har været modvillig til at anerkende problemets eksistens, og fordi donorlande som eksempelvis Danmark fokuserer intensivt på hjælp via ulandsstøtten.

"Det er fuldstændig korrekt, at Østeuropa er landet mellem to stole," siger Henning Mikkelsen.

Hvor USA kritiseres for køre deres eget løb i forbindelse med det internationale aids-samarbejde, har det imidlertid været dem, der har trukket læsset i Østeuropa.

"Man skal huske, at det er amerikanerne, der bidrager med langt flest penge til aids-kampen på verdensplan, og i de tidligere Sovjet-lande er det faktisk dem, der rykkede ud, mens Europa ikke kunne blive enig om, hvordan man skulle støtte," siger Henning Mikkelsen.

AIDS-Fondets direktør Chris Evers gør opmærksom på, at blot 3,6 procent af ulandsbistanden går til aids-støtte, og mener midlerne til både behandling og forebyggelse skal øges markant.

"Også i Danmark er de unge idag meget uvidende om aids, og vi må styrke oplysningsarbejdet med kampagner som i 80'erne og 90'erne," sagde Chris Evers.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu