Læsetid: 2 min.

Aids-tsunami fortsætter

Flere fattige aidsramte får forlænget livet med medicin, men millioner lades fortsat i stikken, viser ny rapport om aids
1. juli 2005

For en gangs skyld er der gode nyheder om aids. Hvor der for halvandet år siden var ca. 400.000 fattige aidsramte i livsforlængende behandling, så er der nu omkring en million. FN-organisationer glæder sig nu over at have fået så mange hevet væk fra gravens rand, men understreger samtidig, at der skal sættes endnu mere turbo på behandlingsindsatsen.

I 2003 satte FN's sundhedsorganisation WHO sig som mål, at inden udgangen af i år skal tre millioner fattige primært på den sydlige halvkugle modtage livsforlængende ARV-medicin. Nu erkender WHO, at man ikke når sloganet om 'tre i fem', men generaldirektør Lee Jong-wook siger alligevel:

"Der sker afgørende fremskridt i bestræbelserne på at øge adgangen til behandling."

De store landvindinger i kampen mod katastrofen har formanden for den danske gren af Læger Uden Grænser, Søren Brix Christensen, svært ved at få øje på.

"Det er godt, at behandling er kommet på den politiske dagsorden, men tempoet i udbredelsen af behandlingstilbud er slet ikke højt nok. Når G8-landenes finansministre 11. juni satte som mål, at i 2010 skal alle hiv-smittede med behov være i behandling, så er det jo blot en fortsættelse i det nuværende, alt for lave gear," siger Brix Christensen.

WHO og FN's aidsorganisation (UNAIDS) anslår, at der i perioden 2005-2007 er brug for ekstra 18 mia. dollar (ca. 110 mia. kr.), hvis de rige lande vil leve op til erklærede mål for bekæmpelse af epidemien. Der er altså mangel på ressourcer, og det skuffer Brix Christensen:

"Hver måned koster aids lige så mange mennesker livet, som tsunamien i Asien gjorde - cirka en kvart million. Efter tsunamien viste vi i de rige lande, at vi på kort tid kan samle en masse penge ind, hvis viljen er der. Så det er skuffende, at vi alligevel vælger at lade millioner af aids-ramte i stikken."

Globalt set er der cirka seks millioner mennesker, som har brug for behandling nu, hvis de ikke skal dø inden for kort tid. På nuværende tidspunkt er kun ca. en million i behandling. Brix Christensen siger:

"Læger Uden Grænser har vist, at der ikke er hold i de tidligere bekymringer om, at fattige folk uden formel uddannelse ikke kan finde ud af at følge et behandlingsforløb. Samtidig har vi og andre formået, at få priserne på medicin presset ned. Så nu er det bare om at komme i gang!"

I Danmark og andre donorlande har der længe været tilbageholdenhed med at støtte behandlingen af fattige aidsramte, fordi man frygtede, at penge anvendt til det formål ville gå fra den forebyggende indsats med f.eks. oplysning og nem adgang til kondomer.

Ifølge WHO så har der imidlertid vist sig at være en nøje sammenhæng mellem muligheden for at få behandling og lysten til at lade sig hiv-teste og dermed forebygge spredning. I et distrikt i Uganda bad 27 gange så mange mennesker om rådgivning eller test, efter at der var kommet et behandlingstilbud.

Ud over flere penge efterlyser FN-organisationerne også større politisk bevågenhed selv i nogle af de mest aids-ramte lande som Indien, Sydafrika og Nigeria. Dels mangler der offentlig erkendelse af katastrofens omfang, dels er fordelingen af behandlingstilbud fortsat skæv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her