Læsetid: 3 min.

Noget akademisk i det...

Vores forhold til viden er ikke alene non-intellektuelt. Det er i vid udstrækning også anti-intellektuelt
15. september 2006

Da en ledende politiker i Folketinget på et tidspunkt skulle kommentere ministrene, sagde hun om udenrigsminister Per Stig Møller (K), at han jo var noget akademisk i det. Det var mildest talt ikke ment som en ros til Møller, der rigtig nok er dr.phil, temmelig belæst, og som oven i købet har skrevet formidlingsvenligt om bl.a. den oplysningstid og -filosofi, som grunder de fundamentale principper for det liberal-demokratiske samfund. Tilmed taler han bedre fransk end engelsk. Det tæller formentlig heller ikke særlig positivt. Der er for megen forfinet esprit over fransk, hvor engelsk i dag er både et smart og helt nødvendigt kommunikationsmiddel.

Symptomatiske eksempler

Et lignende eksempel melder sig i debatten om det fornuftige i, at retsudvalgets formand har opfordret anklagemyndigheden til at anke byrettens frifindelse af Amdi Pedersen & co. og hermed som lovgivende magt blander sig i den dømmende magts affærer. Udvalgsformanden kommenterede sagen med, at han havde en anden stil, der var noget mindre akademisk end de tidligere formænd. Uagtet om udvalgsformanden skulle have holdt mund eller ej, er det nu alligevel ikke så lidt det akademiske skal bære som modfigur for en ny fortolkning af de tre magters forhold til hinanden.

Udsagnene er symptomatiske i Danmark. Det var aldrig gået i Frankrig, der med overdreven patos hylder sine intellektuelle. Ikke blot i universitære cirkler og magasiner som Le Nouvel Observateur, der i 2002, så vidt jeg erindrer, gav den afdøde sociolog Pierre Bourdieu følgende forside med på vejen: "Pierre Bourdieu. Ham der sagde nej! Tænkeren, professoren, mennesket". Men også politisk. Da filosoffen Jacques Derrida døde forrige år gik den franske præsident Jacques Chirac på tv og mindedes en af sine stærkere kritikere.

I Danmark har vi ikke alene en non-intellektuel eller non-akademisk kultur. Vi har over lange strækninger en anti-akademisk kultur. Véd nogen retteligen bedre, er de bedrevidende. Det er ikke noget godt skudsmål. Det har at gøre med vores forhold til viden, der i stigende grad sætter ny viden over gammel, praktisk over teoretisk, målrettet over almen, strategisk over unyttig, letfordøjelig over svær osv. I Danmark vandt den praktiske, nære viden. Også når det gælder viden, er Grundtvig forbillede. Brandes er glemt. Han hentede inspiration og viden udefra og bragte Europa til Danmark og ikke omvendt. Han er det døde bogstav, papiroplysningen, latiniteten og eliten forankret i det akademiske. Hos Grundtvigs pædagogiske bror Christen Kold skulle skolen derimod ligne en dagligstue, ligesom tv i dag for alt i verden ikke overskrider havestuens, familiefestens og samtalekøkkenets horisont. Der tales ikke op til manden på gaden, men uafladeligt ned fra hans udgangspunkt.

Viden og det akademiske anses som ude af trit med folkeligheden, livet selv og for indeværende ikke mindst innovationsbehovet i erhvervslivet.

I den anti-akademiske mobilisering kan folkelighed og markedstilpasning således flette fingre. Akademikere tjener ikke godt i Danmark. I Danmark er lærdom en pinagtig sag og et politisk banesår, man kan tilegne sig, hvis man skulle formaste sig til at ville dygtiggøre andre med viden eller gentænkte viden som væsentligt dannelsesmedium. Lærdomsanstalter hedder skældsordet fra den ene side, mens den anden vil viden som produktionsfaktor.

Mens vi har travlt med at nedgøre viden og i øvrigt nyde frugterne og gevinsterne af et bredt livs- og dannelsessyn, miskendes de kulturelle potentialer i den viden, som har akademisk eller videnskabelig baggrund. Som en filosof sagde for år tilbage, så er tidens kendemærke, at åndens dannelse adskilles fra viden. Det er selvfølgelig en noget akademisk betragtning - også selv om videnskabelig viden i praksis formentlig former mennesker mere end nogensinde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu