Læsetid: 3 min.

Akilleshælen hash

6. september 2003

»Det er ikke gået op for det såkaldte pæne borgerskab, hvor mange af deres børn, der reelt er på vej til at blive narkomaner.«
Michael, 32 år, og tidligere hashmisbruger
Det er weekend, og nu skal vi op at køre hele natten på amfetamin. Søndag kan vi så ryge noget tjald, så vi kommer ned igen. Sådan lyder opskriften på en sjov afslutning af ugen for mange af de unge, der selvironisk kalder sig weekend-junkies. Som beskrevet i Informations artikelserie ’Unge på sus’ så flirter teenagere med ulovlige stoffer som aldrig før, og de er sjældent bange eller specielt mådeholdende. Med andre ord giver unge i høj grad fingeren til forbud, formaninger og forebyggelseskampagner. Resultatet er, at flere mennesker havner i et egentlig misbrug.

De unges forbrug af stoffer tyder på, at den offentlige misbrugspolitik halter gevaldigt. For eksempel har tiden og erfaringerne overhalet den officielle holdning og håndtering af hash.
De unge ryger ’fygræs’ som aldrig før. Eksempelvis er der på ti år sket en fordobling af elever i 9.klasse, som har røget hash. Fra ca. 15 til 30 procent. Danske unge er i dag blandt de mest hashrygende i Europa. De fleste unge sidestiller hash med alkohol, og skelner meget mellem hash og stoffer som ecstasy og kokain.
Forbruget og holdningen hos unge står i et stærkt misforhold til, at Sundhedsstyrelsen gang på gang maler fanden væggen. Eksempelvis på hjemmesiden www.mindblow.dk, som er målrettet til unge, står der: »hash kan udløse en psykose d.v.s. en sindssyge«, og »der er risiko for, at du bliver afhængig og dermed går i stå i dit liv.« Når Sundhedsstyrelsen, lærere og voksne til stadighed løfter pegefingrene over for hash, undergraver de deres egen troværdighed. Hvorfor skal de unge lytte til advarslerne, når de har haft en god rus ud af at ryge, og tømmermænd langt mindre overvældende end efter en ølbrandert? Når hashrygning er noget helt almindeligt? Når langt de færreste hashbrugere bliver misbrugere?
Problemet med manglende troværdighed i hashoplysningen rækker videre end som så. For det er nærliggende for en 17-årig at sætte et stort spørgsmålstegn ved andre advarsler om f.eks. kokain og ecstasy, når nu hashadvarslerne ikke rigtigt står mål med den erfarede virkelighed. Hash virker altså som en akilleshæl i hele forebyggelsesarbejdet.
Politiet forsøger at begrænse tilgængeligheden af hash ved at lukke rygeklubber og stresse sælgerne på Christiania. Men indsatsen er på mange måder ligegyldig, for den dæmper ikke udbuddet. Et klassisk eksempel på det er, at da politiet beslaglagde 12 ton hash på skibet Hela for fire og et halvt år siden, så steg priserne på Christiania ikke. Det på trods af at der var røget ca. 25 millioner joints ud af markedet.
For at hindre at flere unge glider ind i et stofmisbrug, er det nødvendigt at ændre politik i forhold til hash. Ved f.eks. at lovliggøre hash kan man bedre føre kontrol med udbredelsen og håndhæve en 18-års regel for salg. Endvidere vil unge ikke komme i kontakt med et kriminelt miljø, som sælger langt mere vanedannede stoffer som kokain.
Erfaringen fra Holland med legalisering af hash er, at forbruget ikke er vokset mere end i andre EU-lande, og der er ikke flere, som fortsætter fra hash over på hårdere stoffer som heorin.
Det er også værd at fremhæve, at f.eks. en rusmiddelekspert som psykiateren Henrik Rindom, der i mange år har beskæftiget sig med unge stofmisbrugere, anbefaler en kontrolleret legalisering af hash er vejen frem i bekæmpelsen af misbrug.

Desværre kan man frygte, at der ikke foreløblig kommer reformer af lovgivning og forebyggelse. For unge misbrugere er ikke synlige, som f.eks. bumserne med deres flasker på byens torv. Og det er kun få unge stofmisbrugere på f.eks. kokain, der ser sig selv som misbrugere, for ’jeg render jo ikke rundt med en kanyle i armen’. Problemerne som følge af misbrug dukker kun op sporadisk i medierne, f.eks. når skuespilleren Robert Hansen går amok i en rus, eller en ung mand styrter ned i Metroen efter at have røget hash.
Politikerne bør nærlæse statistikken over det voksende antal nye mennesker, som kommer i behandling for misbrug. Det kan ikke passe, at der skal mange triste skæbner til, før politikerne vågner op.

hai & anjo

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu