Læsetid: 2 min.

Aktivisterne indtager Nairobi

22. januar 2007

World Social Forum samler 80.000 aktivister til første stormøde i Afrika

Det startede med en fælles march fra Afrikas største slum, Kibera, ind til Kenyas hovedstad Nairobi, da startskuddet lød for verdens største aktivisttræf, World Social Forum, i lørdags. De fleste af Kiberas beboere ville dog ikke have haft råd til at betale de 40 kroner, det koster for lokale at deltage i årets forum.

Det syvende World Social Forum afholdes i denne uge - op til elitens møde ved World Economic Forum i Davos - for første gang i Afrika, et kontinent, hvor halvdelen af befolkningen lever for under en dollar om dagen. Efter lørdagens march fra Kibera med Zambias tidligere præsident Kenneth Kaunda i spidsen startede mødeprogrammet i går med hovedtaler af den indiske miljøaktivist og fysiker Vandana Shiva og den filippinske økonom Walden Bello.

Niels Johan Juhl-Nielsen er aktivist for Mellemfolkeligt Samvirke og har deltaget i flere af de tidligere sociale fora.

Han fortæller i telefonen fra Nairobi, at diskussionerne allerede bærer præg af en vis uenighed om, i hvor høj grad World Social Form skal være for alle.

"Nogle vil gerne have mere retning på tingene, men flertallet mener stadig, her skal være åbent for alle," siger Juhl-Nielsen og remser op af de organisationer, der er repræsenteret på det store stadion, hvor mødet afholdes:

"Der er NGO'er fra hele verden, men også FN-organisationer og flere og flere kristne grupper. Der er faktisk ikke så mange latinamerikanere, men vi har for første gang kinesiske NGO'er, og her er en del indiske og indonesiske grupper."

Sponsoret af teleselskab

Årets forum er sponsoreret af det sydafrikanske mobiltelefonselskab Celtel, hvilket har løftet øjenbryn hos nogle af aktivisterne.

- Er forummet ved at blive for pænt og officielt?

"Nej, her er skam også alle dem, der råber og laver optog og kalder Bush for verdens største terrorist. Men det her er jo ikke G8-demonstrationerne. Her samler vi kræfter og taler om vores erfaringer og ser frem," siger Juhl-Nielsen.

Efter sammenbruddet i WTO-forhandlingernes Doha-runde står der i høj grad handelsaftaler på dagsordenen i Nairobi, hvor Walden Bello i går advarede om, at EU vil opruste militært i et handelsregime baseret på bilaterale snarere end globale handelsaftaler. EU er for tiden ved at forhandle med afrikanske, karibiske og stillehavs-lande om de såkaldte økonomiske partnerskabsaftaler, der kritiseres for at give de fattige lande dårlige betingelser.

Der ventes omkring 80.000 deltagere fra 140 lande til Nairobi i løbet af ugen til World Social Forum.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu