Læsetid: 1 min.

Aktørerne

Endnu en nyttig håndbog i de 'onde' fem år
30. september 2005

Gads Forlags leksikon over den tyske besættelse af Danmark 1940-45 behandlede begreber og fænomener med den udførlighed, som godt 500 sider nu engang muliggør. Dette betød, at navnestoffet var behersket, kun absolutte topfolk var med.

Nu har forlaget udbedret manglerne ved at udsende en Who is who over de fem år, hvilket lukker mange huller i leksikon-delen. Man kan nemlig opfatte de to opslagsværker som ét eller to bind af samme sag. Bogen er opbygget traditionelt, naturligvis alfabetisk med biografier af folk inden for administration, politik, erhvervsliv og kultur, af tyskere, der opererede her i landet samt af de briter, som dannede baggrund for modstanden og den væbnede kamp.

Med et vist vemod gennembladrer man bogen: Der er så at sige ingen tilbage af de navne, forældregenerationen, som os ældre jo voksede op med. De sidste vidner er gået heden. Så meget desto vigtigere er bogen, der nu bliver et supplement til Biografisk Leksikon, hvis videreførelse vi så bittert mangler.

Jørgen Hæstrup, den første store besættelsestidshistoriker, er med, hvilket rejser det apropos, om bidragyderne ikke hver kunne have forfattet bare en lille selvbiografi eller et cv. Historien er jo den, der skrives af konkrete skribenter.

Velskrevne uden foto

Artiklerne er næsten alle velskrevne. Tager man bogen fra ende til anden, ved man bagefter ikke så lidt om besættelsen. Nuancerigdommen forekommer uendelig, således som hvert menneske i denne skæbnestund af forfatterne fremstilles seriøst og på den pågældendes præmisser. De, der har så stærk en trang til at fælde værdidomme med tilbagevirkende kraft skulle ønske sig bogen og selv vurdere værdien af de valg, disse mennesker traf under så vanskelige vilkår. En generaliseret moralsk ringeagt er på denne baggrund ikke så ligetil endda. En ting må man have lov at brokke sig over, vel vidende at opfyldelsen af ønsket ville have fordyret bogen væsentligt: Men foto af personerne havde nu givet læseren en uvurderlig dimension.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her