Læsetid: 4 min.

Al-Maliki under dobbelt pres

Iraks premierminister Nuri al-Malikis position vakler: Hans irakiske samlingsregering blev i går svækket indadtil umiddelbart før hans møde med USA's præsident, George W. Bush, hvis tillid til ham også lader til at svinde
30. november 2006

Den irakiske premierminister måtte i går se sin støtte svinde drastisk på to fronter, da et lækket notat fra Det Hvide Hus først rejste tvivl om hans lederevner, og den yderligtgående shiitiske præst Moqtada al-Sadrs politiske gruppe siden erklærede, at den trækker sig ud af den irakiske samlingsregering - angiveligt i protest mod Malikis møde med præsident Bush i går i Jordans hovedstad, Amman. Omkring 30 medlemmer af Iraks 275 pladser store parlament er loyale over for al-Sadr - heraf er de seks ministre i hans regering.

Det fortrolige notat giver et muligt indblik i, hvad mødet mellem de to statsledere kan have drejet sig om i går. I notatet betvivler Bushs nationale sikkerhedsrådgiver, Stephen Hadley, om al-Maliki formår at sætte en stopper for Iraks blodige sekteriske vold, herunder navnlig hvorvidt han formår at lægge bånd på Mehdi-hæren, der er loyal over for den antiamerikansk indstillede al-Sadr.

Officielt skulle Bush og Maliki i går have drøftet politiske og sikkerhedspolitiske strategier for Irak under samtaler i Jordans hovedstad Amman. Mødet blev dog udskudt, men forventes at begynde i dag.

Hadley-notatet skitserer, hvilke skridt USA kan tage for at styrke al-Maliki, herunder en mulig indsættelse af flere amerikanske tropper for at øge sikkerheden i Irak. En pressetalsmand fra Det Hvide Hus udtalte i går, at "det er meget uheldigt, at Det Hvide Hus' interne overvejelser er blevet lækket", og hævdede, at Bush stadig har fuld tillid til al-Maliki.

Beskyldninger mod Maliki

Vold imellem religiøse grupper har hærget Irak siden bombningen 22. februar af en shiamuslimsk helligdom i Samara, nord for Bagdad. Den shiamuslimske al-Maliki beskyldes for at se den anden vej, når shiamuslimske grupper, deriblandt al-Sadrs militser, myrder og fordriver sunnimuslimer.

I notatet spekuleres da også på, at også Mehdi-hærens "optrappede mord-kampagner" synes at indgå i en større "kampagne for at konsolidere shiamuslimsk magt i Bagdad". I notatet hedder det, at "meldinger tyder på, at der fra premierminister al-Malikis kontor gribes ind for at hindre Iraks regeringshær i at slå ned på shiamuslimske mål, samtidig med at den anspores til aktioner imod sunnimuslimer".

Det hævdes videre, at al-Maliki udskifter nogle af Iraks dygtigste militærledere med mindre erfarne shiamuslimske officerer og stiler efter at sikre shia-flertal i alle ministerier.

Notatet konkluderer, at det ikke står klart, hvorvidt al-Maliki er en "medvidende deltager" i det shiamuslimske magtstræb, "men at realiteten på gadeniveau i Bagdad antyder, at al-Maliki enten er uvidende om, hvad der foregår, lyver om sine intentioner eller at han ikke evner at omsætte sine gode intentioner til handling."

Højtstående arabiske regeringsembedsmænd bidrog i går yderligere til at så mistillid omkring al-Maliki. Til det franske nyhedsbureau AFP udtalte de, at de var overbevist om, at al-Maliki bevidst ser igennem fingre med de shiamuslimske militsers hærgen og at han er ude af stand til at skabe sikkerhed i det krigsplagede land.

Ny strategi nødvendig

Joost Hiltermann, der er bosat i Amman og derfra leder International Crisis Group Groups (ICG) mellemøstkontor, pointerede i går over for Ritzau, at topmødet Bush-al Maliki ikke kan nøjes med at diskutere, hvordan den eksisterende politik i Irak bliver styrket, hvis der skal ske fremskridt. Parterne er nødt til at ændre på deres politik.

"Bush og al-Maliki vil givet diskutere, hvordan de styrker den eksisterende politik. Men det, der er behov for, er en ændring af den eksisterende politik. Bush-administrationen er nødt til at sætte gang i en samlet international strategi, som inkluderer USA, og som samler alle de politiske aktører i Irak - inklusive oprørerne," sagde Joost Hiltermann.

Ifølge Hiltermann bør der være tre ting øverst på dagsordenen på mødet mellem Bush og al-Maliki i Amman:

For det første en diskussion af det politiske system i Irak, herunder hvordan det føderale system skal indrettes. Dernæst en aftale om, hvordan magten fordeles mellem regionerne i Irak og sidst - men ikke mindst - bør en fordeling af Iraks olie- og gasressourcer på bordet.

Den uafhængige Baker-kommission, der i december kommer med sin rapport, ventes blandt andet at anbefale, at Bush lukker Iran og Syrien mere ind i varmen for at få deres hjælp til at finde en løsning på volden. Det har amerikanerne hidtil afvist med henvisning til, at Bush ikke ønsker at tale med Iran, før landet opgiver sit atomprogram. Men skal der skal gang i en sådan indsats, skal den være helhjertet, siger Hiltermann.

"Hvis man sætter gang i samtaler med Iran og Syrien, er det nødt til at være den ægte vare. Der er stor risiko for, at det vil mislykkes. Iran har måske heller ikke særlig stor interesse i at gå ind og rydde op i det rod, som USA har skabt i Irak," siger han.

Irans position

Den formodning fandt tilsyneladende sin bekræftelse i går, da Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, over for Iraks besøgende præsident, Jalal Talabani, pointerede, at det amerikanske styrker først må forlade Irak, hvis sikkerheden skal genoprettes i det voldshærgede land.

"Det første skridt for at løse Iraks sikkerhedsproblem er at besættelsesmagten forlader landet og overlader sikkerheden helt og fuldt til den folkevalgte irakiske regering," sagde Khameini ifølge iransk stats-tv. Jordans kong Abdullah, som er vært for topmødet mellem bush og al-Maliki, har advaret om, at medmindre der opfindes en helt ny politisk strategi, risikerer vi i det nye år at se tre borgerkrige hærge i Mellemøsten: En borgerkrig i Libanon, en ny palæstinensisk intifada i Israel og de palæstinensiske selvstyreområder og en endnu blodigere borgerkrig mellem sunniarabere og shiamuslimer i Irak. Bush afviser fortsat kategorisk, at begrebet borgerkrig giver nogen retvisende beskrivelse af begivenhederne i Irak.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu