Læsetid: 4 min.

Al-Qaeda giver lyd fra sig

Hvis sporene fra Heathrow-komplottet fører til bin Laden, bekræfter det, at hans netværk stadig er i live, men heller ikke mere. Al-Qaedas indflydelse og magt er blevet stækket siden 11. september
11. august 2006

BOSTON - Det er fem år siden og derfor let at glemme den frygtelige formiddag, den 11. september 2001 og de triste dage, som fulgte al-Qaedas angreb på New York og Washington. Tiden går og selv om hvert år har budt på nye terrorattentater - Madrid i 2004 og Bali og London i 2005 - var intet nået op på højde med 11. september i skala eller hinsides.

Det til trods for, at Osama bin Laden fra sit skjulested havde advaret de vantro i Vesten, at næste nedslag ville være større og langt mere destruktivt end de tre passagerfly, som blev fløjet ind i World Trade Center og Pentagon. Men nej. Det maksimale tab af menneskeliv som følge af et terrorangreb efter 11. september har været ca. 200 i Madrid den 11. marts 2004.

Afsløringen af gårsdagens optrevlede komplot mod mindst 10 amerikanske passagerfly, som skulle være sprængt i stumper og stykker ude over Atlanten - det hævder Scotland Yard og USA's sikkerhedsministerium i hvert fald - når i sit potentiale op på de ca. 3.000 menneskeliv tabt 11. september, idet man kan forudsætte gennemsnitligt 300 passagerer på transatlantiske passagerfly.

Hvis al-Qaeda står bag dette "sofistikerede" komplot, som USA's sikkerhedsminister Michael Chertoff kaldte det i går, kan man derfor konkludere, at bin Ladens løfte til sine tilhængere om at dræbe hundredetusinder og helst millioner af vesterlændinger ikke ville blive indfriet med dette planlagte angreb.

Højst ville de 21 eller flere mistænkte selvmordsbombere (to terrorister pr. fly?) have været i stand til at gentage den massakre, som Mohammed Atta og hans 18 medsammensvorne førte ud i livet for snart fem år siden.

I går kaldte præsident George W. Bush de 21 terrormistænkte for "islamiske fascister". Regeringstalsmænd pegede på, at planen indeholdt al-Qaedas kendemærker - nemlig, at selve eksplosionen og dens følger er spektakulær, at eksplosionerne i de ti passagerfly skulle ske på samme tidspunkt over Atlanten, og at smuglingen af bombematerialet i håndbagage om bord og blandingen af flydende sprængstoffer og samlingen af en timer og en detonator på et flytoilet kun kan udtænkes af en sofistikeret terrorgruppe med lang erfaring som al-Qaeda.

Spor til Pakistan

I går aftes forlød det yderligere, at de 21 arresterede har pakistansk baggrund. Det rimer med, at det land som al-Qaeda udøver størst indflydelse i stadig er Pakistan.

På den anden side er det blevet kutyme at udnævne al-Qaeda til misdæderen hver gang, at et terrorkomplot bliver afsløret eller realiseret. Men bortset fra Mellemøsten har det vist sig, at andre terrorgrupper stod bag attentaterne i Bali, Madrid, Istanbul og London. I alle disse tilfælde har aktionerne imidlertid været relativt uspektakulære. Bombeangreb på banker, konsulater, toge og diskoteker med få civile ofre i forhold til 11. september.

Sammenlignet med alle terrorattentater siden 11. september synes de 21's komplot at betegne et kvalitativt spring.

Ikke alene ville omtrent 3.000 mennesker med et slag miste livet midt over Atlanten og formentlig aldrig blive fundet af redningsfartøjer; konsekvenserne for international luftfart og økonomi ville have været skræmmende.

Hertil kan man føje, at det ikke er første gang, at al-Qaeda prøver at sprænge fly i luften over et ocean. Den britiske-jamaicanske islamist Richard Reid forsøgte uden held at detonere en bombe i sine tennisko i et passagerfly over Atlanten i december 2001. Tidligere havde al-Qaeda terroristen Ramzi Ahmed Yousef under en retssag i New York tilstået, at han stod i spidsen for et komplot, der gik ud på at sprænge 12 amerikanske passagerfly i luften over Stillehavet i 1995.

Al-Qaeda amputeret

Hvis sporene fra Heathrow fører til Osama bin Laden, bliver det interessante spørgsmål, om de 21's komplot kan udlægges som et tegn på, at al-Qaeda stadig er så farlig, som organisationen var inden 11. september 2001.

Det er tvivlsomt. Man må erindre, at USA og dets allierede har slået al-Qaeda på flugt fra dets hjemmebase i Afghanistan. Det meste af organisationens kommandostruktur er blevet opløst som følge af arrestationer og eliminering af højtstående operatører.

Al-Qaedas mulighed for at kommunikere elektronisk og for at indsamle penge og kanalisere dem videre til terrorister i de yderste grene af netværket er blevet stærkt indskrænket af indgreb og stramninger på internationalt plan.

Det er blevet fremhævet, at internettet i dag tjener som kommunikations og rekrutteringsmiddel.

Men man kan omvendt argumentere, at al-Qaeda er tyet til nettet i mangel af andre og sikrere former for kommunikation. Hertil skal lægges, at politi, militær og efterretningstjenester i dag investerer langt flere ressourcer i at overvåge potentielle terrornetværk. Det er blevet meget, meget vanskeligere for terrorister at gentage deres succes fra 11. september.

Netop gårsdagens vellykkede optrevling af 21-gruppen - øjensynligt nogle få døgn før deres nihilistiske plan skulle føres ud i livet - er om noget et gyldigt bevis på, at det internationale samarbejde om bekæmpelsen af islamistisk terrorisme giver frugtbare resultater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her