Læsetid: 3 min.

Al-Qaedas nr. 3 pågrebet

Det pakistanske militær glæder sig over pågribelsen af en mand, som både Pakistan og USA har udråbt til højtstående medlem af al-Qaeda. Men skeptikere peger på, at manden ikke betyder noget for terrorbekæmpelsen i Paktistan
9. maj 2005

TOKYO - Pågribelsen lignede en parodi på en James Bond-film, og øjenvidnerne var målløse. Fire burkhaklædte personer på motorcykler, der slår til og skyder mod en femte person, også på motorcykel og iført burkha. Var det et røveriforsøg eller et kidnapningsforsøg udført af fire kvinder mod en femte kvinde?

Dramaet fandt sted i sidste uge 50 kilometer nord for Peshawar i Pakistan og endte med at storme en villa uden for byen Mardan.

De fire angrebsmænd var forklædte agenter fra den pakistianske efterretningstjeneste ISI, og deres mål var den 40-årige libyer Abu Faraj al-Libbi, som nu bliver udpeget som nummer tre i al-Qaedas hierarki og en af Osama bin Ladens nærmeste medarbejdere.

USA's præsident George Bush var hurtigt ude med ros til sin pakistianske kollega Pervez Musharraf for "en afgørende sejr" i kampen mod terrorismen, og det pakistanske militær solede sig i successen. De er i hælene på den saudiarabiske hovedbagmand og med 45 dræbte talebanere i Afghanistan de seneste dage var der endelig noget at bygge videre på.

Flere iagttagere - især i Pakistan - advarer dog mod ønsketænkning og mener, at situationen ikke har forandret sig, og at kampene i Afghanistan kun peger på én ting: Talebanerne er tilbage og langt fra besejrede.

Trods den store dusør for al-Libbis pågribelse - fem mio. dollar fra USA og 330.000 fra Pakistan (i alt 30 mio. kr.) - nedtoner iagttagerne hans betydning. Hans navn blev først kendt for et år siden, da han blev anklaget for at stå bag to mordforsøg på Musharraf i Rawalpindi i december 2003.

Ansvar for terror i USA

Gradvis har man fra pakistansk side bygget videre på hans renommé, og i dag siges han at tilhøre det "gamle al-Qaeda" som terrororganisationens tidligere leder i Nordafrika. Det menes, at al-Libbi kom til Afghanistan fra Sudan sammen med Osama bin Laden. I september sidste år forlød det, at al-Libbi havde overtaget styringen efter den anholdte Khalid Sheikh Mohammad, og nogle måneder bidrog også FBI og CIA til højnelsen af hans status ved at udpege ham som nyudnævnt koordinator af al-Qaedas operationer i USA og Europa.

Det må siges at være et særdeles hurtigt avancement for en mand, der ikke nævnes med ét ord i den amerikanske rapport om terrorangrebene 11. september 2001 eller nogen anden terrorrapport, men som på det seneste er dukket op i flere og flere bizarre hændelser.

"Drop sejrsfesten," advarer Syed Saleem Shahzad, der i mange år overvågede militante islamiske bevægelser i Pakistan og Afghanistan for Asia Times.

B. Raman, som var aktiv i den indiske efterretningstjeneste i 30 år, betragter pågribelsen af al-Libbi og Bushs begejstring som et forsøg på at aflede opmærksomheden fra problemerne i Irak. I sin analyse sætter Saleem Shahzad spørgsmålstegn ved CIA's viden om, hvordan al-Qaeda fungerer i dag og slår fast, at al-Libbi har ringe værdi i jagten på Osama bin Laden.

Den arresterede libyer lider af samme hudsygdom som Michael Jackson. Sygdommen ødelægger pigmenteringen i ansigtet og giver brune pletter. Det gør al-Libbi letgenkendelig og forklarer hans anvendelse af en heldækkende dragt.

Ikke en stor fisk

"Hvis al-Libbi stadig var en del af inderkredsen i al-Qaeda, ville han aldrig få tilladelse til at forlade det afghanske skjulested og rejse rundt i Pakistan," mener Saleem Shahzad, der vurderer, at al-Libbi mistede sin position i terrornetværket for over et år siden.

Shahzad hævder, at al-Qaedas organisatoriske opbygning er helt anderledes end før 11.september 2001, og at man forlængst er gået over til elektronisk kommunikation.

Netværket af kurerer bliver nøje overvåget, og den mindste mistanke mod en person medfører, at der bliver opbygget nye celler. I modsætning til de palæstinensiske grupper skaber man heller ikke helte som Abu Nidal og Abu Abbas, der udførte en række terroraktioner, men benytter sig hele tiden af nye og ukendte personer. De fleste bruges kun én gang.

Al-Libbi, der var blevet jagtet i et halvt år, var ikke længere i kontakt med al-Qaeda og kan efter sin udlevering til USA højst komme med oplysninger om al-Qaedas netværk i Nordafrika og muligvis England.

Hans pågribelse får dog konsekvenser for det pakistanske militær og ISI.

Flere højtstående officerer er blevet dømt til døden for meddelagtighed i mordforsøgene på Musharraf og al-Libbi, som havde tæt kontakt med netop ISI før 11. september, kan muligvis afsløre flere generaler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her