Læsetid: 2 min.

Alarmerende perspektiver for verdens klima

FN-eksperter advarer om langt mere dramatiske klimaforandringer end hidtil forudset - med fare for klodens eksistens
2. marts 2006

Der er ingen øvre grænse for, hvor varmt det kan blive. Det er konklusionen i en ny rapport fra FN's specielle klimagruppe, IPCC. Indtil nu har det været forudset, at drivhuseffekten i værste fald vil betyde en global opvarmning på 1,5 til 4,5 grader, men nye computerberegninger viser temperaturstigninger på op til 11 grader. Det har fået forskerne til at anbefale, at man helt dropper at operere med en øvre grænse.

"Det mest sandsynlige scenarium er ikke længere det vigtigste," mener den førende britiske klimaekspert Peter Cox.

"Den videnskabelige dagsorden er flyttet fra fokus på, hvordan man kan forbedre forholdene til, at forskerne nu overvejer chancerne for, at noget helt forfærdeligt vil ske," siger han til den britiske avis The Guardian.

Perspektiverne

De nye beregninger indebærer alvorlige perspektiver. Nedsmeltning af polerne og den grønlandske is vil betyde markante stigninger i den globale vandstand og have markant indflydelse på strømmene i verdenshavene. Det er derfor sandsynligt, at rapporten får stor indflydelse på den globale indsats mod drivhusgasserne.

Uenighed

FN's klimagruppe, der består af flere hundrede eksperter, blev etableret i 1998 for at holde de politiske beslutningstagere orienteret om verdens klimaforhold. Deres tidligere rapporter har fået stor indflydelse på de politiske beslutninger.

Men klimaeksperter er stadig meget uenige. Den britiske klimaforsker James Annan mener, at IPCC's fremskrivninger er en overdramatisering. Han vil snarest offentliggøre forskningsresultater, der viser, at chancerne for klimaændringer over en stigning på 4,5 grader er mindre end fem procent.

"Det virker på mig som om, nogle folk taler om en lurende katastrofe for at skræmme andre til at gøre noget ved problemet," siger Annan til Guardian.

Fremtiden

Hans kollega Dave Stainforth er enig i, at risikoen for en temperaturstigning i den høje ende, som IPCC forudsiger, er små.

"Men selv hvis der bare var en halv procent chance for den totale ødelæggelse af vores samfund, ville jeg klassificere det som en stor risiko," siger han.

Rapporten vil blive præsenteret for nationale regeringer i næste måned. De får en frist til juni til at kommentere det, som foreløbig er et udkast til en ny rapport, indtil eksperter mødes i Bergen i Norge for at udarbejde den endelige version. Den nye IPCC rapport vil ligge til grund for internationale forhandlinger om begrænsning af udledning af drivhusgasser, når første fase af Kyoto Aftalen udløber i 2012.

IPCC argumenterer for en deadline for nye begrænsninger til 2015 ud fra den opfattelse, at "en senere tidspunkt dato bringer planeten i fare".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu