Læsetid: 4 min.

Alarmklokkerne runger

Verdens største nyhedsmagasin, TIME, er bekymret; meget bekymret. Den globale opvarmning er i færd med at ødelægge Jorden, skriver bladet. Kan ulykkerne standses, spørger det
7. april 2006

Hvordan ser det ud, når en planet bliver syg og får feber, spørger Jeffrey Kluger i sidste uges udgave af TIME Magazine. Formodentlig sådan, som Jorden ser ud i dag, svarer han.

Magasinet har ryddet 30 sider plus forsiden for at bekymre sine læsere verden over: Den globale opvarmning er langsom og snigende, men nu er krisen over os, skriver bladet. Debatten for og imod teorien om den menneskeskabte globale opvarmning erklæres død.

TIME har sammen med TV-stationen ABC gennem Stanford Universitets analyseinstitut spurgt om den amerikanske befolknings mening. "85 procent er enige i, at opvarmningen formentlig er i gang. Flertallet ønsker indgreb imod den. 87 procent mener, at regeringen burde stimulere kraftværkerne til at sætte deres udslip ned, eller kræve det af dem. 85 procent mener, der må gøres noget for at få bilerne til at bruge mindre benzin. Selv de evangeliske kristne, som en gang var en af konservatismens sikreste grundpiller, kræver, at Kongressen griber ind mod drivhusgasserne," skriver bladet.

Stemningen er vendt

TIME remser ulykkerne op på stribe: Hvirvelstorme, tørke, oversvømmelser, smeltende gletschere og indlandsis, det "sodsværtede vrag af New Orleans". Og bladet erkender ærligt og redeligt, at det bliver værre.

Selv med de største kraftanstrengelser vil det tage flere årtier og udløse en langt større global opvarmning end den nuværende, før udviklingen kan vendes, og atmosfærens indhold af drivhusgasser igen kan stabiliseres.

"Politikerne og virksomhedernes ledere er måske ikke altid særlig lydhøre over for videnskaben, men de har næse for, hvor stemmerne og profitten ligger," bemærker TIME.

Derfor er stemningen skiftet i USA, hvor verdens største firma, supermarkedskæden Wal Mart, nu er begyndt at opføre vindmøller og sætte solceller på taget af sine indkøbscentre.

Internetfirmaer, der sælger aflad, blomstrer op. Man går ind på en hjemmeside, beregner sit personlige udslip af drivhusgasser og betaler via nettet. Man kan selv vælge, om pengene skal sættes i vedvarende energi, skovrejsning eller energi-effektivisering.

Selvforstærkende

Artiklerne i TIME beskriver den dramatiske vækst i ekstreme vejr- og klimafænomener og hæfter sig især ved de selvforstærkende feedback-mekanismer, der bliver udløst, når den globale opvarmning presser et af det globale klimas kredsløb ud af balance: Når isen i polarområderne smelter, udløser det endnu mere global opvarmning, fordi mørkt vand og mørk jord suger varme, mens hvid is kaster den tilbage i rummet. Når tundraen tør, bliver millioner af tons kulstof frigivet i form af methan og kultveilte. Når havets vand ved Nord- og Sydpolen bliver varmere og mindre salt, holder Golfstrømmen og de andre store havstrømme op med at flytte varme væk fra troperne og op til de kolde lande og vande. Når skovene varmes op og tørres ud, bryder flere i brand. Det tærer på "Jordens lunger" og forøger i sig selv den globale opvarmning.

Hele regioner af verden når til vendepunkter, hvor tørke og ørken breder sig - eller frugtbar jord med store befolkningskoncentrationer sættes under vand.

Artiklen i TIME ser Det Hvide Hus' modvilje mod effektive indgreb som en sidste bastion mod vælgernes vilje og naturens nødvendighed:

"Nok er det svært at vende den globale opvarmning, i en højere størrelsesorden end for eksempel at udrydde kopper eller sende en mand til Månen. Men er det moralsk forsvarligt at lade være?" spørger Jeffrey Kluger.

Regnbue af løsninger

TIME Magazine har også været verden rundt efter løsninger og nye initiativer.

Bladet beretter om rockgruppen Coldplay, som ikke ville udgive deres seneste CD uden først at indkøbe 10.000 mangotræer til fordeling i landsbyer i Indien.

Det britiske firma CarbonNeutral Co. har beregnet, at disse træer vil opsuge samme mængde CO2, som slippes ud ved at fremstille gruppens skiver.

Derfra videre til svenske tog, der kører på biogas, og til de indtil nu 218 borgmestre i større byer i 39 amerikanske stater med tilsammen 44 millioner indbyggere, som har underskrevet deres egen klimaplan for at opfylde Kyoto-aftalens mål, når nu Bush-regeringen i Washington ikke vil gøre det på hele USA's vegne.

Turen går videre til Wal Mart, der nu går samme vej som mange andre store virksomheder: Investerer i ren og vedvarende energi og nedbringelse af koncernens udslip.

"Ikke for at være altruistisk eller vaske os selv grønne, men fordi det er vores forretningsfilosofi," erklærer Wal Marts administrerende direktør, Lee Scott.

Ønsker selv kvoter

TIME citerer også ledere af store amerikanske elselskaber, som selv ønsker at få pålagt begrænsede CO2-kvoter, sådan som man gør det i Europa. Bladet fremviser en kinesisk forsker ved Tsinghua Universitet (Kinas svar på Massachusetts Institute of Technology), der arbejder ihærdigt for ny teknologi, som udnytter brændværdien i Kinas kul mere effektivt. Og indiske aktivister, der får New Delhis busser, taxier og knallertrickshaws til at køre på gas i stedet for diesel.

Til slut slår bladet fast, at hvis alle mennesker nøjedes med kinesernes og indernes gennemsnitlige forbrug af energi, var der ikke nogen grund til at bekymre sig om den globale opvarmning. Problemet er bare, at verdens klima ikke står til at redde, hvis flertallet af de mange mennesker i Kina, Indien og de andre store vækstlande fortsætter i retning af det samme forbrug som i USA, Europa og Japan - eller for den sags skyld i den rige del af deres egne landes befolkning - og bruger den samme gamle industrimodel til at nå deres mål.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu