Læsetid: 5 min.

Allawi og de religiøse

Forbitrelse og trusler fylder luften i shiiternes indbyrdes kamp om de irakiske vælgere
14. december 2005

Naturligvis er der en god del valgkamp i sådan en udtalelse.

"Hvis Irak fortsætter ad denne vej, vil landet falde fra hinanden og opløses. Og når det opløses - Gud forbyde det - vil det blive temmelig blodigt. Ikke kun for Irak. Det vil starte en kædereaktion i hele regionen - måske længere endnu - som ikke kan kontrolleres. Det vil sætte onde kræfter fri verden over."

Sagt i mandags af Iraks tidligere ministerpræsident, nu kandidat ved morgendagens valg, Iyad Allawi, til avisen The Telegraph.

Allawi er shiamuslim, men sekulær og leder af partiet Iraqi National Accord (INA), der kæmper for at tage stemmer og indflydelse fra den dominerende shiamuslimske koalition United Iraqi Alliance (UIA), præget af de to religiøse partier SCIRI og Dawa, som siden det første valg i januar har været toneangivende i Iraks regering og parlament.

Man må give Iyad Allawi, at han er modig. I sin tid var han medlem af Saddam Husseins Baath-parti, men ragede uklar med Saddam, gik i eksil med INA, kom tilbage efter den amerikanske invasion og blev af amerikanerne indsat som Iraks første ministerpræsident fra juni 2004 til valget i januar. Allawi nåede at være den, der gav grønt lys for amerikanernes storm på Fallujah for godt et år siden - det gav ham øgenavnet 'Fallujas slagter' og medvirkede sikkert til, at hans liste ved januarvalget kun fik 14 pct. af stemmerne mod UIA's 48.

Det hindrer imidlertid ikke Allawi i nu at prøve én gang til som manden, der kan levere et sekulært alternativ til de shiitiske partier, der driver Irak i stadig mere islamistisk retning.

"Forestil jer, at de samme kommer til magten i endnu fire år og fastholder den nuværende situation. Alle vil blive ramt, ikke bare oppositionen. Oppositionen risikerer likvideringer," siger Allawi og henviser til de religiøse shia-militser, der i stigende grad opererer som selvstændig kraft eller infiltrerer politi og sikkerhedsstyrker.

"Vi kan ikke have gaderne i Irak delt mellem terrorister og oprørere på den ene side og militser på den anden."

Fornuftsalliance

Dokumentation for Allawis anklager leverede mænd i sorte uniformer forrige weekend, da de med sten, sko og køller overfaldt Allawi i byen Najaf og to dage senere affyrede en raket mod Allawis valgkontor i byen. Mordforsøg kaldte partilederen det selv.

Allawi håber at få stemmer fra den sekulære middelklasse af både sunnier og shiiter, der er trætte af islamisering og sekterisk borgerkrig. Hans image som 'amerikanernes mand' er imidlertid en belastning, og derfor står det religiøst dominerede UIA på ny til at blive den shiitiske liste, der kommer stærkest ud af valget. Det gælder, selv om ministerpræsident al-Jaffari fra Dawa-partiet kritiseres for at have leveret en svag ledelse, og selv om indenrigsminister Bayan Jabr fra SCIRI beskyldes for at give de religiøse brigader frit spil. Og det gælder bl.a., fordi Dawa og SCIRI har kunnet udvide UIA-koalitionen med den radikale shiapræst Moqtada al-Sadrs bevægelse.

Med sin stærke modstand mod den amerikanske besættelse og sin støtte til Iraks enhed - både Dawa og SCIRI flirter med et autonomt shiamuslimsk syd-Irak - kan al-Sadr ligefrem trække sunnistemmer til UIA.

Alliancen er imidlertid et fornuftsarrangement, der selv i valgkampen vanskeligt kan skjule modsætningsforholdet mellem SCIRI, hvis ledere levede i eksil i Iran under Saddam, og bevægelsen ledet af Moqtada al-Sadr, hvis far var en respekteret gejstlig i opposition til Saddam - og af samme grund blev myrdet.

Modsætningen mellem SCIRI og al-Sadr kommer til udtryk i en løbende magtkamp mellem de to organisationers militser. SCIRI's Badr-brigade og al-Sadrs Mehdi-milits råder hver især over mindst 10.000 mand. I august stødte de sammen i blodige kampe i det sydlige Irak - i øjeblikket er det en strid, der handler om at kontrollere hver sine bydele eller hver sin del af politiet og sikkerhedsapparatet.

"Mehdi-militsen har det irakiske politi, og Badr-brigaden har kommando-enhederne. De har hver især deres egne dødspatruljer," siger en amerikansk officer i Bagdad til Los Angeles Times. Militserne blev i juni 2004 beordret opløst af USA. De således arbejdsløse militsfolk gik ind i sikkerhedsstyrkerne, men i stedet for at lade sig integrere bevarede de deres gamle loyaliteter og strukturer inden for politiets og sikkerhedsstyrkernes rækker. En amerikansk kilde anslår, at Mehdi-militsens folk udgør 90 pct. af politistyrken i det nordøstlige Bagdad. Og at halvdelen af dem er knyttet til militsens 'Straffekomité', der begår overgreb mod civile - især sunnimuslimer - som ikke overholder islamiske love eller udviser respekt for militsen.

Alles krig mod alle

Parallelt hermed opererer SCIRI's Badr-brigade i indenrigsministeriets kommandoenheder, der er berygtet for deres hårdhændede metoder - herunder vilkårlige henrettelser - mod oprørere, mistænkte sympatisører og sunnimuslimer i al almindelighed. Det var folk herfra, der drev det for nyligt afslørede torturfængsel i en indenrigsministeriel kælder i Bagdad samt forvaltede det andet hemmelige fængsel med 625 sammentrængte fanger, som amerikanske styrker fandt forleden.

Situationen har paralleller i Basra, hvor det britiske militær nu er i den tankevækkende situation at måtte rette razziaer mod det irakiske politi, som man delvist selv har uddannet, men som viser sig stærkt infiltreret af de religiøse shiamilitser.

Det er denne situation op til valget, som forleden fik Iyad Allawi til at udtale til avisen The Observer, at "folk gør de samme ting som i Saddams tid samt det, der er værre," mens den britiske sikkerhedsekspert Toby Dodge fra International Institute for Strategic Studies sagde:

"Dette bliver i stigende grad alles krig mod alle - uden nogen regler."

Militsmænd fra Badr-brigaden bekræfter det med udtalelser om Allawi til Reuters mandag.

"Hvis han vinder, vil vi definitivt gå til kamp mod ham," sagde militsmand Imad Nathim.

Allawi håber, at utrygheden ved de religiøse kræfters tiltagende terrorvælde vil få vælgere til at stemme på moderate, sekulære kræfter. En ny opinionsundersøgelse offentliggjort af BBC afslører, at halvdelen af de irakiske vælgere i dag ønsker en stærk mand, der kan bringe orden i kaos. Undersøgelsen viser også, at Allawis parti er det enkeltparti, der med 9,1 procent står til størst vælgertilslutning, om end han ikke kan måle sig med UIA-koalitionen af religiøse shiapartier.

Andre artikler op til det irakiske valg blev bragt den 12. og 13. december

http://tema.information.dk/nytirak

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu