Læsetid: 4 min.

Amerikanere til tælling

Hemingways og Mailers fascination af boksning er legendarisk. Ny kommer F.X. Tooles 'Million Dollar Baby', der også er blevet filmatiseret Oscar-vinder. Men bogen slår hårdest, når den bevæger sig uden for bokseringen
20. april 2005

I modsætning til herhjemme er det i USA nærmere reglen end undtagelsen, at seriøse forfattere tager sportsfolk under kærlig behandling. Ernest Hemingway og Norman Mailers fascination af boksning burde være de fleste bekendt, ligesom mange måske har stiftet bekendtskab med John Irvings brydere, Philip Roths baseballspillere og John Updikes golfspillende Harry Angstrom.

Listen kunne såmænd fortsætte et par spalter endnu, og for en nation, der i dén grad hylder individets sejre og begræder stolte mænds nederlag, er der vel næppe noget at sige til, at sport for længst er blevet en anerkendt og vigtig del af kulturarven.

Det er med dette in mente, at man skal forstå den opmærksomhed, der har ramt nu afdøde F.X. Toole og hans novellesamling Robe Burns fra 2000. Først blev bogen anmeldt med rosende ord i USA's førende aviser og tidsskrifter; så blev der samme steds spekuleret i, hvem dælen den 70-årige forfatter egentlig var, og hvorfra han havde sin kolossale indsigt i boksning. Og da en anonym boksetræner ved navn Jerry Boyd stod frem, havde Clint Eastwood allerede sikret sig rettighederne til en filmatisering af historien Million dollar baby.

Inden den blev realiseret som film - og i år løb med de mest prestigefyldte Oscars - var Boyd gået bort. Nu er filmen imidlertid kommet til Danmark og i kølvandet på den også forfatterens oversatte novellesamling, der på dansk har fået titlen Million Dollar Baby og andre historier fra ringsiden.

Mere end Hemingway

"Hvad gør en mand til en bokser?", lyder det i bogens introduktion. Svaret må læseren selv stykke sammen fra samlingens fem noveller og en novellette, der alle kredser om mænd og kvinder i og omkring ringen og træningslokalet.

Tooles viden om bokserens træning og hverdag er levende beskrevet og afviklet i en på én gang simpel og rytmisk prosa, der smukt fanger den rå poesi og sans for de små detaljer, som i sin tid også fascinerede Hemingway. Men selv om Toole heller ikke kan sige sig fri fra glimtvis at romantisere boksemiljøet, synes hans fiktive univers dog at være mere inspireret af Leonard Gardners klassiker Fat City (1969), hvor tavse mænd tvinges i ringen af økonomiske årsager, end af nævnte Hemingway, hvis pointe for det meste var at vise, hvor stærke mænd er under pres.

'Brændende tove' er således en dyster rejse ind i et af Los Angeles' mest socialt belastede kvarterer, hvor en ung talentfuld bokser, hans mor og hans træner, drømmer om at bryde med den racisme og armod, der de dage truer med at eksplodere, efter at virkelighedens Rodney King er blevet overfaldet af en flok hvide betjente.

Underklassens sport

Det er lige så meget i beskrivelserne af en trøstesløs tilværelse blandt de farvede og de mexicanske indvandrere, der gør historien til en dirrende lille perle, som det er i skildringen af den teknik, det mod og de små beskidte tricks, der, ja, gør en mand til en bokser.

På samme måde er spændingen i 'Abefjæs' og 'En sort jøde' ikke blot drevet af spørgsmålet om, hvem der vinder i ringen, men i høj grad af, hvem der render med pengene, når kampen er overstået. Og - uden at røbe for meget - er det også først, da den kvindelige bokser får mere end medaljer at kæmpe for, og vi andre får historien om, hvor hun kommer fra, og hvorfor hun ville bokse, at 'Million Dollar Baby' for alvor bliver vedkommende og rørende.

Et amerikansk mareridt

Million Dollar Baby og andre historier fra ringsiden er med andre ord endt som en pokkers medrivende novellesamling, der godt nok leverer en lille håndfuld betragtninger, der tangerer det banale - eller ligefrem grinagtige, som når det i 'Brændende tove' hedder: "Et blowjob er det værste en sort bokser kan blive udsat for. Det ødelægger hans benarbejde, især hvis det er en hvid kvinde, som udfører det." - men også bruger spændingerne i og omkring bokseringen til at afspejle et samfund, hvori mange kæmper for at undgå, at deres amerikanske drøm forvandler sig til et mareridt.

Langt hen ad vejen er naturligvis, det der fascinerer så mange af os - og så mange af de amerikanske forfattere ved boksning og sport i det hele taget - nemlig håbet, om at der findes mindst ét sted, hvor reglerne overholdes og den bedste mand vinder. Ét sted, hvor man kunne have været a contender ... somebody, som Terry Malloy udtrykker det i Budd Schulbergs I storbyens havn (1954), hvis blot den korrumperede omverden ville blande sig udenom.

F.X. Toole: Million Dollar Baby og andre historier fra ringsiden. People's Press. Oversat af Jan Pock-Steen. 260 sider. 169 kroner. ISBN: 87-91-693-07-1. Udkommer i morgen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu