Læsetid: 4 min.

Amerikanske fundamentalister ind i europæisk værdikamp

Med hjælp fra konservative kristne grupper i USA organiserer og mobiliserer europæiske religiøse en værdikamp i EU. Det handler om anti-abort politik og rettigheder for homoseksuelle
1. juni 2006

Der blæser nye vinde fra verdens politiske, militære og kulturelle stormagt, USA. Men denne gang handler det hverken om Hollywood eller olie. Det drejer sig derimod om at præge den europæiske politiske dagsorden i en religiøs konservativ retning, hvor spørgsmål som fri abort, homoseksuelles rettigheder og afholdenhed som våben mod aids er slagordene. Og det er en tendens, der er i stærk udvikling. Det forklarer Neil Datta, der er leder af det europæiske netværk for befolkning og udvikling (IEPFPD), hvor man netop registrerer organisationers politiske arbejde i og omkring det europæiske parlament:

"Vi ser en klar stigning i antallet af religiøse amerikanske og europæiske grupper, der arbejder i Bruxelles og i de enkelte medlemslande. Det har medført, at den politiske debat i dag præges af spørgsmål, der ellers for længst var taget af dagsordenen. Her taler vi om den fri abort og familien som central institution og derfor homoseksualitet som noget unormalt."

Ifølge Neil Datta skyldes de religiøse kræfters opblussen blandt andet, at det konservative USA har været i stærk fremmarch. Det har givet fornyet styrke til grupper som Human Life International og den stærkt højrekonservative Christian Coalision, der nu også er at finde i alliance med den religiøse lobby i Bruxelles.

"Tendensen skabtes allerede tilbage i 2000-2001, hvilket falder sammen med, at Bush kom til magten i USA. Dermed fik eksempelvis hele pro-life bølgen - mod den fri abort - politisk og økonomisk medvind," siger Neil Datta, der videre forklarer, at tendensen er blevet forstærket af den europæiske østudvidelse, der har gjort EU til både en større og en mere divers politisk bane at spille på:

"Vi ser, at balancen mellem fronterne er blevet flyttet, fordi det politiske højre i mange nye EU-lande hviler på et anti-kommunistisk værdisystem. Her kommer de traditionelle familieværdier og det religiøse i højsædet, og det giver et rygstød til de her organisationer," siger Neil Datta.

Det socialdemokratiske medlem af EU-Parlamentet Britta Thomsen er enig i, at der i EU foregår en række fundamentale omvæltninger i forhold til den eksisterende politiske orden:

"Der er slet ingen tvivl om, at de fundamentalistiske kræfter får mere og mere vind i sejlene. I min ungdom, i 1970'erne, havde jeg da aldrig forestillet mig, at vi igen skulle kæmpe for de her sager," siger Britta Thomsen.

Amerikansk ABC i lobby

Så samtidig med at den katolske kirke med østudvidelsen er blevet EU's største trossamfund, knyttes der nye netværk til den religiøse højrefløj på den anden side af Atlanten. Og de bruges til at overføre viden og ressourcer til at præge den politiske dagsorden i Europa med.

"Vi ser ikke amerikanerne på EU's gange - det ville ikke virke særligt godt - men vi ser, hvordan de assisterer de europæiske grupper i forhold til at øve indflydelse på parlamentets beslutninger. De overfører de teknikker, som man succesfuldt har anvendt i USA," siger Neil Datta.

Det drejer sig blandt andet om, hvordan man laver systemer over de enkelte parlamentsmedlemmers politiske aktivitet, så man ved, hvem der er modtagelig over for politisk pres, siger Neil Datta:

"De amerikanske lobbygrupper er meget professionelle og underviser deres europæiske kollegaer. For eksempel i hvordan man etablerer systemer for at overvåge parlamentsmedlemmer. Men samtidig er det et ressourcespørgsmål, hvor de amerikanske religiøse grupper tilfører mange midler via NGO netværk. Særligt i de nye EU-medlemslande. "

Kamp om ulandsbistand

- Men hvorfor kommer de amerikanske religiøse grupper til Europa?

"Deres bevæggrunde skal dels forstås udfra et religiøst og ideologisk grundlag, hvor man kæmper for de samme mål uafhængigt af geografi. Men samtidig er det vigtigt at se den bagvedliggende strategi. EU er den absolut største bistandsdoner i den tredje verden - og har et meget skarpt fokus på reproduktiv sundhed, herunder brug af kondom. Derfor slås et meget vigtigt slag i den ideologiske kamp netop på bistandsområdet. Man kan sige, at de amerikanske grupper meget kløgtigt angriber kilden i stedet for kun at bevæge sig derude, hvor pengene deles ud," siger Neil Datta.

Den vurdering deles af det socialdemokratiske EU-parlamentsmedlem Britta Thomsen.

"Udviklingsbistanden er under angreb, fordi de religiøse bevægelser har forstået, at det fortrinsvis - og i hvert fald i første omgang - er i u-landene, at slaget skal stå," siger Britta Thomsen.

Hun mener, at det gode samspil mellem europæiske og amerikanske religiøse skyldes, at de grundlæggende deler værdier i forhold til reproduktive rettigheder - altså blandt andet modstand mod abort og brugen af præservativer.

"Det er samme værdigrundlag, man finder hos Bush og Vatikanet i deres syn på kvinder og holdning til en række fundamentale spørgsmål om liv og død," siger Britta Thomsen.

Holdningsskred

I den danske organisation Sex & Samfund har man også noteret sig, at der er et holdningsskred i gang. Ikke i Danmark, men på den fælles politiske scene i Europa, som de nøje følger. Som organisationens sekretariatschef, Bjarne Christensen, forklarer:

"De værdier omkring ligestilling og kvinders ret til at bestemme over egen krop, er tilkæmpet på et givent tidspunkt og i en given historisk kontekst. I dag tager vi dem for givet - men de er hele tiden til genforhandling. Det er jo præcis det, som vi nu kan se i USA. Den her debat om abort var utænkelig for 10 år siden."

"Jeg tror ikke, at vi kommer til at se samme opstand som i USA, men der kommer uden tvivl til at ske en afsmitning. Derfor ønsker vi en offentlig debat. For vi kan se, at det, der sker i USA, er på vej hertil," siger Bjarne Christensen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu