Læsetid: 3 min.

Amerikas dobbelt-spil om kampfly

Præsident Bush budgetterer med færre Joint Strike Fighter-fly end aftalt med Danmark. Dermed risikerer flyene at blive langt dyrere. SF vil have forsvarsminister Søren Gade ind i sagen
6. marts 2007

Danmark risikerer at skulle betale langt mere for de omstridte Joint Strike Fighter (JSF) fly, end hvad regeringen indtil videre har investeret 2,4 milliarder kroner i at få udviklet.

I det såkaldte Memorandum of Understanding (MoU), som forsvarsminister Søren Gade (V) indgik med den amerikanske regering i sidste uge, bliver der nemlig planlagt langt flere fly end præsident Bush lagde op til i det budget, som han fremlagde i sidste måned.

Således lægger amerikanerne i MoU'en op til, at man for eksempel i 2009 vil købe 47 Joint Strike Fighter-fly og i 2013 skal aftage 135 fly.

Men ifølge budgetoversigterne for US-Air Force og US-Navy fra starten af februar planlægger det amerikanske flyvevåben kun at aftage 16 fly i 2009 og 90 fly i 2013.

Da prisen pr. fly stiger, jo færre fly der skal produceres, kan konsekvensen blive, at flyene bliver langt dyrere for Danmark i sidste ende.

SF: Dybt problematisk

De forskellige tal får hård kritik med på vejen fra SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen.

"Den ene dag fremlægger amerikanerne en aftale om videreførelse af projektet. Men samtidig undergraver de forudsætningerne for det samme projekt ved at komme med forskellige tal. Jeg synes det er dybt problematisk, at vi ikke kender præmisserne i det her projekt, som vi er gået med til," siger Holger K. Nielsen.

Også fra regeringens støtteparti lyder der kritik af det urene trav fra amerikansk side:

"Det er helt afgørende, at vi kan stole på amerikanernes tal. Selvfølgelig er vi på vagt, når der er tale om investeringer af denne her kaliber. Så jeg vil klart gå videre med sagen," siger Hans Kristian Skibby, forsvarsordfører fra Dansk Folkeparti.

Enhedslistens forsvarsordfører, Frank Aaen, er også stærkt kritisk over for det amerikanske dobbeltspil.

"Men det afgørende er, at vi under ingen omstændigheder skal investere i denne type fly, hvad enten de er amerikanske eller ej. De ville kun være velegnede, hvis vi skulle ud i en ny angrebskrig som Golfkrigen, og det er slet ikke den type opgaver, som vores forsvar skal varetage," siger han.

Formelt set har den danske regering ikke besluttet sig for, om JSF-flyene skal erstatte de udslidte F16-fly, eller om der i stedet skal investeres i det tyske Eurofighter eller det svenske Gripen-fly. De første testflyvninger af JSF-flyet er gennemført for nylig, men det er stadig uvist, hvornår flyet er klar til masseproduktion.

Svært at takke nej

Kritikere som Holger K. Nielsen mener dog, at det bliver stadig sværere at takke nej til de amerikanske fly, jo flere penge, der postes i projektet fra dansk side.

Den ængstelse deles ikke af Socialdemokraterne:

"Det bekymrer mig da, at der er tale om forskellige tal. Men vi har altså ikke truffet en endegyldig beslutning, om vi vil noget med disse fly. Vi har lavet en aftale frem til det næste forsvarsforlig, så må vi tage det op og se, hvad vi vil. Vi mangler jo også en diskussion om, hvilken type forsvar vi skal have i fremtiden," siger Poul Andersen, forsvarsordfører for Socialdemokraterne.

Holger K. Nielsen vil nu stille en række spørgsmål i sagen til forsvarsminister Søren Gade.

Gennem sin pressechef oplyser ministeren, at han ikke ønsker at kommentere priser på kommende køb af fly, før der er startet egentlige forhandlinger med leverandørerne af disse fly.

Til gengæld vil Søren Gade nu undersøge, om oplysningerne fra Bush' budgetforslag får betydning for indholdet af MoU'en.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her