Læsetid: 1 min.

Amnesty anklager Rusland for brud på menneskerettigheder

Kvinder bliver voldtaget og myrdet af soldater i Tjetjenien. Folk forsvinder eller bliver fængslet vilkårligt. Menneskeretsorganisationen Amnesty International kom med en alvorlig formaning til den russiske regering op til topmødet med EUi går
5. oktober 2005

BRUXELLES - "Under Anden Verdenskrig kaldte de mig en forræder af moderlandet, i den første tjetjenske krig var jeg en bandit, og nu skal jeg så forestille en terrorist," siger en tjetjensk kvinde over for menneskeretsorganisationen Amnesty International.

"Rusland bruger 'krigen mod terror' som undskyldning for brud på menneskerettighederne," hedder det i en rapport, som Amnesty udgav op til topmødet mellem EU og Rusland i går.

Her anklager organisationen Rusland for systematisk at krænke menneskerettighederne i udbryder-republikken Tjetjenien i Kaukasus.

"Forsvindinger, tortur, vilkårlig tilbageholdelse og isolationsfængsling både i ukendte og officielle fængsler," lyder anklagerne i rapporten og fortsætter:

"Der er løbende beretninger om målrettet vold mod kvindelige af medlemmer af sikkerhedsstyrkerne i Tjetjenien, især vilkårlig tilbageholdelse, voldtægt og drab," skriver Amnesty.

'EU bør stille krav'

Amnesty besøgte også tjetjenske flygtninge i lejre i naborepublikken Ingusjetien.

"Forholdene i lejrene var forskellige, men generelt var de overfyldte og uegnede. Særlig dårligt var forholdene på et tidligere kvægbrug, hvor flygtningene boede i de skure, der tidligere blev brugt til mælkekvæg. Alligevel turde de ikke bringe deres familier tilbage til Tjetjenien, så længe volden og misbruget fortsætter, og så længe de ikke kan genopbygge deres ødelagte hjem," hedder det i Amnestys rapport.

Nye tal fra FN's flygtningeorganisation UNCHR viser, at russiske statsborgere var den tredjestørste gruppe af asylsøgere til de industrialiserede lande, deriblandt hovedsageligt til EU-lande. UNHCR-medarbejdere præciserer, at den allerstørste del af de russiske statsborgere kommer fra Tjetjenien.

Amnesty opfordrer EU til at stille krav til den russiske præsident Vladimir Putin om, at torturen og forsvindinger af både mænd og kvinder "ikke kan undskyldes og må holde op".

EU ventes at tage emnet menneskerettighederne i Tjetjenien op med Putin, ligesom den russiske præsident ventes at opfordre Storbritannien til at udlevere den tjetjenske udsending Akhmed Zakayev, som Putin betegner som terrorist og som har fået politisk asyl, skriver BBC.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu