Læsetid: 2 min.

Amnesty: FN til Darfur og Tchad

Konflikten i Darfur truer med at brede sig til hele regionen. 'Tiden er ved at rinde ud,' konkluderer Amnesty International, der opfordrer til øjeblikkelig international indgreb
1. juli 2006

"Vi rejste, fordi vi så blodet flyde som vand i vores landsby. De dræbte vores mænd og efterlod os hjælpeløse. Regeringen sagde, at den ville tage sig af flygtninge, men de forstår ikke, at vi er flygtninge i vores eget land."

Ordene stammer fra en af de tusinder kvinder, der i de seneste måneder er drevet på flugt i det centralafrikanske land Tchad. Det er et blandt mange øjenvidneudsagn, som Amnesty International har samlet i en ny rapport om situationen i det uroprægede Centralafrika.

Og konklusionen er alarmerende: Den væbnede konflikt, der siden 2003 har hærget Darfur-provinsen i nabolandet Sudan, har bredt sig over grænsen til Tchad, hvor koordinerede angreb på landsbyer og tilfældige drab og voldtægter begået af de regeringsstøttede Janjaweed-militser, har fordrevet tusinder til områder længere inde i landet. Ifølge Amnesty ligner tilstandene de tidlige stadier i Dafur-konflikten:

"Situationen kræver øjeblikelig handling, hvis vi skal forhindre denne nye krise i det østlige Tchad," konkluderer rapporten.

Solidt FN-mandat

Mennskeretsorganisationen vurderer, at op imod 75.000 mennesker er blevet internt fordrevne i Tchad siden september sidste år. De har sluttet sig til de ca. to mio.flygtinge, der allerede var i regionen, og de lokale myndigheder er langt fra rustet til opgaven. Sagen er derfor på dagsordnen i FN's sikkerhedsråd, og Amnesty sender en indtrængende appel til det internationale samfund om resolut handling.

"Det er helt afgørende, at FN's sikkerhedsråd nu viser større vilje til at lægge pres på Sudan, så regeringen accepterer en fredsbevarende FN-operation i Darfur med et solidt mandat til at beskytte civilbefolkningen og forhindre fjendtlig indtrængning over grænsen til Tchad," siger Lars Normann Jørgensen, generalsekretær i Amnestys danske afdeling i en pressemeddelse.

Sudan har indtil nu afvist at modtage en FN styrke, men accpteret styrker fra andre afrikanske lande. Men på et møde i Den Afrikanske Union i denne uge blev det besluttet at trække unionens styrker tilbage fra området til efteråret, hvis der ikke kommer nye toner fra Sudan. Den 7.000 mand stærke afrikanske styrke har opereret i området med sudansk velsignelse, men manglende ressourcer har gjort opgaven umulig. Efter mødet udtalte Sydafrikas udenrigsminister, Nkosazana Dlaminini Zuma, at selv hvis unionen ønskede det, vil den ikke have midler til at fortsætte.

"Vores mandat ender den 30. september, med mindre der er en ny udvikling i forhandlingerne mellem FN og Sudan," sagde Zuma til britisk BBC.

Jean-Marie Guehenno, leder af FN's fredsmission, har tidligere tilkendegivet, at FN er parat til at indsætte omkring 17.000 mand senest til januar. Han mener, at der nu er sikret lokal velvilje.

"Vi har ikke fået nogle indvendinger fra Sudans regering, så vi vil arbejde seriøst på sagen," sagde Guehenno.

Så længe mener Amnesty ikke, at det internationale samfund kan vente.

"Tiden er ved at rinde ud for at finde en løsning," lyder det fra organisationen.

Det er kun anden gang i Amnesty Internationals historie, at man anbefaler at indsætte fredsbevarende styrker i en væbnet konflikt. Første gang var i DR Congo.

Rapporten fra Amnesty International findes på: www.amnesty.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu