Læsetid: 1 min.

Anders Andersen er død

Forhenværende økonomiminister Anders Andersen (V) er død, 93 år. Han døde hjemme på fødegården i Benzonslyst ved Grenå
15. april 2006

Forhenværende økonomiminister Anders Andersen (V) er død, 93 år. Han døde hjemme på fødegården i Voldby ved Grenå.

Den tidligere præsident for Landbrugsraadet var groet af den jyske muld, og det mærkede ham.

I sine 30 år på Christiansborg skilte Anders Andersen sig klart ud fra de funktionær- og akademikertyper, der ellers i nyere tid i stigende grad har præget Folketingets miljø.

Anders Andersen blev født i 1912 på slægtsgården Benzonslyst, som han selv overtog i 1954 efter at have været selvstændig landmand siden 1941.

De jyske landboforeninger valgte ham i 1959 til formand, og året efter blev han formand for De Samvirkende Danske Landboforeninger og præsident for Landbrugsraadet.

Samtidig havde Anders Andersen indledt en politiske karriere, der startede i Venstres Ungdom (VU), som ved valget i 1953 sendte ham til København og Folketinget.

Da Poul Hartling i 1973 dannede regering, tog han til gengæld Anders Andersen ind som finansminister.

Han måtte da frasige sig alle sine poster i landbrugsorganisationerne.

Poul Hartlings regering varede kun et års tid, men i SV-regeringen 1978-79 befandt Anders Andersen sig atter på regeringsbænkene, nu som økonomi- og skatteminister. Og da den konservative Poul Schlüter dannede sin fireparti-regering i 1982, var han på ny at finde på økonomiministerens taburet.Ved folketingsvalget i 1984 genopstillede Anders Andersen ikke.

Men han blev siddende som økonomiminister, indtil Poul Schlüter ved det næste valg, i september 1987, omdannede regeringen. Da trak Anders Andersen sig tilbage til privatlivet og bondens tilværelse på Benzonslyst, fødegården. Cirklen var sluttet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her