Læsetid: 7 min.

Vi er dem, de andre ikke vil lege med

Storbritannien og Indien koger i en diskussion om racisme i reality showet Big Brother. Mens seertallene boomer og producerne griner hele vejen til banken, går bølgerne højt: Er Jade Goody en racistisk mobber, når hun verbalt overfuser sin meddeltager, Bollywoodstjernen Shilpa Shetty - eller er vi vidner til en klassekonflikt, hvor de fattige uuddannedes sprogbrug holdes skjult i medierne af en politisk korrekt, veluddannet og velpolstret middelklasse?
26. januar 2007

En introduktion til et dansk publikum er nødvendig, hvis det skal fatte den seneste ophidsede samfundsdebat om racisme, diskrimination og tv på de britiske øer, hvor den medieskabte virkelighed lader den tilsvarende danske stå noget blodfattig i skyggen.

Altså: hovedpersonerne i dette drama udgøres af to kvinder, 25-årige Jade Goody og Shilpa Shetty på 31. Den 25-årige Goody voksede op i et nedslidt kvarter i Bermondsey, London med sin - i øvrigt lesbiske - mor og en far, som stak af hjemmefra, da lille Jade var to år gammel. Senere tilbragte den jamaicanske far fire år bag tremmer for røveri - og døde af en overdosis heroin i 2005. Skolegang var det småt med; til gengæld kunne Jade rulle en joint som femårig og blev sin mors faste hjælper, da denne mistede førligheden i sin venstre arm og synet på det ene øje efter et uheld på motorcykel. Barndommen stod med andre ord ikke på varm kakao og hjemmebagte scones hver eftermiddag, men snarere chips, mikrobølgeovn og absolut ingen åndelig føde. Ikke desto mindre havde den 22-årige Jade Goody faktisk et arbejde som tandplejeassistent, da hun i 2002 blev udvalgt til det første Big Brother show på tv i Storbritannien. Fra den første dag tiltrak den overvægtige pige seernes udelte interesse, da hun drak sig eftertrykkeligt fuld for åben skærm og spurgte en af sine meddeltagere om, hvad en asparges var. Sådan en havde hun aldrig set før. Bedre blev det sådan set ikke i løbet af udsendelserne, hvor flere af hendes sætninger opnåede en øjeblikkelig berømmelse i pressen og på nettet. Eksempler: "Rio Janeiro, det' en person, ikk'?" - "East Angular - er det i udlandet - Iran eller sådan noget" (regionen hedder East Anglia og ligger i England, red.).

Turbo-karriere

Det skortede ikke på hån i medierne, men hun endte som nummer fire i konkurrencen og blev en overraskende kendis med fast plads i flere tv-shows og egen agent. Jade, der tabte sig betragteligt efter tv-debuten, skabte sit eget brand, og det gik over stok og sten med markedsføringen som celebrity. To børn er det blevet til med en anden reality tv-stjerne, Jeff Brazier, og deres vilde liv som par foregik stort set dagligt i sladderpressen, indtil de skildtes i 2005. Men uanset problemerne i privatlivet - eller muligvis tværtom netop grundet dette - kørte Jade Goodys karriere derudad på den store klinge. Igennem de seneste par år har hun optrådt på stort set alle reality-show på britisk tv og har haft sine egne shows - What Jade Did Next, Jade's Salon og Jade's PA. Hun har udgivet fitness- og sådan taber du dig-dvd'er, åbnet en skønhedssalon i Hertford, udgivet sin selvbiografi og tjent millioner af pund. I julen 2006 blev hendes egen parfume lanceret - med enorm succes. Alt gik strålende - indtil hun igen entrerede Big Brother-huset sammen med flere andre C-liste-berømtheder for nogle uger siden.

$SUBT_ON$Prinsessen fra Bollywood

Her mødte hun bl.a. en af Indiens mest elskede filmstjerner, den 31-årige Bollywwod-diva Shilpa Shetty. Shetty kommer fra en stabil familie af den sydindiske middelklasse. Hun taler syv sprog, har gået på fine indiske skoler, var kaptajn for sit universitets baseball-team og har ifølge den officielle biografi det sorte bælte i karate. Lige siden sin debut som fotomodel, da hun var 16, har den billedsmukke Shetty stort set levet i det indiske og internationale limelight. Hendes første filmrolle fik hun som 18-årig, og siden har hun optrådt i et hav af film, reklamer og tv-udsendelser samt ikke at forglemme et antal respektable velgørende funktioner, bl.a. som ambassadør for kampen mod hiv og aids. Hun tilhører det absolutte jetset i Bombay, hvor hun residerer, og da hun sagde ja til at medvirke i Celebrity Big Brother 2007 show - honorar 4,2 millioner kroner - var det hendes håb, udtalte hun, at "enhver inder, som ser mig her, vil føle sig ekstremt stolt." Hun udtalte også, at hendes forventninger til oplevelsen var "nul. Jeg håber bare, jeg kan bevare min selvrespekt og værdighed".

$SUBT_ON$Fuck hjem til slummen

Det var ikke nu så nemt, da der hurtigt opstod irritation over Shetty, som sødt gik til hånde i huset og bl.a. forsøgte at lære sine medbeboere at meditere. En klike af flere kvinder - anført af Goody - rottede sig sammen mod den skønne indiske filmstjerne. Ud over almindelige skældsord af ucharmerende art - fra 'fisse' til 'hund' - lød det, at Shetty sikkert gerne ville være hvid, at hun muligvis ikke havde rene hænder, når hun lavede mad - "hvor er det nu, de spiser med hænderne, er det Indien eller Kina, og hvem ved, hvor de hænder har været sidst?" - at hun skulle "fucke hjem til slummen, hvor hun kommer fra", og at hun ikke talte ordentligt engelsk... Shetty var på grådens rand flere gange. Goody havde også problemer med efternavnet Shetty og kaldte i stedet Bollywood-stjernen for "Shilpa Poppadom" (en poppadom er en indisk brødpandekage) eller "Shilpa Fuckawala". Og så videre. Det skulle hun ikke have gjort.

$SUBT_ON$Mediernes blodhævn

Det britiske publikum gik totalt amok i raseri, og medierne har i de sidste par uger svælget i foragt mod "racisten Goody," der da også som forventet blev stemt ud af programmet med 82 procent af seernes stemmer sidste fredag. Over 50.000 seere har klaget til den offentlige myndighed OFCOM, som regulerer britisk tv, plus 27.000 direkte til Channel Four, der sender programmet. Oveni medieblodbadet er hele programmet blevet fordømt i det britiske parlament og taget op på en officiel rundrejse i netop Indien af Storbritanniens finansminister Gordon Brown, der dybt beklagede alt, der var sket, som "ikke dækkende for det nære og gode forhold mellem Storbritannien og Indien."

Goody selv blev noget paf, da hun kom ud af Big Brother-huset og fandt ud af PR-katastrofen. Hun trak alt tilbage, sagde, at hun fandt sine egne udtalelser "afskyelige", og at hun "bestemt ikke" var racist. Hun siges nu at gå i selvmordstanker og har sagt, hun vil donere hele sin fortjeneste ved sin medvirken til godgørende formål. Men det kan være for sent.

Hendes parfume, Shh, er trukket tilbage fra Indien og forventes ikke at sælge mere i Storbritannien, og de to største sponsorer af reality-programmet har trukket sig. Det vil nok blive småt med invitationerne til tv-shows fremover. For som boulevardavisen The Sun skrev på vanlig umisforståelig vis, har Goody vist sig at være "en afskyvækkende, svinsk ignorant, en racistisk bølle fortæret af misundelse- hendes tidligere image (som vellidt, red.) har været en omhyggeligt konstrueret løgn".

$SUBT_ON$Klassekamp 2007...?

Men hvad er den hysterisk fjendtlige reaktion egentlig et udtryk for? For at racisme nu som før er uacceptabelt i det multikulturelle og tolerante Storbritannien eller er der også andet og mere på spil?

Det sidste mente lederskribenten på avisen The Independent, som i denne uge skrev, at "konfrontationen mellem low-life frøken Goody og den forkælede indiske smukke megastar var komplet forudsigelig." For selv om det var befriende at se den britiske opinion vende sig mod racisme, handlede fjendtlighederne vendt mod Shetty "ikke udelukkende om race", hed det:

"Som en yderst kultiveret og velhavende ung kvinde eksemplificerede hun alt det, de andre beboere ikke var. Der var et klasse-element på spil samtidig med en uvidenhed om andre lande og kulturer, som anbringer vore skoler i skammekrogen," mente lederskribenten, der konkluderede, at "sandheden er, at Jade og hendes medsammensvorne har afsløret et snæversyn, nogle fordomme og en racistisk sprogbrug, som er blevet bandlyst fra den offentlige diskurs, og som muligvis har lullet os ind i en falsk selvtilfredshed om, at racistiske holdninger ikke er så indgroede, som de faktisk fortsat er- Etniske minoriteter er fortsat langt mere udsatte for at blive smidt ud af skolen, ikke at kunne få et arbejde og blive stoppet af politiet. Fordommene eksisterer fortsat i bedste velgående (-) i vitser, hurtige bemærkninger og negative antagelser."

$SUBT_ON$...eller godhed vs. ondskab?

Lederen af Storbritanniens ligestillings- og menneskerettighedskommission, Trevor Philips, så tilsvarende også "en skadelig gammeldags klassekonflikt, uhæmmet mobning, uvidenhed og temmelig ondsindet raceblindhed- fordomme som ofte findes bag en velpudset facade af tolerance."

Familien Shetty talte derimod via sin talsmand om et opgør mellem "det gode og det onde. Hvor det gode altid vinder, som i Bollywoodfilm".

I Jades hjemby, Ongar, lød det undskyldende onsdag fra 24-årige Cheryl Fry, chef for fish'n'chips-restauranten Smith's: "Jade er selv af blandet race og helt sikkert ikke racist. Hun tænker bare ikke, før hun taler." En anden indbygger, værten fra pubben Cock Tavern, Ian Goodman, siger dog omvendt, at Goody "repræsenterer den laveste form for eksistens- jeg vender mig totalt imod ideen om, at bare fordi du er en hvid, arbejderklasse Eastender, så er du også racist."

Klasse eller race eller begge dele? Seertallet boomede til det højeste nogensinde med uhørte 8,8 millioner, der ønskede at se Goody blive smidt ud af huset. Før bataljen var tallet på 3,2 millioner.

Og slutteligt - hvad med Shetty? Er hun slet og ret den forfulgte prinsesse af Bollywood? Det synes de fleste. Men ikke alle.

Lord Bhikhu Parekh, tidligere professor ved universiteterne Harvard og London School of Economics - tidligere formand for den britiske regerings kommission for det multietniske Storbritanniens fremtid - siger:

"Hun blev betalt pænt for at deltage i programmet, og hun har helt sikkert vidst, at de andre muligvis ville sige en ting eller to. Man må tage det sure med det søde og ikke være alt for følsom. Hun har selv meldt sig til programmet... Hun kunne til enhver tid have forladt udsendelsen, hvis hun ikke brød sig om de ting, hun hørte."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her