Læsetid: 2 min.

Ikke den Angie!

Rolling Stones føler sig sårede over, at deres 1973-hit 'Angie' er gjort til slagsang for Tysklands borgerlige kanslerkandidat, Angela Merkel - uden at nogen har spurgt Rullestenene om lov
25. august 2005

BERLIN - Endnu engang er der kommet grus i valgkampsmaskinen for det borgerlige Tysklands store håb og kanslerkandidat, Angela Merkel. Sidst var det hendes CSU-alliancepartner, Edmund Stoiber, der fornærmede den østtyske vælgerbefolkning med en antydning af, at Ossies var andenrangsborgere, der ikke burde stemme, fordi de ikke bidrager til tysk økonomi. Denne gang er der opstået en pinagtig tvist med selveste Rolling Stones om, hvorvidt Angela Merkels parti har ret til at spille rockbandets ørehænger fra 1973 - Angie - for at hylde hende ved politiske masseoptrin.

Plakater og T-shirts påtrykt Angie og Mick Jaggers følelsesfulde stemme, når han intonerer stroferne Angie... you're beautiful har været faste indslag ved så godt som hvert et vælgermøde, hvor CDU-forkvinden har gjort sin entré.

Utilfredse rullesten

Men nu har Rullestenenes agent, LD Communications, protesteret over, at ingen fra Angela Merkels kampagnestab har ulejliget sig med at spørge gruppen om lov til politisk udnyttelse af en sang, der er en kærlighedserklæring til en helt anden kvinde.

"Vi undrer os meget over, at ingen har forespurgt hos os," siger en talskvinde for bandet. "Vi havde højst sandsynligt sagt nej," tilføjer hun.

Merkels kampagnestab insisterer på, at de fortsat vil spille Angie og henviser til, at de har indhentet tilladelse hos rettighedsagenturet GEMA - den tyske pendant til KODA.

"Vi agter at blive ved med at spille sangen," understreger en partitalsmand. Siden har GEMA bekræftet denne påstand, hvorefter Rolling Stones indtil videre har opgivet juridiske tiltag for at holde Angie ude af den tyske valgkamp.

På The Independents spørgsmål, om Angie nu også er så oplagt en slagsang - den rummer også stroferne Ain't it time we said goodbye og All the dreams we held so close/ seemed to all go up in smoke. You can't say we're satisfied - forstummede Angela Merkels talsmand. "Det har jeg ingen kommentarer til," sagde han.

Angela Merkel har længe været regnet for en sikker vinder af Tysklands parlamentsvalg, der finder sted 18. september. Hendes kristelige demokrater har i de fleste meningsmålinger fastholdt en ti procents føring over den regerende kansler, Gerhard Schröders socialdemokrater.

De seneste meningsmålinger tyder dog på, at det tyske valg meget vel kan resultere i en storkoalition, der samler CDU og SPD i én og samme regering. Det scenarie kan blive til virkelighed, hvis det lykkes for det nye venstrefløjsparti, Linkspartei, at opnå de over otte procent af stemmerne, der vil gøre det umuligt for såvel kristdemokrater som socialdemokrater at danne regering alene.

Gerhard Schröder, som med kraftig offentlig afstandtagen fra de amerikanske krigsplaner for Irak i 2002 akkurat reddede en valgsejr hjem, har for nylig søgt at gentage succesen ved at fordømme USA's trusler om militær magtanvendelse over for Iran. Tilmed er Schröders ry som 'fredskansler' blevet styrket af medieforlydender om, at han er nomineret til Nobels fredspris for sin klare modstand mod Irak-krigen. Nobelkomiteen i Norge vil dog hverken be- eller afkræfte en sådan indstilling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her