Læsetid: 3 min.

Angrib Gribben

3. oktober 2000

Angrib gribben

GRIBBEN ER en sjælden gæst i Danmark. Ifølge Den Store Danske Encyklopædi er den karakteristiske ådselæder kun set fem gange her i landet.
Heldigvis. For hvem har lyst til stifte nærmere bekendtskab med den lange, nøgne hals, der gør det muligt for gribben at stikke hovedet langt ind i ådslet gennem et hul i det døde dyrs skind.
Men i går var den her igen. Endda i en særlig lokal variant, som ikke venter på, at offeret dør, men som slår til, allerede mens offeret vakler.
Sådan er stilen i Danske Bank. Ikke alene minder den 49-årige direktør, Peter Straarup, mistænkeligt om en af de ildevarslende figurer i tegneseriestriben Lucky Luke. Banken har efterhånden gjort det til et kendetegn at flå indvolde og muskler ud af det valgte offer. Akkurat som gribben.

DENNE GANG var offeret RealDanmark, der er Danmarks tredjestørste finanskoncern. Sammenslutningen af det gamle Realkredit Danmark og BG Bank så ellers meget levende ud – udadtil. Men det var ren facade. Der har i lang tid stået en ram lugt omkring finanskoncernen.
Især bankdelen var nødlidende. På trods af en kæmpe kundebase fra det hedengangne GiroBank og et stort filialnet fra Bikuben var det aldrig lykkedes at gøre en rigtig god forretning ud af bankdelen. Senest tydeliggjort ved fremlæggelsen af regnskabet for første halvdel af året, hvor overskuddet i RealDanmark faldt med 23 procent, mens det steg voldsomt hos alle konkurrenterne.
RealDanmark var en dødssejler. Og det i sådan et omfang, at ingen rigtig ville røre koncernen. Heller ikke aktiemarkedet. Målt på aktiekursen var RealDanmark kun 16 mia. kr. værd, selv om koncernens egenkapital var opgjort til 25 mia. kr.

MED EN pris på 26 mia. kr. får Danske Bank derfor RealDanmark nærmest uhørt billigt – typisk betaler man 1,7-1,8 gange værdien af egenkapitalen. Straarup & Co. viser dermed deres evne til at hugge til på det helt rigtige tidspunkt. Og det endda uden for alvor at bruge musklerne, så det generer nogen.
For der er selvfølgelig ingen, der rigtig kan have ondt af, at Danske Bank nu redder RealDanmark, akkurat som Danske Bank i 1992 spændte sikkerhedsnettet ud under Baltica Forsikring og fik pensionsselskabet Danica med i købet.
Akkurat som dengang er planen i øvrigt at flå offerets indvolde og muskler fra hinanden. Denne gang ved at beholde det gode varemærke Realkredit Danmark og ved hurtigst muligt at eliminere den skrantende BG Bank.

MED OVERTAGELSEN af RealDanmark bliver Danske Bank den andenstørste bank i Norden, kun overgået af Unibank-alliancen med Merita-Nordbanken. Den nye finanskoncern får over tre millioner privatkunder og en markedsandel i Danmark på 37 procent af alle indlån.
Med størrelsen følger muligheden for en effektiv salgsindsats og en bedre service til kunderne – især på Internettet. Men samtidig følger også en række nye risici for den enkelte kunde.
Den nye fusion er nemlig endnu en alvorlig forhindring for den gennemsigtighed, som forbrugerrepræsentanter i årevis har talt for, når det gælder ting som faktiske låneomkostninger og udgiften til en standardforsikring. En sej kamp som på trods af Forbrugerombudsmandens ihærdige støtte langt fra er lykkedes.
Problemet er ikke blevet mindre efter i går. Med købet af RealDanmark står Danske Banks finansielle stormagasin nu med endnu bedre muligheder for at tilbyde både lønkonto, kassekredit, pensionsopsparing, hus- og bilforsikring, realkreditlån osv. på måder, der med garanti er helt umulige at sammenligne med tilbudene andre steder fra.

DESPERATIONEN hos Forbrugerrådet er på den baggrund forståelig. Der er ikke noget at sige til, at rådet håber på effekten af den nye og skærpede fusionskontrol, der trådte i kraft den 1. oktober.
Men med kendskabet til de blide danske konkurrencemyndigheder er det nok lovligt optimistisk. Derfor kan man kun bede til, at en stor svensk eller tysk bank på et tidspunkt får fingre i enten Jyske Bank eller Sydbank, så Danske Banks dominans kan blive udfordret og konkurrencen skærpet til gavn for forbrugerne.ør

STIG ØRSKOV

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her