Læsetid: 3 min.

Anklage: USA udliciterer tortur

Der er 'stor sandsynlighed' for, at europæiske regeringer vidste besked om, CIA's flyvning af hemmelige fanger via Europa, hævder rapport i Europarådets forsamling. Endnu er der ikke beviser for hemmelige fængsler i Europa
25. januar 2006

BRUXELLES - "De skyndte sig at trække hans fingernegle ud, og han begyndte at tale." Der var hele fængsler "fyldt med mænd uden finger- og tånegle". Blot få af rigtig mange offentlige citater om eksistensen af et netværk af tortur - kunne de europæiske lande virkelig undgå at bemærke det, spurgte Dick Marty i går. Den liberale politiker fra Schweiz er den ansvarlige i Europarådets parlamentariske forsamling for at finde ud af, om der er hold i mistanken om hemmelige flyvninger af fanger til tortur samt hemmelige CIA-fængsler i Europa.

Når det gælder flyvning af CIA-fanger, er der en masse "sammenhængende beviser, der peger på et system af flytning eller 'udlicitering' af tortur," lød konklusionen af gårsdagens midlertidige rapport. Der var dog "endnu ikke" beviser på egentlige fangelejre i Europa. I rapporten, der er en del af en større undersøgelse, så Marty især på, hvor meget europæiske regeringer vidste om fangetransporterne.

Alvorlige anklager

"Det er alvorlige anklager mod europæiske lande," siger Gitte Seeberg, EU-parlamentariker for de Konservative og medlem af Parlamentets udvalg for undersøgelse af CIA-mistankerne. "Det ser ud til, at en række lande, der har skrevet under på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, har medvirket til brud på menneskerettighederne. Det er fuldstændigt uacceptabelt," siger Seeberg.

Den danske regering afviser at kende noget til CIA-fly, som angiveligt har fløjet mistænkte fanger. Det sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen i går under sit ugentlige pressemøde, beretter Ritzau. Da han ikke havde set Dick Martys rapport, ville statsministeren ikke kommentere den, men han fastholdt, at regeringen ikke har kendt til, at CIA-fly har overfløjet Danmark.

En byge af ministersvar på Folketingsspørgsmål fra især Enhedlisten viser ellers, at fly, der mistænkes for at være chartret af CIA, har overfløjet Danmark talrige gange, ligesom et mistænkt fly, der ifølge Politikens oplysninger har særtilladelse til at lande på CIA-basen Camp Peary i USA, har mellemlandet i København sidste forår.

"Fangeflyvninger, der berører Europa, lader til at have omfattet over 100 personer i de senere år. Hundreder af CIA-chartrede fly er gået gennem talrige europæiske lande. Det er højst usandsynligt, at europæiske regeringer eller i det mindste deres efterretningstjenester, ikke var klar over det," skriver Dick Marty i sin rapport og spørger: "Er der et sandt samarbejde mellem europæiske stater og USA, eller spiller førstnævnte en respektabel slags dobbeltspil?"

Hurtig og omfattende

Europarådets parlamentariske forsamling har ikke egentlig juridisk magt. Men det har selve Europarådet - ikke at forveksle med EU-institutionerne - der er den Europæiske Menneskretskonventions vogter. Europarådet har bedt alle sine medlemslande om en undersøgelse. Overfor Folketinget har udenrigsministeren tidligere afvist en egentlig undersøgelse. Til gengæld har både han og trafikministeren givet stribevis af tildels meget detaljerede oplysninger om fly, tidspunkter og flynumre som svar på Folketingsspørgsmål fra Enhedslistens Frank Aaen og Rune Lund.

Rune Lund er utilfreds med, at udenrigsministeren ikke har svaret på spørgsmål om denne undersøgelse. Da han talte i Europarådets parlamentariske forsamling i går på vegne af venstrefløjsgruppen, citerede han udenrigsministeren for at have sagt til ham, at alle Enhedslistens spørgsmål til ministrene jo var en undersøgelse. Danmark skal svare Europarådet inden den 21. februar.

"De europæiske lande har forpligtet sig til at overholde menneskerettighederne. Det gælder også i krigen mod terror. Vi må få bragt orden i eget hus," siger Gitte Seeberg. "Vi er inde og røre ved noget helt fundamentalt i det europæiske samarbejde," siger hun.

Som reaktion på offentliggørelsen af gårsdagens rapport opfordrede EU's justitskommissær, Franco Frattini, regeringerne til at samarbejde med Europarådet "så hurtigt og omfattende" som muligt.

Leder på bagsiden

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu