Læsetid: 3 min.

Ansigt til ansigt

I dag åbner 57. udgave af filmfestivalen i Berlin med 'La vie en rose', en film om den franske sangerinde Edith Piaf. Og om et par dage er der verdenspremiere på hovedkonkurrencens danske islæt, Bille Augusts Mandela-film, 'Goodbye Bafana'
8. februar 2007

373 film på 50 forskellige lærreder, et marked med mere end 700 film, 20.000 deltagende filmfolk fra 120 lande, heraf 4.000 journalister, 180.000 solgte billetter. Det er blot nogle af de nøgletal, der siger lidt om den årlige filmfestival i Berlin, Europas anden- eller tredjestørste efter Cannes og måske Venedig - det er den slags, som festivaldirektører altid skændes om. Men i modsætning til både Cannes og Venedig er Berlinalen i høj grad også en festival for et stort og begejstret publikum, hvilket selvfølgelig hænger sammen med, at den foregår i en folkerig hovedstad.

I dag begynder den 57. udgave af festivalen med verdenspremieren på Oliver Dahans La vie en rose, en film om Edith Piaf, Spurven, med Marion Cotillard i rollen som den petite, franske sangerinde, der i 40'erne og 50'erne besnærede det meste af verden med sin store stemme. Hendes tragiske liv, der ofte reflekteredes i hende sange, er umiddelbart af det stof, som gode film gøres af.

Berlinalen slutter den 17. februar med premieren på endnu en fransk film, produktive François Ozons Angel, instruktørens første engelsksprogede film, der ifølge Ozon selv handler om, "hvad der sker, når man bliver meget berømt og foretrækker at leve i en fantasiverden og ikke vil forholde sig til virkeligheden omkring sig."

Virkelighed og fiktion

Begge film deltager i festivalens hovedkonkurrence, der omfatter ikke færre end 26 film fra kendte og ukendte filmskabere fra hele verden. Blandt andet danske Bille Augusts seneste, internationale produktion, Goodbye Bafana, der handler om den fængslede Nelson Mandelas venskab med en hvid fangevogter, og som sammen med La vie en rose viser konkurrenceprogrammets ambition om at tage udgangspunkt i virkeligheden.

Clint Eastwood deltager med den usædvanlige Letters from Iwo Jima, der akkompagnerer instruktørens Flags of Our Fathers og viser slaget om den japanske klippeø Iwo Jima under Anden Verdenskrig fra japanernes side. Steven Soderbergh forsøger sig med en klassisk spændingsfilm i Den tredje mand-traditionen med The Good German, der foregår i Berlin lige efter Anden Verdenskrig. Og Robert De Niro fortæller i The Good Shepherd historien om, hvordan CIA opstod i kølvandet på krigen og amerikanernes voksende angst for russerne.

En række film fra Asien, Mellemøsten og Sydamerika bruger også enkelte mennesker og personlige historier til at beskrive, hvordan verden har forandret sig, og hvilke konsekvenser det får for både individ og samfund.

Politiske film

Panorama, Forum og Generation - den tidligere Kinderfilmfest - hedder de tre vigtigste af de øvrige, såkaldte sektioner, som supplerer hovedkonkurrencen i Berlin, og som traditionen tro når længere ud i de cinematiske verdenshjørner.

"Det bemærkelsesværdige er, at 14 film i årets program handler om puberteten og det at vokse op," siger Wieland Speck, der er leder af Panorama.

"Det er måske overraskende, men giver også mening. Når man ser på processen med at finde en identitet, kan man og observere og beskrive tilstanden af det samfund, det unge menneske leder efter sin plads i."

Christoph Terhechte, der er leder af Forum, erkender, at hans sektion har et politisk sigte og siger, at "jeg er stadig overbevist om, at film stadig kan bidrage med at gøre det, der forekommer fremmed, mere velkendt. Film kan nedbryde fordomme og lade os mødes ansigt til ansigt i stedet for automatisk bare at afvise hinanden. Det betyder ikke, at film automatisk gør noget for at modsvare ulighed. Det er der, hvor film bliver politiske, og på det område har tingene ændret sig enormt gennem de 37 år, Forum har eksisteret. Hvert år kommer der en ny definition af, hvad man kan skildre i politisk film, og på den måde bliver filmene politiske."

www.berlinale.de

Information er på plads i Berlin fra i dag og vil dække festivalen tæt gennem de næste 10 dage - både i den trykte udgave og på bloggen, luftskiben.information.dk/forsidesensationen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu