Læsetid: 5 min.

Antiklimaks i Athen

Champions League-finalen illustrerede, hvorfor hverken Liverpool eller Milan er i nærheden af at vinde deres nationale mesterskaber
26. maj 2007

Da Liverpool vandt Champions League-finalen i 2005 med spillere som Djimi Traoré og Milan Baros på banen, blev de kaldt for det ringeste mandskab, der nogensinde havde vundet turneringen. Den betegnelse kan nu overdrages til det hold fra AC Milan, der onsdag aften slog netop Liverpool på det olympiske stadion i Athen. På intet tidspunkt i løbet af denne sæson har Milan vist fodboldspil på et niveau, der har overbevist om, at de kan betragtes som de rette vindere af kontinentets fineste klubturnering. I Serie A har de spillet en skidt sæson, der anbringer dem på fjerdepladsen, sandsynligvis mere end 30 point efter vinderne fra Inter, og præstationerne i Champions League har ikke været mere imponerende. I ottendedels-finalen blev de tvunget ud i forlænget spilletid af en flok ordinære skotter fra Celtic; i kvartfinalen ekspederede de det svageste Bayern München-hold i mands minde ud, og man skal faktisk helt frem til semifinale-opgørene mod Manchester United for at finde periodevist flot fodboldspil af milaneserne. Deres første halvlege på både Old Trafford og San Siro var imponerende, om end det er værd at notere sig, at de mødte et United-hold, der havde slidt sig selv op i en hjemlig dyst med Chelsea om mesterskabet, og som stillede med en reservespækket forsvarskæde, der klovnede rundt og forærede Milan fire af de fem mål, som holdet scorede i de to kampe.

Alt i alt mødte Milan frem til slutkampen i Athen som et hold, der på typisk italiensk vis havde fedtet sig gennem turneringen og kun glimtvist demonstreret fodboldspil af høj klasse. Alligevel var det forstemmende at overvære, hvor fuldstændig kvalitetsløst de spillede i finalen. Intet hang sammen for dem. Forsvarsspillet var præget af helt uforståelige placeringsvanskeligheder, der blev tilsat en stribe tekniske fejl; Gattuso og Ambrosini satte sig slet ikke igennem på midtbanen, og fremme i angrebet blev holdets bedste boldspiller, Kaká, markeret ud af kampen, hvilket betød at forsyningslinien til den enlige frontløber, Inzaghi, brød sammen. Et skarpere hold end Liverpool havde blæst disse italienere ud af Athens olympiske stadion.

Og det er netop pointen: Et skarpere hold end Liverpool- For milanesernes lave niveau påviste netop, at de dystede mod et mandskab, der ikke var i stand til at omsætte et massivt spilovertag til mål, og dermed udviklede finalen sig til en illustration af de omstændigheder, som finalen blev udkæmpet i: Af to storklubber, der har problemer med at følge med deres hjemlige konkurrenter, og som befinder sig i en omstillingsfase, der enten vil genetablere dem som troværdige titelaspiranter eller føre dem endnu længere bort fra det nationale mesterskab, som de mere end noget andet tragter efter.

Mangler lige det sidste

For Liverpool må kampen have mindet meget om holdets Premier League-opgør med Manchester United tidligere på foråret. Også i denne kamp havde Liverpool det totale spilovertag. Og også denne kamp endte med nederlag. I det hele taget har Liverpools spil i indeværende sæson demonstreret, at holdets træner, Rafael Benitez, har sammensat et mandskab af hårdtarbejdende håndværkere, der kan følge en nøje fastlagt gameplan, men som lige mangler det sidste- Ja, det sidste hvad? Nogle siger en angriber, der scorer mindst 20 mål i ligaen hver sæson. Andre nævner behovet for en god højrekant eller en kreativ spiller på midtbanen. Det er svært at definere præcist, hvad Liverpool savner. Men faktum er, at de røde fra Merseyside ikke besidder den kreative flair, som er påkrævet for at omsætte spillemæssigt overtag til mål - både mod de middelgode hold i Premier League og i kampe mod hold som Manchester United og Milan - og udfordringen for den spanske manager i den kommende sæson bliver at indkøbe lige netop de spillere, der kan transformere Liverpool fra et Top 4-hold i Premier League til engelske mestre. Benitez var selv inde på dette forhold i sine første udtalelser efter finalenederlaget, hvor han sagde, at hans nuværende mandskab med den netop erobrede tredjeplads i Premier League havde præsteret til grænserne af sin ydeevne, og tilføjede:

"Hvis vi vil nærme os Chelsea og Manchester United, skal vi springe fremad med to skridt ad gangen. Mine nuværende spillere kan ikke løfte holdet højere, det er tydeligt at se. Jeg håber, at jeg får den nødvendige financielle støtte (til nye indkøb af spillere, red.)"

Alderssammensætning et problem

Ordene indikerer, at Liverpools manager vil bruge sommeren på samme måde som efter holdets sidste Champions League-finale, nemlig med at foretage en større udskiftning i truppen. Veteranangriberen Robbie Fowler og reservemålmand Jerzy Dudek har allerede fået at vide, at de ryger ud til sommer, og de vil formentlig blive fulgt af navne som Craig Bellamy, Sami Hyypia, Mark González og Harry Kewell, ligesom de to spillere på udlån, Djibril Cissé og Anthony Le Tallec, også vil blive solgt. Som erstatning har Benitez allerede indkøbt angriberen Andriy Voronin i Bayer Leverkusen samt de to unge sydamerikanere Lucas Leiva og Sebastián Leto, men de mest betydningsfulde indkøb er formentlig stadig i vente. Ifølge de engelske medier har Liverpool-træneren nemlig fået lovning af klubbens nye ejere, Tom Hicks og George Gillett Jr., på 50 millioner pund (omkring 600 millioner danske kroner) til investeringer i truppen. For de penge kan må få fodboldspillere af ganske høj kvalitet, og det må formodes, at den spanske manager i sommerens transfervindue vil shoppe i den allerdyreste ende af markedet, altså der hvor Barcelonas Samuel Eto'o, West Hams Carlos Tevez og Daniel Alves fra Sevilla befinder sig.

Også Milans træner Ancelotti må - til trods for Champions League-sejren - tumle med tanken om at foretage en større udskiftning i truppen; og hvis han ikke gør det frivilligt, så bliver han nok tvunget til det af klubbens ejer, Silvio Berlusconi, der tidligere på foråret udtalte, at han af sin personlige formue er parat til at skrive en check til Barcelona på det beløb, som klubben kræver for Ronaldinho. (Hvilket formodes at ligge på den anden side af en halv milliard kroner.)

Især er det tydeligt, at Milan har et problem med alderssammensætningen på holdet. Der er simpelthen for mange gamle spillere i truppen. I finalen mod Liverpool var 25-årige Kaká den yngste aktør på det italienske mandskab, der i høj grad blev båret igennem af folk som Maldini, Nesta, Oddo, Inzaghi og Seedorf, der er oppe i trediverne, og klubben skal til sommer indlede et generationsskifte. Ellers vil triumfen i Athen blive erindret som svanesangen for et hold, der glemte at forny sig i tide.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her