Læsetid: 2 min.

Arabere bruger JP-sag indenrigspolitisk

Uroen om Jyllands-Postens 12 profettegninger forværres time for time. Men sagen handler mere om politik end religion, mener eksperter
30. januar 2006

Det seneste døgn i Mellemøsten har været præget af massive protestaktioner mod Danmark på grund af Jyllands-Postens 12 tegninger af profeten Muhammed.

I aftes så man tv-billeder af vrede folk fra den palæstinensiske organisation Fatah, der brændte Dannebrog af, og samtidig breder boykotten af danske varer sig i hele mellemøstregionen.

Men Muhammed-konflikten handler i virkeligheden mere om politik end religion, mener mellemøstforsker på Syddansk Universitet Lars Erslev Andersen:

"Når Saudi-Arabien boykotter danske varer, så handler det i virkeligheden mere om, at de fra officiel side bliver nødt til at imødekomme de religiøse grupper i samfundet. Muhammed-sagen har derfor mere med Saudi-Arabiens indenrigspolitik at gøre," siger Lars Erslev Andersen.

At Muhammed-sagen i højere grad handler om politik end religion, ser man andre steder i regionen, påpeger han. I de palæstinensiske selvstyreområder brændte folk fra Fatah-bevægelsen Dannebrog af i gaderne. "Fatah får manifesteret sig politisk i det palæstinensiske samfund, når de brænder det danske flag af. Det handler om, at markere sig inden for et område, hvor Hamas normalt har den religiøse førertrøje på. Når man manifestere sig med afbrænding af flag, så er det en politisk manifestation og ikke en religiøs," siger Lars Erslev Andersen.

Uoverskuelig hurtigt

Sagen fik i går Libyen til lukke sin ambassade i Danmark og i Jordan kaldte udenrigsminister Abdul Ilah Khatib Danmarks ambassadør til samtale. I Yemen, Bahrain, og Syrien fordømte politikerne på det kraftigste 'æreskrænkelsen' mod profeten.

Samtidig meddelte den muslimske verdens to største organisationer, at de vil kræve en FN-resolution bakket op af sanktioner mod Danmark.

"Jeg tror, at denne her sag bliver brugt politisk. Den bliver udnyttet til at få opbakning fra befolkningerne, og derfor er det vigtigt at få lagt låg på. Den er eskaleret meget hurtigere, end jeg havde regnet med," siger Erslev Andersen.

Jakob Skovgaard-Petersen fra Det Danske Institut i Kairo mener, at sagen er blevet et 'must' for arabiske politikere.

"Det er ingen tvivl om, at der er politikere, der er ret sikre på, at Jyllands-Postens tegninger er noget, der forarger bredt i befolkningen. Det handler måske i virkeligheden mere om, at de hopper med på en vogn, fordi de ikke vil stå alene tilbage uden at have været ude med kritik," siger Jakob Skovgaard-Petersen og pointerer, at sagen har sit eget lille kredsløb.

"Det er ikke landene, der driver denne her sag, men det er måske snarere sagen, der driver dem."

Set fra hans stol i Kairo virker sagen uoverskuelig på nuværende tidspunkt.

"Lige nu virker det ret alvorligt, fordi det breder sig så hurtigt. Jeg har ikke nogen analyse her og nu. Det er uoverskueligt."

Læs også side 6-7 og 8

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu