Læsetid: 2 min.

Arabisk minister i Olmert-regeringen

Arbejderpartiets Ghaleb Majadleh ventes at blive Israels første muslimsk-arabiske minister. Internt i Arbejderpartiet møder udnævnelsen modstand
12. januar 2007

Israel er på vej til at få sin første muslimsk-arabiske minister nogensinde. Forsvars-minister Amir Peretz meddelte onsdag, at han har bedt Ghaleb Majadleh påtage sig jobbet som minister for videnskab, kultur og sport, og at den israelsk-arabiske politiker har accepteret posten i premierminister Ehud Olmerts koalitionsregering.

"Dette er en historisk udvikling, og det vil utvivlsomt føre til en forbedring af forholdet mellem forskellige befolkningsgrupper i Israel," sagde Peretz.

Posten som minister for videnskab, kultur og sport har Arbejderpartiet ret til at besætte ifølge samarbejdsaftalen med Olmert, der står i spidsen for Kadima-partiet. Men den har stået tom i godt et par måneder, dvs. siden Ofir Pines-Paz besluttede at træde tilbage i protest mod, at Olmert optog den stærkt højreorienterede Avigdor Lieberman i koalitionen.

Kamp om lederskabet

Politikere fra Israels arabiske mindretal, der udgør knap en femtedel af befolkningen, har tidligere siddet med ved regeringsbordet. Druseren Salah Tarif har været minister uden portefølje, og muslimen Nawaf Massalha var for år tilbage viceudenrigsminister.

Et tidligere israelsk-arabisk Knesset-medlem beskriver Ghaleb Majadleh som "en god partisoldat". Den nu 53-årige politiker, som også driver privat forretning, har i årevis tegnet Arbejderpartiet i hjembyen Baqa el Garbiyeh i det nordlige Israel. Herfra blev han valgt ind i hovedbestyrelsen for fagbevægelsen Histadrut, mens Amir Peretz var organisationens generalsekretær. Efter at Ghaleb Majadleh blev valgt til Knesset i 2004, har han og Peretz bevaret det nære forhold til hinanden.

På den baggrund har ministerudnævnelsen allerede ført til megen kritik i Arbejderpartiet. Som følge af sin håndtering af sommerens krig i Libanon står Amir Peretz svagt som partileder og er i alvorlig fare for at miste lederskabet ved formandsvalget i maj. Kritikere beskylder Peretz for at bruge Ghaleb Majadleh til at stive sin position af over for Ehud Barak, der er Peretz værste konkurrent. Barak var ministerpræsident i oktober 2000, da 12 israelsk-arabiske demonstranter mistede livet under sammenstød med myndighederne, og som følge af den begivenhed har Barak fortsat et meget anstrengt forhold til Israels arabiske befolkning.

"Den beskidte handel mellem Peretz og Majadleh sætter nye standarder for kynisme og fornærmelser mod israelske vælgeres intelligens," lyder kommentaren fra Pines-Paz, der også er kandidat til formandsposten i Arbejderpartiet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu