Læsetid: 5 min.

Arabiske kommentatorer: Intet alternativ til undskyldning

31. januar 2006

»Vi er meget stolte af den boykot mod Danmark, som breder sig med lynets hast. Det, den danske avis har gjort, er afskyeligt, hensynsløst og racistisk! Bedste hilsner Amira.«
Sådan lyder en af de mange mails, som i øjeblikket strømmer ind fra Mellemøsten.
Fra Teheran til Tanger slutter den arabiske verden sig til protesten mod Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.
Stemningen er temmelig entydig, både blandt almindelige forbrugere og blandt opinionsdannerne.
Jyllands-Posten må komme med en uforbeholden undskyldning. Og vil avisen ikke det, må den danske regering gør det på avisens vegne. Sådan lyder kravet fra en række fremtrædende kommentatorer i den arabiske verden, som Information har talt med.

Ikke noget alternativ
»Det her handler ikke om ytringsfrihed. Hvis I ønsker, at vore kulturer skal eksistere fredeligt side om side, så duer det ikke, at I fornærmer os på den her måde,« siger den indflydelsesrige egyptiske kommentator Fahmy Huweideh, hvis klummer bringes i adskillige store arabiske medier, heriblandt det egyptiske dagblad Al-Ahram, på tv-stationens Al-Arabiya og Mellemøstens mest indflydelsesrige engelsksprogede avis Arab News.
»Ytringsfrihed er udmærket, så længe det hander om jer selv, men den bør ikke misbruges til at nedgøre andre. Muhammed-tegningerne er et udtryk for, at Jyllands-Posten ikke respekterer os muslimer.«
Fahmy Huweideh er ikke i tvivl om, hvad der skal til for at standse boykot-bølgen mod Danmark.
»Det er ikke noget alternativ. Jyllands-Posten må komme med en uforbeholden undskyldning, og hvis den ikke vil det, må den danske regering gøre det. Hvis avisen undskylder, så kan jeg forsvare det. Det vil være et udtryk for respekt,« siger Fahmy Huweideh. »Men hvordan den brede befolkning vil se på det, ved jeg ikke«, siger han. »Det er jer, der har skabt et problem i forhold til den arabiske verden, så det er jer, der må undskylde, hvis I ønsker at genoprette det gode forhold«, siger han.
Fahmy Huweideh har læst både den danske statsministerens nytårstale og den beklagelse, som Jyllands-Posten udsendte i weekenden, men afviser begge: »Jeg har læst erklæringerne, og der står ikke undskyld nogen steder,« siger han.

Danske varer er haram
Med ganske få undtagelser kommer det samme budskab kommer fra stort set alle andre kommentatorer i arabiske medier.
I Saudi-Arabien har den relativt liberale avis al-Watan afvist at brigne Arlas store annonce, der i sidste uge forsøgte at berolige de saudiske forbrugere ved at gengive de forsonende hovedpunkter i statsministerens nytårastale.
Avisens direktør Luai Mutabbakani er stærk tilhænger af boykotten mod Danmark.
»Jeg må indrømme, at jeg har sagt til mine børn, at de skal tjekke, om de ting, de køber i butikkerne, er fra Danmark. Jeg har sagt til dem, at danske varer er haram, forbudte,« siger han. »Hvad kan vi ellers gøre for at protestere. Vi kan ikke opsige vores abonnement på Jyllands-Posten og heller ikke trække vores annoncer tilbage. Det eneste, vi kan gøre, er at protestere med vores pengepung. Vi kan vælge mellem dansk ost eller ost fra Sydafrika, og så vælger vi den sydafrikanske. Det er en meget civiliseret form for protest, vi er ikke ude på at genere den danske befolkning«, siger Luai Mutabbakani.
Også han afviser, at det er et spørgsmål om at knægte ytringsfriheden.
»Vi går også ind for ytringsfrihed – faktisk så meget, at vi ofte bliver kritiseret for det her i landet – men der er områder, hvor man ikke skal bevæge sig ind. Religion er et af dem,« siger han.
Også Luai Mutabbakani mener, at en undskyldning er den eneste vej ud af krisen mellem Danmark og den arabiske verden. Men han mener ikke, timingen er den rigtige.
»Ingen kan ændre begivenhedernes gang lige nu bare ved at sige undskyld. Det er ikke det rette tidspunkt at komme med en undskyldning nu. Man skal ikke møde bølgen, når den er på sit højeste. Det kan en surfer måske gøre, men det duer ikke, når det handler om politik. Bølgen må først toppe. Og derefter kan man så begynde at gyde olie på vandene,« siger han.
Luai Mutabbakani understreger, at hvis en undskyldning skal have effekt, må der være »tale om en umisforståelig fortrydelse fra avisens side og en tilbagetrækning af tegningerne«.
Han peger desuden på, at der formentlig skal mange initiativer til, før budskabet når ud til den menige forbruger.
»Flertallet læser ikke aviser. Skal man kommunikere med de arabiske befolkninger tager det længere tid, og der skal mere end en officiel undskyldning til,« siger han.
Ekspert i politisk islam Diaa Rashwan fra Al-Ahram Center for Political and Strategic Studies i Cairo vurderer, at en undskyldning ikke kan stå alene,

Leger med ilden
»Den danske regering bør undskylde. Det kan måske dæmpe den igangværende konflikt, men det er ikke nok. Den danske regering må sørge for, at det ikke sker igen, f.eks. gennem lovgigning. Jeres blasfemi-lov er tilsyneladende ikke stærk nok, som den ser ud i dag,« siger han med henvisning til de danske domstoles afvisning af sagen.
Diaa Rashwan advarer ligesom de andre kommentatorer om risikoen for, at Muhammed-sagen kan inspirere militante islamister til voldelige aktioner mod Danmark eller danske interesser i udlandet.
»Denne sag er eksploderet, fordi den kommer oven i den ektremt anspændte atmosfære, som er opstået i kølvandet på 11. september og den såkaldte krig mod terror. Vi føler os som ofre oven på krigen mod Afghanistan, krigen i Irak og de titusindvis af muslimer, som er blevet dræbt siden Osama bin Ladens angreb på USA,« siger han.
»Desværre tror jeg, at den amerikanske professor Samuel Huntingstons spådom om civilisationernes sammenstød er ved at gå i opfyldelse. Det kan forhåbentlig stadig forhindres, men atmosfæren mellem vores to kulturer er temmelig krigerisk. Jeg tror, det her er bare begyndelsen. I danskere har jo også dræbt folk i Irak og Afghanistan, I er der jo for at slå folk ihjel! I er ikke på skovtur, vel? I kan forvente hvad som helst!«, siger Diaa Rashwan.
Fahmy Huweideh er enig.
»Jeg håber ikke, at der er nogen, der griber til vold på grund af de danske Muhammed-tegninger. Men tegningerne skræmmer folk, og det er umuligt at kontrollere, hvordan folk reagerer. Der er mange, der opfatter tegningerne som en form for terror mod den muslimske verden, en form for fanatisme. Religion er en meget vigtig faktor her i Mellemøsten. Når man rører religionen, leger man med ilden,« siger han.
Fahmy Huweideh mener, at Danmark skal prise sig lykkelig for, at folks vrede foreløbig er kanaliseret i retning af en fredelig boykot.
»Vi prøver at reagere civiliseret og protestere med politiske og økonomiske midler. I skal være glade for boykotten, for hvis folk føler, at deres vrede har fundet udtryk, kan den måske forhindre, at tingene udvikler sig i en voldelig retning,« siger han.

Tidligere artikel kan læses på:
http://tema.information.dk/muhammed

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her