Læsetid: 2 min.

Blev Arafat giftmyrdet?

Ifølge sygejournalerne kan der være tale om et attentat, men der er fortsat mange løse ender i forbindelse med den palæstinensiske leder Yasser Arafats død
20. september 2005

TEL AVIV - Årsagen til den palæstinensiske selvstyreleder, Yasser Arafats død i Paris for 10 måneder siden er fortsat et mysterium, men ihærdige undersøgelser bringer os fortsat nye detaljer af et uhyre kompliceret billede, som måske aldrig bliver fuldendt. Seneste skridt, der kan være det hidtil mest afgørende gennembrud, er foretaget af to israelske journalister. Sammen med amerikanske og israelske eksperter samt Arafats egen livlæge Ashraf el Kurdi peger de på giftmord som en meget sandsynlig dødsårsag.

Hvis dette er tilfældet, er det nok også logisk at gætte på israelerne som gerningsmænd, mener mange iagttagere.

Mashaal-metoden

"Under Arafats lange indespærring i sit hovedkvarter i Ramallah talte Ariel Sharon (Israels ministerpræsident, red.) flere gange om at få ham fjernet," siger den israelske analytiker Joseph Alpher til Information.

"Vi ved også, at militæret overvejede muligheder for at få ham bort fra Ramallah, enten ved at lade ham rejse på egen hånd eller ved at sende soldater ind for at pågribe ham, men rådgivere frarådede dette med henvisning til, at det kunne blive meget blodigt og rejse international kritik."

Med udgangspunkt i de to israelske journalisters undersøgelser finder Alpher teorien om giftattentat sandsynlig, og han trækker en linje til et tidligere israelsk forsøg på at dræbe Hamas-lederen Khaled Mashaal med gift i Amman.

"Det kan godt ligne Mashaal-metoden," siger han.

Avanceret gift

Det er almindeligt kendt, at Yasser Arafat havde flere forskellige lidelser gennem de sidste 10 år af sit liv. Disse blev i første omgang, sammen med virkningerne af mere end to års indespærring i Ramallah og en infektion, betragtet som dødsårsag.

Men hertil kom teorien om at han havde lidt af aids, hvilket de nu fremkomne oplysninger fra journalerne så godt som afviser. Derfor forekommer den tredje mulighed - gift - sandsynlig, hvilket de to journalister, Avi Isacharoff og Amos Harel, argumenterer for i en ny bog, som israelsk presse har ladet avislæsere få en smagsprøve på.

Her kan man læse, at Arafats store helbredsmæssige nedtur, der førte til dødsfaldet den 11. november, begyndte umiddelbart efter en middag den 12. oktober. Forholdene i Ramallah gjorde effektiv kontrol vanskelig, så han kan have spist mad indeholdende en avanceret gift, som kun vanskeligt lader sig spore.

"Lægerne i Paris kiggede efter toxiner," citerer bogen den israelske ekspert, professor Gil Lugassi. "Men det skete mere end to uger efter middagen, og det er muligt, at hvis der var gift i maden, ville kroppen hurtigt have optaget den med store skadevirkninger, hvorpå den blev ekskreteret. Med andre ord forsvandt den. Herudover kiggede de toxologiske laboratorier i Paris efter kendte gifte og ville således ikke have fundet noget, man ikke var bekendt med."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her