Læsetid: 6 min.

'Vi har et arbejde, der skal gøres'

Hvis ikke vi kan enes om samme forpligtende mål, så lad os gå i gang med hundredevis af projekter, der fører samme sted hen, sagde USA's forhenværende præsident på klimamødet i Montreal
13. december 2005

USA's forhenværende præsident, Bill Clinton, fyldte salen og begejstrede de mange tusinde deltagere i FN's klimamøde, da han dukkede op i Montreal i fredags. I sin tid som præsident måtte Clinton opgive forsøget på at få USA med i Kyoto-aftalen. I dag er han mere end nogensinde tilhænger af at skabe en ny verden uden overforbrug af kulstof, en verden der ikke gambler med Jordens klima.

"Jeg er lige kommet hjem fra en uges rejse," sagde Clinton.

"Mens jeg sådan strejfede rundt i verden, læste jeg, at videnskabsmænd nu har boret endnu dybere ned i isen i Antarktis. De har målt på iskernerne, at koncentrationen af drivhusgasserne i dag er den højeste i 650.000 år. Tænk på, at den sidste istid først sluttede for 50.000 år siden. Det gjorde det muligt for mennesker at forlade Østafrika og drage ud i verden og etablere civilisationer på alle kontinenter."

"Det var mens jeg var i Kiev. Så fløj jeg til Sri Lanka. I den tidlige sommervarme læste jeg, at 95 procent af gletscherne i Himalaya trækker sig tilbage. Det fører til tredobling af mudderskred og andre ulykker, fordi bjergsøerne løber over."

"Så fløj jeg tilbage mod nord og læste, at havstrømmene i Nordatlanten bliver forstyrret, fordi der flyder mere ferskvand og smeltevand ud i havet. Det blokerer de normale temperatursvingninger og skaber hårdere vintre."

"Det var bare tre artikler på seks dage... I de sidste 10 år er forsikringsselskabernes erstatninger på grund af ekstremt vejr blevet tredoblet. Og jeg ved jo godt, at den globale opvarmning bliver meget større i de kommende 50 år, end den har været i de sidste ti. Manhattan bliver mindre som følge af den stigende vandstand. Det er muligvis godt for ejendomsvurderingen af de bygninger, der bliver tilbage. For alle andre er det en virkelig dårlig ting. Landbruget tager skade, der kommer sult-flygtninge i hele verden. Intense ødelæggelser."

..."År for år får vi flere beviser på, at hvis vi gjorde en seriøs og disciplineret indsats for at anvende de eksisterende teknologier til at fremme ren energi og energibesparelser i stor skala, kunne vi mere end opfylde Kyoto-målsætningerne. Det ville ikke svække, men tværtimod styrke, vores økonomi." (bragende bifald)

$SUBT_ON$Danskerne er ikke flove

... "Der er mange tegn, der giver håb. 190 borgmestre for store amerikanske byer har besluttet at deres by vil leve op til målsætningerne fra Kyoto. Hvis en borgmester kan gøre det, hvorfor skulle et land så ikke kunne. Et land kan forpligte sig abstrakt. En borgmester er nødt til at tænke over, hvad han eller hun vil gøre. Man laver en liste, og så går man i gang."

"Så snart man bevæger sig fra det abstrakte til det konkrete, vil opbakningen vokse. Jeg tror ikke, Danmark er flov over, at de laver 20 procent af deres elektricitet med vindmøller. Jeg tror ikke, Filippinerne skammer sig over, at de får 27 procent af deres elektricitet fra geotermisk energi. Jeg tror, tyskerne er stolte at deres 16.000 MW vindkraft. Japan og Tyskland har overhalet USA, når det gælder elektricitet fra solceller. Jeg vil tro, at den million mennesker, der har solceller som ikke er forbundet med centrale kraftværker, er stolte af det."

"Derfor siger jeg: Hvis der findes en vej til at bringe verdens lande sammen, så er det måske at behandle problemet på samme måde som man ville gøre, hvis man er borgmester i en storby: Se her, det har jeg tænkt mig, vi skal gøre. Og hvis man tæller det hele sammen, vil det skabe samme resultat, som vi forsøger at nå med aftaler."

"Det er ikke kun borgmestrene i USA, der gør det. Vi har 11 stater, der har lovet at skære deres udslip ned med en tredjedel. Andre stater har lovet at nedskære udslippet fra kraftværkerne. Et kolossalt antal private virksomheder er gået ind i det. General Electric's formand har sagt, at de teknologier der kan afværge klimaforandringerne står i centrum for hans selskabs overskuds-strategi i de kommende ti år."

Nu begynder han igen

"Selv har jeg for nylig fået 380 solceller sat op. De begrænser drivhusudslippet med 34 procent. Det vil tage mig halvandet år at betale dem med det, jeg sparer i omkostninger. Resten af tiden vil jeg få en mindre elregning og reducere belastningen af klimaet for mine børn og børnebørn."

"Der er mange, der ser lettere faderligt på mig, når jeg fortæller den slags. Nå, nu begynder han igen, siger de. Han har sagt det i 30 år, men alle og enhver ved jo, at sol og vind aldrig kan blive lige så store som olie og kul og atomkraft."

"Det passer ikke. Det er med solenergi ligesom med fladskærme og mobiler. Jo mere man bruger, jo billigere bliver det. Vindkraft vokser med 30 procent om året. Solceller plejer også at vokse med 30 procent. Men sidste år steg de med 57 procent. Hver gang produktionen fordobles, falder prisen 20 procent."

"Det er en ny verden, vi skal forsøge at skabe. Jo flere konkrete eksempler på succes, jo bedre. Hele energiøkonomien er velorganiseret og godt finansieret. Den har gode politiske forbindelser. Den nye verden består stadigvæk mest af iværksættere med for lidt kapital, og markedet er ikke så godt organiseret."

"Men vi bevæger os i den rigtige retning. Jeg kunne ikke få mit forslag om 25 procents skattelettelse for vedvarende energi igennem Kongressen, men i år har den vedtaget støtte til solenergi og vindenergi. Olieselskabet BP vil ud af oliealderen og Shell investerer i vindmøller. Jeg synes, at alle olielandene skulle tage en del af overskuddet fra en oliepris på 65 dollar og bruge pengene til at blive energilande i stedet for kun at være olielande. Hvorfor skulle de ikke kunne finansiere udviklingen af solenergi og vindenergi. Det er det mindste de kunne gøre. Det kunne skabe arbejde og begrænse fattigdommen og skabe udvikling."

En klog leder

"I mit Global Initiative kom det største bidrag fra det store forsikringsselskab Swiss Re. De har givet 300 millioner dollar til ren energi i Europa i de kommende få år. Hvorfor? Fordi de går neden om og hjem, hvis den globale opvarmning bliver ved med at påføre dem stadig større udgifter. De kan ikke blive ved med at forsikre og genforsikre uforudsigelige og bestandigt voksende skader som skyldes ekstremt vejr. Og lederen af Swiss Re er en vis og tænksom mand."

"Så mit bud er at få endnu flere selskaber, storbyer, stater, kommuner og foreninger og bevægelser til at engagere sig. Vi skal ikke opgive markedsmekanismerne, de bliver ufatteligt vigtige. De kan flytte store beløb og sætte store projekter i værk. Men hvis vi ikke kan blive enige om mål, så må vi gøre det samme som vi ville gøre, hvis vi alle var borgmestre: Sætte gang i 100 projekter. Det vil give de samme resultater, det vil styrke markedet og skabe arbejdspladser, det vil give os nye muligheder og hvis alle virksomhederne tager det til sig, kan de udvide deres aktiviteter og tjene flere penge."

..."Hvem kan være imod det? Det vil skabe millioner af arbejdspladser, både i den udviklede verden og udviklingslandene. Det kan give vores børnebørn de samme muligheder som os. Vi har en tung pligt, fordi vi ved, hvad der sker, hvis vi fortsætter. Vi har et sæt af meget troværdige forudsigelser. Og vi ved, at vi har et alternativ, der vil gøre os alle rigere. Så lad os prøve at gå frem i fællesskab."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu