Læsetid: 2 min.

Arbejdskolonne: Halt!

14. maj 2005

Det særlige system med kolonnearbejdere, hvor især polske arbejdere knokler løs på tyske virksomheder til lavere løn og under ringere forhold end deres tyske kolleger, er måske så småt på retur.

Den tyske regering har således netop besluttet at udvide beskyttelsen mod løn-dumping udefra, den såkaldte Entsendegesetz. Fremover kan der således fastsættes mindstelønninger for hver branche, hvis mindst en af arbejdsmarkedets parter kræver det. Hidtil har det kun været en mulighed for byggebranchen.

Beslutningen kan få stor betydning for bevarelsen af danske arbejdspladser i slagterisektoren, vurderer Jens Peter Bostrup, næstformand i Nærings- og Nydelsmiddelarbejderforbundet.

Franz-Josef Möllenberg, formand for fagforbundet Nahrung-Genuss-Gaststätten (NGG), der organiserer bl.a. de tyske slagteriarbejdere, karakteriserer i en pressemeddelelse regeringens beslutning som "et skridt i den rigtige retning".

Dansk kritik af kolonner
NGG er dog langt fra tilfredse. De mener tværtimod, at behovet for en lovpligtig mindsteløn bliver stadig tydeligere, ikke mindst fordi de borgerlige tyske partier allerede har bebudet, at de vil stemme nej til regeringens forslag, når det kommer op i Forbundsrådet i slutningen af maj. Samtidig har arbejdsgiverorganisationen inden for hotel- og restaurationsområdet på forhånd afvist en mindsteløn.

Kolonne-systemet har vakt debat i Tyskland og også mødt international kritik bl.a. fra den danske beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), der for nylig på et møde i Vejle sagde:

"Det med at putte nogle polakker i busser og installere dem med nogle firmaer kan ingen have interesse i."

"Det er ikke fair vilkår,"lød ministerens kritik, der nok mere havde brod vendt mod den tyske regering end mod den danske svinekødsgigant Danish Crown (DC), der selv beskæftiger hundredevis af polske kolonnearbejdere på to virksomheder i Tyskland.

Hos DC hilser Jens Christiansen, direktør for svinekødsdivisionen, det tyske regeringsinitiativ velkomment, om end behersket:

"Mere ordnede forhold i Tyskland vil selvfølgelig gavne vores konkurrencedygtighed herhjemme," siger Jens Christiansen, der dog også er forbeholden:

"Det har været diskuteret længe, om Entsendegesetz skulle udvides. Nu må vi se, hvordan det konkret vil udmønte sig inden for vores område, hvor der for øvrigt slet ikke findes nogen overenskomstmæssig mindsteløn."

Redder dansk arbejde
De danske slageriarbejdere hilser initiativet velkomment, forklarer Jens Peter Bostrup:

"Det kan redde danske arbejdspladser, der ellers ville blive udflyttet til Tyskland på grund af deres lave lønomkostninger, selv om det er sørgeligt, at det skal være nødvendigt med en statsbestemt mindsteløn," siger han.

"Det hænger sammen med, at vores tyske søsterforbund NGG højst organiserer en tiendedel af slagteriarbejderne. Derfor har forbundet kun overenskomst med ganske få tyske slagterier," siger NNF-næstformanden. For ham "ville det bedste være, hvis de tyske slagteriarbejdere fik samme høje organisationsprocent og dermed styrke som deres danske kolleger."

Reaktionen i Polen har været skuffelse. "Loven rammer polske lønmodtagere," hedder det i en stor artikel i den polske avis Gazeta Wyborcza. Mens den tyske erhvervsminister Wolfgang Clement siger, at det "handler om fair lønsatser og ikke om at begrænse udenlandske virksomheder på det tyske marked," er polakkerne skuffede.

"Disse begrænsninger svarer ikke til konkurrence-princippet i EU, som var en af årsagerne for udvidelsen," siger Maciej Duszczyk fra kontoret for Europæisk Integration til Gazeta Wyborcza.

bri@informastion.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu