Læsetid: 3 min.

Arkimedes og TV-avisen

Et hoved nedsænket i en busk taber lige så store dele af sit synsfelt som busken fylder, og det kan vi alt sammen takke Arkimedes for
14. december 2006

Man skal høre meget, før ørerne falder af. Og det gør man da heldigvis også - man hører rigtig, rigtig meget! Man behøver faktisk ikke gøre andet end at tænde for DR1's TV-Avis før ens ører begynder at dingle faretruende. Hvis man derimod skulle gå rundt med en hemmelig drøm om at få ørerne frosset af, så er det måske på sin plads at gøre opmærksom på, at tiden er ved at rinde ud.

Men tilbage til TV-Avisen, hvor Arkimedes' lov pludseligt er kommet rigtigt i vælten. Efter alle disse år. Her kunne man nemlig denne tirsdag åbenbare, at drivhuseffekten i virkeligheden - takket være Arkimedes - vil vise sig at blive et hit, en vinder, altså helt enkelt en vaskeægte succeshistorie.

Anledningen var de nye forskningsresultater fra det Nationale Center for Atmosfærisk Forskning i Colorado, som ved hjælp af udregninger foretaget af avancerede computermodeller viser, at indlandsisen om 40 år ikke vil være andet end et koldt minde, hvis vi fortsætter med at udspy drivhusgasser i samme gavmilde og rigelige mængder som hidtil. Den arkimedisk glædelige nyhed var så, at indlandsisens totale bortsmelten ikke vil medføre, at kære gamle Danmark forsvinder under vandmasserne, fordi som det blev forkyndt: "Et legeme nedsænket i vand, taber lige så meget i vægt som den fortrængte væskemængde vejer. Altså, man tager et glas vand og putter isterninger i. Når isterningerne er smeltet, er vandstanden i glasset ikke steget en milimeter. Og det er præcis det samme, der sker, når Nordpolens is smelter".

En isterning i et glas vand, det er, hvad det er, al den dommedagssnak om klimaforandringer. Nemlig. Gud velsigne Arkimedes! Og denne historie blev smukt og grænsende til det festlige illustreret med vandglas og isterninger, så man kom helt i stemning - det var ganske enkelt formidling af nyheder på et meget højt plan.

Drivhuseffekt længe leve!

Og nu kommer endelig vi til det helt afgørende i denne solstrålehistorie, hvis jeg må være så fri. Og ifølge TV-Avisen vil skibstrafikken om 40 år - om drivhuseffekten vil - kunne bevæge sig gennem Nordøstpassagen ligeså frit som Noahs Ark i sin tid bevægede sig på syndfloden. Uden at støde ind i noget som helst, end ikke den mindste lille isterning. "Det giver os nye muligheder," for så vil fragtskibe meget hurtigere og billigere kunne transportere ting og sager rundt på kloden, og det er da storartet.

Den frie bevægelighed er og bliver det moderne menneskes væsentligste kilde til frihed, og hvorfor får vi dog ikke også lige jævnet Alperne og Himalaya med jorden med det samme, nu vi er i gang med at udrydde forhindringer for vores uhæmmede færden. Måske skulle vi simpelthen bare vende tilbage til den tid, hvor jorden var flad som en pandekage. Det må da være den optimale løsning. Og så skidt med at der ryger et par dyrearter - f.eks. isbjørne - i farten, skidt med at vi skal høre om oversvømmelser på grund af heftig regn, efter alt at dømme forårsaget af menneskeforskyldte klimaforandringer hvert andet øjeblik. Der er ingen grund til at hidse sig op og gå i panik, det skal TV-Avisen, som vores allesammens stabiliserende faktor i hverdagen, nok sørge for.

Après nous, le déluge? Mais non! Kun én ting folkens: Hvis der skal is i cocktailen, så er det om at slå til nu!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her