Læsetid: 3 min.

Arnold til kamp for klimaet

Arnold Schwarzenegger har søsat en ambitiøs plan imod drivhusgasserne. 'Det er tid til handling,' tordner den kontro-versielle guvernør med slet skjult adresse til Washington
15. april 2006

Det er en rolle, som de færreste vel havde set ham besætte. På magasinet The Rolling Stones seneste liste over de 25 ledende 'krigere og helte' i kampen for miljøet optræder Arnold Schwarzenegger. Californiens guvernør, glødende republikaner og nu også bannerfører for en resolut indsats imod de globale klimaforandringer.

"Vi kender de videnskablige undersøgelser. Vi ser trusslen. Og vi ved, at det er tid til handling," sagde Schwarzenegger sidste år. I sidste uge fulgte han op med en handlingsplan.

På bare fire år vil delstaten Californien skære udledning af drivhusgasser ned til samme niveau som i 2000, inden 2020 til niveauet i 1999 og i 2050 skal udledningen været reduceret med yderligere 80 procent. Målene er bindende. Schwarzenegger har sat sin underskrift. Og nu har han bedt nogle af verdens førende klimaforskere om at vise vejen.

"Vi er overbevist om, at vi kan beskytte miljøet og gøre Californien til et bedre sted. Uden at skade økonomien," udtale han efter udspillet.

"Det er en overordentlig ambitiøs plan," siger klimaekspert og chefrådgiver i Europakommissionen, Jørgen Henningsen:

"USA's udledning af drivhusgasser vil stige med 30 procent de næste 20 år. Det er meget prisværdigt, at Californien nu kommer med en konkret plan til, hvordan man kan bremse den udvikling," siger Henningsen, der dog er "skeptisk over for, om målene er realistiske eller blot valgflæsk."

Californien er på tolvtepladsen blandt verdens største udledere af drivhusgasser og overgår således de fleste lande. Derfor vil guvernøren køre staten i stilling i den globale klimaindsats helt på linje med nationalstater.

"Vi er en stor gorilla," siger James Boyd, leder af Californiens energikommission til amerikanske medier:

"Vi kan enten trampe alting ned, eller spille bolden over på den anden banehalvdel."

Stikpille til Bush

Schwarzenegger er en af Republikanernes tunge drenge, som Bush-regeringen dårligt kan ignorere. Indtil nu har USA valgt at stå uden for Kyoto-aftalen om begrænsning af udledning af drivhusgasser, så udmeldingen fra Californien står i skarp kontrast til den nationale linje.

"Der er voksende kritik af centralregeringens svage indsats, også fra industrien. Når en stat som Californien nu vælger at gå i spidsen på klimaområdet, kan det næppe siddes helt overhørigt i Washington," konkluderer Jørgen Henningsen.

Californien er USA's rigeste delstat og verdens femte største økonomi, så når guvernøren siger, at tingene skal ændres, er der muskelkraft bag ordene.

"Californien har magt til at ændre ting på egen hånd. Med en økonomi på størrelse med Frankrigs, kan de nok få General Motors til at udvikle en bil alene til det californiske marked," siger Jørgen Henningsen.

Over 70 procent af statens CO2-udslip stammer fra trafikken, så det ventes, at en stor del af indsatsen vil handle om at udvikle og stimulere salget af energieffektive biler og nye brændstofformer.

Glamour til miljøet

Klimaforsker Steve Schneider fra Standford Universit mener, at Californiens indflydelse handler om mere end penge.

"Med hjælp fra Hollywood og Arnold er Californien en af de mest karismatiske politiske aktører på jorden. Statens entré på den klimapoliske scene kan derfor få stor betydning," siger Schneider til netsiden Planet Ark.

Schneider afviser, at der blot er tale om et pr-stunt.

"Jeg vil blive meget overrasket, hvis Schwarzenegger ikke følger op med handling," siger han og tilføjer: "Men om det vil leve op til retorikken, vil tiden vise."

Schwarzeneggers miljøeksperter mødes i denne uge for at drøfte konkrete tiltag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her