Læsetid: 6 min.

Arnolds fantastiske come-back som generøs demokrat

Efter en turbulent regeringstid på tre år, hvor hans popularitet har været ned på 40 pct., sejler republikaneren Arnold Schwarzenegger ubesværet til genvalg i én af USA's mest demokratisk sindede stater
6. november 2006

MONTERREY, Californien - For anden gang i tre år har Arnold Schwarzenegger skiftet politisk ham. Da han var kandidat til Californiens guvernørpost i 2003, førte han sig frem som republikaner med moderate synspunkter. Efter sin sejr indledte han en konservativ finanspolitik og gik til angreb på fagforbundenes indflydelse i den offentlige sektor.

Kovendingen blev ikke vel modtaget. For et år siden var Schwarzeneggers popularitet lige så lav som partifællen George W. Bushs - nemlig under 40 pct. Men til forskel fra USA's præsident har Californiens guvernør valgt at skifte kurs.

Mod strømmen

Nu er Schwarzenegger sprunget ud i en ny forklædning som generøs og progressiv demokrat. Den tidligere bodybuilder og Hollywood-skuespiller er på genvalg, og de fleste af statens vælgere er tilsyneladende villige til at tage den berømte østrigske immigrant på ordet. Bare han leverer den lovede vare.

Schwarzenegger svømmer imod den herskende politiske strøm i USA. Hans republikanske partifæller i Washington står til en ordentlig omgang klø i kongresvalget på tirsdag, mens meningsmålinger her i Californien forudser at guvernøren vil tilføje sin demokratiske udfordrer, delstatens finansminister Phil Angelides, et sviende nederlag med 49 pct. mod 33 pct.

I ugerne op til midtvejsvalget på tirsdag - hvor der ud over kongresvalgene skal vælges guvernører i 36 delstater - har Schwarzenegger rejst op og ned i Californien med et nyt budskab om konstruktivt samarbejde på tværs af partiskel og en attraktiv pakke infrastrukturprojekter til en samlet pris på 37 mia. dollar.

Torsdag landede guvernøren her i Monterrey amt med dets smukt kuperede kystlandskab og små idylliske havne, hvor John Steinbeck i 1930'erne skrev populære bøger som Øst for Paradis og Vredens Druer. Schwarzenegger vil tale om sin strategiske vækstplan for Californien, verdens femtestørste økonomi.

Velvalgt mødested

Umiddelbart virker stedet sært. Mødet foregår på en parkeringsplads, hvor motorvejene 101 og 156 krydser hinanden. Kun et halv hundrede nysgerrige vælgere og en snes politifolk er dukket op. Medierne er placeret forrest, vælgerne på afstand. Larmen fra biler og lastvogne overdøver flere gange Schwarzeneggers stemme.

Pressekretær Sabrina Demayo Lockhart får hurtigt ryddet misforståelsen af vejen. "Det er ikke et valgmøde. Vi holder pressemøde, og det handler om guvernørens tværpartiske forslag om at investere 20 mia. dollar i reparation og udvidelse af vejnettet, også den kollektive trafik," forklarer hun.

Derfor det grimme baggrundsbillede af motorvejene midt i idylliske Monterrey.

Det stereotype billede af Schwarzenegger - The Terminator - som en macho-politiker med über-ego og gadedrengemanérer er øjensynligt på vej ud. Arnold har iklædt sig en ny personlig karaktér - måske den ægte? Han virker som indbegrebet af andægtighed, beskedenhed og oprigtighed.

De demokratiske lovgivere i hovedstaden Sacramento bliver ikke kaldt girlie-men. I Schwarzeneggers nye politiske leksikon taler han med respekt om sine "demokratiske venner", mens det republikanske mindretal i Californiens lovgivende forsamling slet ikke bliver nævnt.

På valgmøder optræder lokalpolitikere normalt som heppekor for en berømt kandidat. Men her i Monterrey får guvernøren en tam introduktion af en amtspolitiker og efter en kort tale, går han over til selv at præsentere de næste talere. Da én af dem afviser at tage ordet, kan den alvorlige Schwarzenegger alligevel ikke dy sig for at affyre en vittige bemærkning.

"Du plejer da ikke at være mikrofonsky," siger han henvendt til manden, som prompte svarer: "Arnold - I love you!"

Et slag for spinaten

Et spørgsmål fra pressen afføder en selvironisk kommentar. Det nylige fund af coli-bakterier i californisk spinat har skadet eksporten. "Jeg har lige været i Japan og Kina og var så stolt over at se californiske landsbrugsvarer i supermarkederne," fortæller guvernøren med et kæmpe tandpastasmil. "Hvis det går så dårligt for spinateksporten, har jeg intet imod at lave en tv-reklame for vores spinat og indskærpe hvor sund den er."

Det ville godt nok være morsomt at se bodybuilderen tygge spinat på kinesisk tv.

Det slående ved seancen er imidlertid Arnolds politiske pragmatisme. I samråd med det demokratiske flertal i Californiens parlament har den republikanske guvernør fremlagt fem forslag, der sædvanen tro skal til folkeafstemning på tirsdag. Siden 1970'erne har vælgerne i staten taget stilling til hundredevis af forslag i en type direkte demokrati, som mange er blevet trætte af.

Guvernøren og demokraterne vil gennem salg af statsobligationer (altså nul skattestigning) investere 20 mia. dollar i transportsektoren, 10 mia. dollar i uddannelsesvæsenet, fire mia. dollar til afstivning af statens digeværk og tre mia. til bygning af billige boliger for mishandlede kvinder, ældre og lavindkomstfamilier. Infrastrukturprojektet vil skabe 750.000 nye arbejdspladser.

Fængsler og sygesikring

I en besynderlig version af det repræsentative demokrati vil de imidlertid først høre vælgernes mening. Det er nu ikke en anstødssten, når man betænker, at Californiens trafikproblemer er uhyrlige, og at skoler og universiteter råder over for få ressourcer. Meningsmålinger viser ikke overraskende solid opbakning til forslagene.

Så her står guvernør Schwarzenegger, kigger ind kameraerne fra lokale tv-stationer og bebuder, at highway 156, viadukten over Salinas Road og vejen til Prunedale lufthavn vil blive udbedret for millioner af dollar. Bare vælgerne i Monterrey amt siger ja til forslag 1A til 1E på stemmesedlen. Noget for noget. Det er valgflæsk, så det batter.

Guvernøren bebuder endvidere, at der skal bygges flere fængsler. "Vores faciliteter kan kun rumme 100.000 indsatte, men vi har 172.000," forklarer han.

Det følger han imidlertid op med et forslag om at resocialisere kriminelle. "65 pct. af fangerne vender efter endt fængselsstraf tilbage til den kriminelle profession. Det er uacceptabelt. Vi må investere i give dem en uddannelse og et job," forklarer Arnold og lyder næsten som en snusfornuftig europæisk socialdemokrat.

Det er også uacceptabelt, forkynder han, at 7,5 mio. californiere ikke er dækket af en sygesikring. Det skal der også gøres noget ved.

Efter pressekonferencen står en venlig midaldrende sort mand og ser glad ud. Bobby Peoples arbejder for statens fængselsvæsen. "Jeg er helt enig med Arnold. Han er modnet siden sidste år. Han prioriterer rigtigt," siger Peoples og tilføjer, at han er demokrat og vil stemme på guvernøren.

Paul Cohen er formand for den lokale afdeling af tømrernes fagforbund. Han har kun ros til overs for Schwarzenegger. "Vi er virkelig imponeret over det stykke politiske håndværk, guvernøren har begået. Ingen af hans forgængere har evnet at samle en tværpartisk koalition og få et så proaktivt infrastrukturprojekt lagt frem til vælgerne. Det tager vi hatten af for," bedyrer Cohen.

Men støtter fagbevægelsen i Californien ikke den demokratiske guvernørkandidat? Jo, siger tømrerformanden, men det vil han ikke diskutere. "Vi bider mærke i, at et forbedret vejsystem er godt for vores medlemmer. De må køre lange afstande fra opgave til opgave."

Et politisk kunsstykke er det. For et år siden hadede fagforeningerne i Californien Schwarzenegger som pesten, selv brandmændenes fagforening. Han havde fået arrangeret en særlig folkeafstemning med forslag om at stække fagbevægelsen indflydelse på den politiske beslutningsproces. I USA opkræver fagforbund et gebyr fra medlemmerne til at støtte kandidater til politisk embede. Det ville Schwarzenegger have forbudt. Selskaber ville derimod få lov til at fortsætte deres finansiering af kandidater og partier, herunder guvernøren himself.

Evnede at sige undskyld

Forslaget led nederlag. Det var en ædruelig oplevelse for den selvsikre Schwarzenegger, der havde troet, at han kunne gå på vandet. Men i Californien er der langt flere demokratiske end republikanske vælgere. En republikansk guvernør kan ikke føre partipolitik af den rene slags.

I januar bad Schwarzenegger i sin årlige tv-tale om "statens tilstand" de californiske vælgere om forladelse.

"Jeg har begået nogle fejltrin. Budskabet I sendte til mig er, at I ikke vil have flere af den slags afstemninger. Folket vil have mig til at samarbejde med demokraterne i den lovgivende forsamling."

"Schwarzenegger er en interessant politiker, anderledes end politikere i Washington, der har svært ved at bede om undskyld. Det respekterer folk. De er villige til at give ham en chance," siger tømrerformand Paul Cohen.

Den nye samarbejdsånd mellem guvernøren og demokraterne har ført til resultater. Minimumslønnen skal hæves fra 6,75 dollar til 8 dollar i timen. En ny lov giver delstatens agentur for overvågning af luftkvalitet myndighed til at lægge et låg på industriens, bilers og husstandes udslip af drivhusgasser, således at man i 2020 når ned på niveauet fra 1990 - en reduktion på 25 pct. Staten har også opprioteret alternative energikilder som sol og vind.

Hertil kommer initiativet til at skyde 37 mia. dollar ind i den offentlige transportsektor og i uddannelsesvæsenet. Alt i alt en attraktiv pakke for guvernøren at gå til genvalg på.

"Hans miljø- og klimapolitik er langt bedre end andre republikanske guvernørers," siger Robert Caughlan, rådgiver for demokratiske kandidater i San Francisco. "I 2006 har Arnold været mere succesrig, end hans demokratiske forgænger Gray Davis var i hele sin regeringstid."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her