Læsetid: 4 min.

Asiens kontravægt til USA styrkes

En gruppering af asiatiske lande, anført af Kina og Rusland, udbyggede denne uge et samarbejde, der kan mindske amerikansk indflydelse
17. juni 2006

BEIJING - Det er godt at have venner. Af den slags, der er klar til at beskytte en, når andre fremsætter trusler.

Samarbejdsorganisationen Shanghai Cooperation Organisation (SCO), der denne uge samledes i Kina, har været med til at danne den slags stærke venskaber. Kina og Rusland sørger for diplomatisk og økonomisk dække for de - af Vesten ofte udskældte - mindre medlemslande. Til gengæld er de med til at udvide de to stormagters indflydelsessfære.

Organisationen er ved at udvikle sig til en stærk gruppering af lande, hvis interesser i stadig større grad står i modsætning til vestens. Både politisk og strategisk.

Medlemslandene, der har fokuseret på energi og sikkerhedssamarbejde, markerede denne uge i Shanghai SCO's femårsjubilæum med at forpligtige sig til et endnu tættere samarbejde. Et samarbejde, der kan resultere i devalueret amerikansk evne til at påføre pres og påvirke udviklingen i medlemslandene.

Udover Kina og Rusland består SCO af Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan. Siden 2004 er Indien, Pakistan, Mongoliet og Iran kommet ind i organisationens kredsløb med status som observatører.

Og hvis der er en ting landene er enige om, så er det, at de helst vil være amerikansk indblanding i deres affærer foruden.

Verbale angreb på USA

I sin tale ved topmødet sagde Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, at landene skal danne "en stærk, indflydelsesrig institution", der vil have evnen til at "afværge truslerne fra dominerende magter og deres aggressive indblanding i globale affærer."

Ruslands præsident, Vladimir Putin, sammenlignede den amerikanske hærs tilstedeværelse i Centralasien med en "elefant i et glashus".

Islam Karimov, lederen af Usbekistan, der har været stærkt udskældt for brud på menneskerettigheder, anklagede vesten for at rubricere "lande i (Centralasien) som demokratiske eller ikke-demokratiske, alt efter om de støtter deres egne langsigtede interesser."

Værten, Kinas præsident Hu Jintao, talte mere filosofisk om oprettelsen af en "ny silkevej", der spænder over konfuciansk, islamisk, slavisk og hinduistisk kultur, som vil give kraft til at modstå udefrakommende pres.

Sikring af indflydelse

Etableringen af SCO var Kinas - og Ruslands - forsøg på at sikre sig indflydelse i sin centralasiatiske baghave. Og en modvægt til stigende amerikansk tilstedeværelse, i form af militærbaser, i de tidligere sovjetrepublikker efter den 11. september.

Gruppen afholdte i marts fælles militære øvelser i Kirgisistan. Næste år vil de finde sted i Rusland.

Deltagerne i Shanghai forsøgte dog at overbevise om, at organisationens formål ikke er at skabe barrierer. I en fælles erklæring hed det, at SCO er alliancefri, åben og "ikke rettet mod nogen tredje part".

Putin afslog, at SCO er ved at udvikle sig til en rival for NATO: "Det er ikke en militær blok, den er åben for alle. Der er bekymring over, at Rusland og Kina er ved at sammenslutte sine styrker. Men denne organisation er åben. Der er intet fordækt ved den."

Energisamarbejde

Men i USA er der et stigende antal stemmer, der udtrykker bekymring over, at organisationen virker mere og mere anti-vestlig. Og for Washington, der er nervøs for landets energisikkerhed, forværres den følelse af SCO's seneste fokus på energisamarbejde.

SCO, der består af nogle af verdens største eksportører og importører af energi, signalerede i Shanghai, at organisationen nu skal spille en central rolle indenfor verdens energipolitik.

Putin opfordrede til dannelsen af "en SCO-energiklub".

Og landene med observatørstatus står klar til at samarbejde.

Indien har tidligere kæmpet mod Kina om adgang til energikilder. Nu har landet besluttet sig for at indgå i et partnerskab med sin nordlige nabo om at byde 2,7 mia. dollar for rettighederne til at udvikle oliefelter i Kasakhstan.

Samtidig tilbød Pakistan at blive en "energikorridor" mellem producenter og konsumenter. Det åbner muligheden for en olierørsledning mellem Iran og Kina via Pakistan.

Støtte til Iran

Mest fokus var der i Shanghai dog på Irans Ahmadinejad, der er presset fra amerikansk og europæisk side grundet sit omstridte atomkraft-program. For at bejle allierede til at være med til at bygge en diplomatisk mur, der kan modstå presset, tilbød præsidenten større adgang til landets energiressourcer for Kina og de andre medlemslande.

Han lagde ikke skjul på, at Irans olie bør være stor motivation for specielt Beijing til at støtte Teheran.

Kina får allerede omkring 13 procent af sin importerede olie fra Iran. Og udsigten til mere er lokkende for det energihungrende land.

Kina og Rusland, begge medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, har hidtil modsat sig Washingtons ønske om sanktioner mod Teheran. Og samtalerne mellem Iran, Kina og Rusland denne uge understregede blot kløften mellem Sikkerhedsrådets medlemmer, om hvordan Iran skal tackles.

Efter samtaler med Ahmadinejad i Shanghai kunne Putin dog meddele, at "vores iranske partnere er klar til samtaler" om udviklingen af atomprogrammet.

Men med sin støtte til Teheran har Beijing og Moskva allerede været med til at erodere Washingtons forhandlingsposition. Hvad skulle man gøre uden gode venner?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu