Læsetid: 1 min.

Asmussen in action

En flot redigeret dvd dokumenterer jazzviolinisten Svend Asmussens musikalske karriere i lyd og billeder og giver i tilgift en fornemmelse af udviklingen i musik, medier og underholdningsindustri i det 20. århundrede
29. maj 2006

"Man, you play your ass off!"

"From now on my name is only 'Mussen"!

Det rappe replikskifte faldt i 1963 mellem Duke Ellingtons trommeslager, Sam Woodyard, og selvfølgelig violinisten Svend Asmussen. Sidstnævnte er helt enkelt en af hovedskikkelserne i udviklingen af dansk jazz-, showbizz- og populærmusik i det 20. århundrede, og nu er en flot dvd ude med og om Svend Asmussen og hans festlige karriere, redigeret af Ole Mathiessen og Anders H. Lund fra DR.

De tre timers spilletid rummer bl.a. et fyldigt interview med Asmussen, identisk med den fine dokumentar, produceret af Per Møller Hansen og Henrik Wols-gaard-Iversen, som DR2 sendte i forbindelse med en Temalørdag om Asmussen i 2003. Her fortæller hovedpersonen levende og vittigt om sit karriereforløb, spækket med anekdoter og fine pointer. Men dvd'en indeholder også næsten to timer med en lang række tv-, film- og koncertklip med Asmussen in action bl.a. med SA Kvartet i 1938 (fra filmen "En lille tilfældighed"), SA Kvintet i 1956 (fra ABC Revyen), SA med Swe-Danes i 1961, SA Kvintet i 1965 (med Habakuk som vært i DR-tv), SA med Benny Goodman i 1981, med NHØP og Kenny Drew i 1985 og med Toots Thielemans i 1992.

Sidste år udkom Asmussens boblende erindringsbog, June Nights, og dvd'en kan ses som en slags interaktivt supplement til denne, hvor man altså bogstavelig talt får syn (og lyd) for sagn. På dvd'en findes også en bio-grafi, et fotogalleri og en udvalgt diskografi. Alt i alt får man et indblik ikke bare i Asmussens overlegne musikalitet, sprælsk-elegante persona og vidtfavnende virke, men også en fornemmelse af den historiske udvikling, som musik, medier og underholdningsindustri er undergået i løbet af Svend Asmussens karriere. Et liv i musik er således et fornemt dokument ikke bare over Asmussens karriere, men også over en populærmusikalsk epoke i dansk og international musik.

Svend Asmussen: Et liv i musik, dvd, Universal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her